INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Ύστατη “κραυγή” των εργαζόμενων στο ΕΚεΒι

Από το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Κέντρου Βιβλίου κοινοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, παρότι εγκαταλειμμένοι από το υπουργείο Πολιτισμού επί ένα και πλέον χρόνο και απλήρωτοι επί πέντε και πλέον μήνες, προσπαθήσαμε στο μέτρο του δυνατού, με σεβασμό στη δουλειά μας και κατανοώντας τις γενικότερες συνθήκες, να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις του ΕΚεΒι. Δυστυχώς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν μπορούμε πλέον να εργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο.

Για τις ελάχιστες ημέρες που απομένουν μέχρι να συζητηθεί το σχέδιο νόμου στη βουλή, πρέπει να διαθέσουμε τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια να μην καταργηθεί το ΕΚεΒι και να εξακολουθήσουν οι δράσεις του με την πρέπουσα αυτοτέλεια και την αναγκαία εξειδίκευση. Από τον χώρο του ελληνικού βιβλίου, τον οποίο αισθανόμαστε ότι όλα αυτά τα χρόνια ως εργαζόμενοι υπηρετήσαμε με όση συνέπεια και επάρκεια μπορούσαμε να επιδείξουμε, ζητάμε να κατανοήσει τη θέση μας και να μας στηρίξει σε αυτήν την έσχατη προσπάθειά μας.

Σχετικά με το ΕΚεΒι και την προωθούμενη κατάργησή του από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Το ΕΚεΒι καταργείται χωρίς ποτέ και κανείς να έχει υποστηρίξει:

  • Ότι δεν χρειάζονται οι υπηρεσίες που παρέχει. Αντίθετα το συντριπτικό ποσοστό όσων ασχολούνται με τον χώρο του βιβλίου, έχει αναγνωρίσει με κάθε αφορμή και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, πως το ΕΚεΒι αποτελεί έναν πολύ σημαντικό φορέα που υποστηρίζει, αναδεικνύει και ενθαρρύνει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή και την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στη χώρα μας.
  • Ότι ως φορέας δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις του. Όπως και προηγουμένως, με την προσθήκη της γενικότερης συμπαράστασης που εκδηλώθηκε όταν για πρώτη φορά πέρυσι ο τότε υπουργός (κ. Τζαβάρας) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να το κλείσει εξ αφορμής ενός ήσσονος σημασίας θέματος που, πάντως, δεν αφορούσε τη λειτουργία του ΕΚεΒι.
  • Ότι οι εργαζόμενοί του δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους. Απεναντίας, από όλους του επαγγελματίες του χώρου (εκδότες, βιβλιοπώλες, λέσχες ανάγνωσης κλπ) έχει αναγνωριστεί το επίπεδο επαγγελματικής επάρκειας και ανταπόκρισης.
  • Ότι είναι γεμάτο από δημοσίους υπαλλήλους που έχουν βολευτεί και «ζεσταίνουν τις καρέκλες τους». Από τους περίπου τριάντα εργαζομένους οι 28 απασχολούνται για πολλά χρόνια με μπλοκάκι και μικρές, αλλεπάλληλες συμβάσεις έργου και οι δύο απασχολούνται με καθεστώς σύμβασης αορίστου χρόνου.
  • Ότι είναι ένας ακριβός και πολυτελής οργανισμός. Είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο ισχύει. Το ΕΚεΒι κοστίζει ελάχιστα στο δημόσιο. Μόλις το 2% των επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού σε Ν.Π.Ι.Δ. ενώ έχει διαχειριστική επάρκεια και υλοποιεί δύο προγράμματα Ε.Σ.Π.Α.

Άρα; Γιατί θέλουν να κλείσουν το ΕΚεΒι; Μόνο για να συμπληρωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που πρέπει να απολυθούν; Σε ποια λογική μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο;

Απόδειξη του επαγγελματισμού και της συνέπειας των εργαζομένων του ΕΚεΒι είναι και το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο, όντας ξεχασμένοι από το υπουργείο και απλήρωτοι επί πέντε μήνες, συνεχίζουμε στο μέτρο του δυνατού να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στον χώρο του βιβλίου.

Οι απόψεις μας

Εμείς, ως εργαζόμενοι, θεωρούμε ακατανόητο να μην εισακούονται από την κυβέρνηση οι δραματικές εκκλήσεις όχι οι δικές μας, αλλά του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚεΒι που έχει τοποθετηθεί από την ίδια την κυβέρνηση. Εκκλήσεις για τη σωτηρία του ΕΚεΒι, για τον σημαντικό ρόλο που παίζει στον δύσκολο χώρο του βιβλίου. Εκκλήσεις, επίσης, για τους εργαζόμενους του ΕΚεΒι, των οποίων την εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό επικαλείται σε κάθε δημόσια παρέμβασή του (είτε προς την κοινωνία, είτε προς τον αρμόδιο υπουργό).

Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να κληθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚεΒι, για να περιγράψει την κατάσταση: το αντικείμενο, το εύρος των δράσεων, την αποδοχή του έργου του, την επάρκεια των εργαζομένων κλπ.

Το αντικείμενο του ΕΚΕΒΙ (βιβλίο) είναι (και πρέπει να παραμείνει) αυτοτελές και ανεξάρτητο από άλλες εκφάνσεις της πολιτιστικής παραγωγής στη χώρα μας.

Οι προτάσεις

Θέλουμε να παραμείνει σε λειτουργία το ΕΚεΒι, προφανώς με την αναγκαία αναβάθμιση, περιορισμό των προβλημάτων κλπ, και γι’ αυτό συνεχίζουμε να προσπαθούμε.

Αν, παρ’ όλα αυτά, ψηφιστεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ε.Ι.Π., θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ τη μετακίνηση των εργαζομένων που γνωρίζουν το αντικείμενο και τον χώρο και που μπορούν να εγγυηθούν την πλέον αξιόπιστη συνέχιση του έργου του ΕΚεΒι στις νέες συνθήκες.

 

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε η υποβολή συμμετοχών στο 15ο Φεστιβάλ Θεάτρου

Super User

Κινητοποίηση των καλλιτεχνών κάθε κλάδου την Πέμπτη 15 Απριλίου

Super User

“Κύματα πολιτισμού” για ένα δίμηνο στην Αλεξανδρούπολη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies