Παράσταση διαμαρτυρίας της νεολαίας του ΣυΡιζΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα «Μαρινόπουλος» της Τσιμισκή αλλά και στην κεντρική πλατεία, έκαναν το πρωί του Σαββάτου μέλη της νεολαίας του ΣυΡιζΑ, διανέμοντας το ακόλουθο κείμενο:

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ…ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ

Μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίου και άγριας λιτότητας, είναι πλέον ξεκάθαρο πως την κρίση πληρώνει καθημερινά ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία. Τη στιγμή, που η ανεργία φτάνει στο επίπεδο του 30 % (επίσημη ανεργία), οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά φοροαπαλλάσουν το κεφάλαιο και ξεπουλάνε τη δημόσια περιούσια(ΔΕΗ, ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ, ΟΠΑΠ λιμάνια, Σκουριές κλπ.). Η κρίση είναι ευκαιρία για το κεφάλαιο να εισβάλλει σε νέα πεδία κερδοφορίας (παιδεία, υγεία, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ) και να καταργήσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις ολόκληρων αιώνων όπως, 8ώρο, συλλογικές συμβάσεις, δικαίωμα στην συνδικαλιστική δράση κ.α.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του εργασιακού μέλλοντος, που μας ετοιμάζουν, είναι η απόλυση εργαζόμενης στην επιχείρηση “Μαρινόπουλος”. Αιτία της συγκεκριμένης απόλυσης ήταν η συνδικαλιστική δράση της στον εργασιακό της χώρο καθώς πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση συσκέψεων του σωματείου με εργαζόμενους από το «Μαρινόπουλο», σε μια προσπάθεια να οργανωθούν οι εργαζόμενοι ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της επιχείρησης.

Η τακτική της συγκεκριμένης επιχείρησης χαρακτηρίζεται ως παράνομη και καταχρηστική, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη απόλυση αποτελεί συνδικαλιστική δίωξη.

Η εταιρεία “Μαρινόπουλος ΑΕ” παρά την τεράστια κερδοφορία το προηγούμενο διάστημα, μόνο για το 2013 εμφάνισε τζίρο 1,2 δισ. €, άνοιξε δεκάδες καταστήματα στα Βαλκάνια, προχώρησε σε μειώσεις μισθών 6,7%, έκοψε το ταμειακό επίδομα και το επίδομα γάμου τον Δεκέμβρη του 2013.Αυτό που πάντα φόβιζε την εργοδοσία είναι η οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων, γι’ αυτό επιχειρεί να διασπάσει, να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους να μη σηκώσουν κεφάλι και προχωρά σε εκδικητικές απολύσεις των πρωτοπόρων εργαζομένων του χώρου.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας κάλεσε όλους τους συναδέλφους του “Μαρινόπουλου” να βγάλουν συμπεράσματα, να μην υποκύψουν στην εργοδοτική τρομοκρατία, να περάσουν στην αντεπίθεση και συσπειρωμένοι γύρω από το Σωματείο να παλέψουν να ανακληθεί η απόλυση της συναδέλφου εδώ και τώρα, να σταματήσουν οι απολύσεις και να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση στο εμπόριο χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών μας στα προ της μείωσης επίπεδα».

Απέναντι σε τέτοιες πρακτικές δεν θα μείνουμε άπραγοι, είναι υπόθεση όλων μας να αγωνιστούμε ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ!

 

Related posts

Ευχαριστήριο του γηροκομείου Ξάνθης για Μάρτιο και Απρίλιο

Τα δωρεάν rapid tests της εβδομάδας στην Ξάνθη

Τα δωρεάν rapid tests της εβδομάδας στην Ξάνθη

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα