“Βραδιά ερευνητή” στην Ξάνθη

Την πρώτη “βραδιά του ερευνητή” στην Ξάνθη διοργανώνει το τμήμα Επιστημών του Πολιτισμού του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου (10.00-14.00 για τα σχολεία και 18.00-24.00) με ελεύθερη είσοδο.

H “βραδιά του ερευνητή” είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από τριακόσιες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Με σύνθημα «Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού» η φετινή βραδιά περιλαμβάνει και την Ξάνθη. Το κοινό (μαθητές, φοιτητές, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, λάτρεις της επιστήμης και της τεχνολογίας) θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, το έργο τους, αλλά και τη σημαντική προσφορά τους, να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ολοήμερη ανοικτή εκδήλωση προς την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα της περιφέρειας, που περιέχει μια άκρως διεπιστημονική επίδειξη και συζήτηση με επίκεντρο την τεχνολογία στην υπηρεσία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, δίνοντας το έναυσμα για μια περαιτέρω αλληλεπίδραση προς μια κοινωνία της γνώσης και της καινοτομίας. Η 30η Σεπτεμβρίου θα είναι μια ημέρα γεμάτη έρευνα και επιστήμη, τέχνη, καινοτομία, αλληλεπίδραση και επικοινωνία, για έναν κόσμο ο οποίος ακροβατώντας σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης και οικονομικής συμπίεσης, εξακολουθεί πεισματικά να στοχεύει στην πρόοδο και την αριστεία για ένα μέλλον καλύτερο για όλους.

Ειδικότερα για τους μαθητές, υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις 10.00 το πρωί μέχρι 14.00 το μεσημέρι, το οποίο συνεχίζει και το απόγευμα. Στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές παίρνουν μια γεύση από την ολοκληρωμένη διεπιστημονική έρευνα στον τομέα του πολιτισμού. Το πρόγραμμα ξεκινά από την ανασκαφή, προχωρά στη μέτρηση και ανάλυση φυσικο-χημικών ιδιοτήτων και χρονολόγηση, παρουσιάζει την ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση, επιδεικνύει την τριδιάστατη ψηφιοποίηση και καταλήγει στις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και την τριδιάστατη εκτύπωση.

Στις παράλληλες δραστηριότητες εντάσσονται ομιλίες, συζήτηση, ξεναγήσεις, εκθέσεις τέχνης (φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική) και τεχνολογίας (ρομποτική, drones, 3Δ εκτυπωτές, εικονική πραγματικότητα) και πολλή-πολλή μουσική, σε όλη την έκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ερευνητικού κέντρου.

Η «βραδιά του ερευνητή» στην Ξάνθη εντάσσεται στο σύνολο των αντίστοιχων εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, με κορυφαία αυτή στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», όπου το Ε.Κ. «Αθηνά» θα έχει κεντρική παρουσία.

 

Related posts

Προθεσμία ανανέωσης αδειών παραγωγού και επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου

Ο 8οςΔημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Δρόμος στην Ξάνθη

“Γυναίκες της Ξάνθης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερα