INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

“Όποιος βρει τι είναι η σταχτίνη, ας μας το πει”

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν το πρωί της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης, μετά τον πανελλαδικό θόρυβο που δημιουργήθηκε από μία… λεξιπλασία του προέδρου του Ε.Β.Ε.Ξ. Στέλιου Μωραΐτη, για την οποία ο ίδιος δεν έχει βγει μετέπειτα να εξηγήσει το παραμικρό…

Ωστόσο, με… «σταχτίνη» ή χωρίς, το ζήτημα της εισαγωγής ψωμιού αμφίβολης ποιότητας (όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται διάφοροι) παραμένει και –μεταξύ άλλων- πλήττει τα συμφέροντα των Ξανθιωτών αρτοποιών.

Με αφετηρία τον θόρυβο που δημιουργήθηκε λόγω «σταχτίνης» μετά τις δηλώσεις Μωραΐτη, ο πρόεδρος των Ξανθιωτών αρτοποιών Παναγιώτης Αμπεριάδης σημείωσε κατηγορηματικά ότι «κανένας φούρνος, χωρίς να μιλάμε για πρατήρια ή super markets, δεν πουλάει ψωμί από τη Βουλγαρία».

{youtube}0VzSzGMbigI{/youtube}

Αναφορικά με τη… «σταχτίνη», ο ίδιος υπερθεματίζει αυτό που από την πρώτη στιγμή αναπαρήγαγε το indexanthi.gr (εδώ) ψάχνοντας και μη βρίσκοντας τίποτε γι’ αυτή, λέγοντας κατηγορηματικά: «Ρώτησα στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στον Ε.Φ.Ε.Τ. και κανείς δεν ξέρει τι είναι η σταχτίνη! Όποιος βρει τι είναι, ας μας το πει… Να ξεχάσουμε αυτό το όνομα, δεν υπάρχει». Και πρόσθεσε, εξηγώντας διεξοδικά: «Πριν από έξι χρόνια έγινε έλεγχος σε ψωμιά από τη Βουλγαρία στην περιοχή της Δράμας. Εκεί βρέθηκαν μη επιτρεπτές από την ελληνική νομοθεσία ουσίες, σε μικρές ποσότητες. Με δικές μας έρευνες καταλήξαμε ότι ίσως ο κ. Μωραΐτης εννοεί την τέφρα από το αλεύρι, δηλαδή τα ανόργανα στοιχεία που έχει το άλευρο. Κάτι που εξαρτάται από την ποιότητα του σταριού. Το ποσοστό τέφρας που επιτρέπεται είναι έως 0,05%, ενώ στο ψωμί ολικής αλέσεως έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό. Τα ανόργανα στοιχεία κρατάνε το ψωμί πιο μαλακό και δεν το αφήνουν να γίνει μπαγιάτικο πολύ εύκολα». Σημειώνοντας ότι το παραπάνω ποσοστό αφορά στο πόση στάχτη (επί τοις εκατό) θα μείνει αν κάψουμε ένα κιλό αλεύρι σε θερμοκρασία εννιακοσίων βαθμών και τονίζοντας: «Στη Βουλγαρία υπάρχουν μύλοι που βγάζουν πολύ καλό αλεύρι και άλλοι που βγάζουν αλεύρι με μεγαλύτερο ποσοστό ανόργανων στοιχείων. Αν αυτό δεν εξεταστεί από το χημείο, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε εμείς ως αρτοποιοί».

Η γενική γραμματέας του σωματείου Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα συναδέλφου, δήλωσε με τη σειρά της: «Ψάχνουμε να βρούμε ποιοι παίρνουν βουλγάρικο ψωμί και δεν μπορούμε. Έχουν σταματήσει και ελπίζω αυτό να μην είναι μόνο για όσο κρατήσει ο θόρυβος. Πάντως αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεις εύκολα βουλγάρικο ψωμί. Και βέβαια υπήρξε αναστάτωση στους καταναλωτές, ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι οι φούρνοι δεν υπάρχει περίπτωση να φέρουν ψωμί από άλλη χώρα. Ούτε καν από συνάδελφό τους. Καθένας φέρει ευθύνη αυτού που παράγει και διαθέτει».

Οι προτροπές και δύο… μύθοι

Κατά τα λοιπά, ο κ. Αμπεριάδης προέτρεψε το καταναλωτικό κοινό της Ξάνθης να ψωνίζει από τους φούρνους της γειτονιάς «που παράγουν υγιεινό ψωμί. Υπάρχει προσωπική επαφή και καθένας ξέρει τι θα πάρει» είπε. Βέβαια, πίσω από αυτή τη δήλωση κρύβεται μια μεγάλη συζήτηση (δεν είναι του παρόντος) αφού η προσωπική επαφή δεν είναι… μονάδα μέτρησης του υγιεινού ψωμιού ή εχέγγυο αξιοπιστίας

«Προτρέπουμε επίσης το κοινό» συνέχισε ο κ. Αμπεριάδης, «να μην αγοράζει προψημένα ή κατεψυγμένα ψωμιά που πουλάει μία αλυσίδα super market στην Ξάνθη γιατί δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Ελληνικό προϊόν θεωρείται –σύμφωνα με τον νόμο- αυτό που το τελευταίο στάδιο επεξεργασίας γίνεται στην Ελλάδα» είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος γνωρίζει «από πού παίρνει αλεύρι το 95-97% των φούρνων. Και όλοι έχουν πιστοποίηση. Αν υπάρχει ένας από τους 62 φούρνους της περιοχής μας που δεν ξέρω από πού φέρνει αλεύρι, δεν μπορώ να πω γι’ αυτόν».

Τέλος, δήλωσε κάτι ακόμη που σηκώνει συζήτηση: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν έχει εναρμονιστεί η βουλγάρικη νομοθεσία με την ευρωπαϊκή» είπε, την ώρα που η χώρα μας δεν προλαβαίνει να μετράει ευρωπαϊκά «χαστούκια» για τον ίδιο ακριβώς λόγο…

Το ερώτημα του indexanthi.gr

Το indexanthi.gr έθεσε ένα ερώτημα στον κ. Αμπεριάδη: αν εμμένει σε παλαιότερη δήλωσή του όπου υποστήριζε ότι «η νομοθεσία που υποχρεώνει σε συσκευασία του ψωμιού τηρείται στην Ξάνθη από την πρώτη στιγμή» (εδώ). Και ρωτώντας αν τα αρτοποιεία της περιοχής μας έχουν… εναρμονιστεί με τη νομοθεσία της χώρας.

Ακούστε τι απάντησε:

 

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση της “Ελπίδας” Δροσερού

Super User

Έξι θέσεις εργασίας για ένα μήνα στις κατασκηνώσεις Αβδήρων

Super User

Π. Διούδη: “Δεν συμμετέχει στην απεργία το Κέντρο Πρόληψης Ξάνθης”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies