Κινήσεις προκλητικής απανθρωπιάς και πολιτική αλητεία

Ο τίτλος αποτυπώνει απερίφραστα αυτό που συνέβη το βράδυ της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου στον Έβρο, παρά τις μεγαλοστομίες τής καταγέλαστης όσο και επικίνδυνης ομάδας των εξουσιοφρενών που διαχειρίζονται αυτό τον καιρό τις τύχες του τόπου.

Αντιγράφουμε ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη από την “εφημερίδα των Συντακτών”:

Σε άλλη μία άτυπη επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων φαίνεται πως προέβη η αστυνομία το βράδυ της Παρασκευής στον Έβρο. Δύο οικογένειες Ιρακινών, ανάμεσα στους οποίους δύο έφηβοι, δύο γυναίκες, περίπου πέντε παιδιά και ένα μωρό (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») εμφανίστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο καφενείο του χωριού Αμόριο και ζήτησαν νερό και φαγητό, καθώς βρίσκονταν στον δρόμο δύο μέρες στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα και να αναζητήσουν διεθνή προστασία. Όπως είπαν στην «Εφ.Συν.» αυτόπτες μάρτυρες, άνθρωποι από το καφενείο ειδοποίησαν την αστυνομία για να προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής και υποδοχής. Στην περιοχή έσπευσε αυτοκίνητο της Ασφάλειας και αστυνομικό βαν, στο οποίο επιβιβάστηκαν οι δύο οικογένειες.

Όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» άνθρωπος που βρίσκεται σε επικοινωνία με τις δύο οικογένειες, κατά τις 7 μ.μ. της Παρασκευής, όταν έπεσε το σκοτάδι, η αστυνομία τούς επιβίβασε σε όχημα και τους οδήγησε στο ποτάμι, όπου τους ανάγκασε να επιβιβαστούν σε ξύλινη βάρκα και τους οδήγησε σε ξέρα μέσα στο ποτάμι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα μας, οι πρόσφυγες έχουν πανικοβληθεί καθώς το νερό είναι παγωμένο και δεν μπορούν να κολυμπήσουν ούτε προς την πλευρά της Τουρκίας, όπου περιπολούν Τούρκοι συνοροφύλακες, ούτε προς την πλευρά της Ελλάδας. Η παρουσία μωρού και μικρών παιδιών κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μετανάστευσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτο Φιλιππάκο, έχει δοθεί εντολή στις τοπικές αστυνομικές αρχές να ερευνήσουν την περιοχή του Δέλτα προκειμένου να εντοπιστούν οι πρόσφυγες και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σύμφωνα με το προσφυγικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η «Εφ.Συν.» έχει καταγράψει πολλές άτυπες επιχειρήσεις βίαιης επαναπροώθησης στον Έβρο τα τελευταία τρία χρόνια, παρά τη διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης πως θα δοθεί τέλος στην πρακτική αυτή που βάζει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της πριν μερικούς μήνες, δημοσιοποίησε μαρτυρίες που δείχνουν πως οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζονταν μάλλον συστηματικά, ενώ έχουν υποβληθεί αναφορές και μηνύσεις από Μ.Κ.Ο. που ασχολούνται με το ζήτημα.

 

Related posts

«Skills4Jobs για ηλεκτρολόγους αυτοματιστές στη Θράκη»

Στοιχεία για τα τροχαία του Ιουνίου στην Π.Α.Μ.-Θ.

Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Α.Μ.-Θ.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα