INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Συλλαλητήρια ενάντια στο “αναπτυξιακό νομοσχέδιο”

Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ.

Όχι στο πολυνομοσχέδιο για τη λεγόμενη ανάπτυξη – Όχι στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας – Κάτω τα χέρια από την απεργία και τα συνδικάτα!

«Όλα στο κεφάλαιο, όλα για το κεφάλαιο»! Αυτή είναι η σταθερή γραμμή στην οποία κινείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αξιοποιώντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ και τη συνεισφορά της στην καθίζηση των λαϊκών αντιστάσεων, προωθεί μέτρα, νόμους και ρυθμίσεις, που απελευθερώνουν ακόμη παραπέρα την ασύδοτη δράση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Όχι μόνο ως προς την καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας, όχι μόνο ως προς τη ληστρική εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, αλλά και ως προς τη «μεταχείριση» των εργαζομένων σαν απλά εργαλεία και αναλώσιμα «υλικά».

Αιχμή αυτής της πολιτικής είναι το πολυνομοσχέδιο για την «ανάπτυξη» που ψηφίζεται στη βουλή. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα-τερατούργημα που:

  • Βάζει ακόμα πιο βαθιά τον έλεγχο του κράτους μέσα στα σωματεία και το συνδικαλισμό. Προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και των σωματείων τους. Εισάγει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία απονεκρώνοντάς τα (σε συνδυασμό με το 50%+1 που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση) ακόμα περισσότερο, καταργώντας ουσιαστικά τις μαζικές διαδικασίες των συνελεύσεων
  • Υποβαθμίζει ακόμη παραπάνω τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις δίνοντας προβάδισμα σε τοπικές και επιχειρησιακές συμβάσεις για πληθώρα επιχειρήσεων και περιστάσεων, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία «ειδικών ζωνών ανάπτυξης», στις οποίες θα επικρατούν συνθήκες κάτεργου για τους εργαζόμενους και διευκολύνσεων για τους εργοδότες
  • Επιταχύνει το ξεπούλημα της χώρας και του δημόσιου πλούτου χτυπώντας υποτίθεται τη γραφειοκρατία, στην ουσία όμως δίνοντας το ελεύθερο στους κεφαλαιοκράτες να «επενδύουν» όπως θέλουν, όπου θέλουν, σε βάρος του περιβάλλοντος, των πολιτών και των εργαζομένων.

Αυτά είναι μερικά μόνο απ’ όσα σκοπεύει το σύστημα να περάσει μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Γιατί έπεται συνέχεια με το φορολογικό, το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό (με ιδιωτικοποίηση του επικουρικού, νέες μειώσεις σε συντάξεις) κλπ, κλπ.

Μπροστά σε μια τέτοια επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, η λεγόμενη συνδικαλιστική ηγεσία (Γ.Σ.Ε.Ε., Α.Δ.Ε.Δ.Υ., εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες) συνεχίζει να βαδίζει το δρόμο που εδώ και δεκαετίες επέλεξε να βαδίσει. Το δρόμο του κυβερνητικού και εργοδοτικού εγκάθετου, το δρόμο της πλήρους εχθρότητας με τα εργατικά συμφέροντα, το δρόμο της υποταγής και εξυπηρέτησης του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο αρνούνται να κηρύξουν ακόμη και μια 24ωρη απεργία, όπως έκαναν παλιά, δείχνοντας πως ο κατήφορός τους δεν έχει πάτο… Απόλυτα αναντίστοιχη με τις ανάγκες των εργαζομένων βρίσκεται και η ηγεσία του ΠΑΜε, που περιορίζεται σε μεγάλα αγωνιστικά λόγια και σε κομματικές διαδηλώσεις, αρνούμενη και αυτή να προχωρήσει σε απεργιακούς αγώνες που θα δημιουργήσουν το έδαφος ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής.

Η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να παρακολουθήσουν αδρανείς τις εξελίξεις αυτές που είναι εις βάρος τους. Παρά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, παρά τις απογοητεύσεις και τις διαψεύσεις των «εύκολων λύσεων», η δύναμη της μαζικής πάλης κρύβει δυνατότητες που δεν τις έχουμε εξαντλήσει. Τα εργαλεία πάλης που έχουμε στα χέρια μας, η συνέλευση, η απεργία, η διαδήλωση, ο συνδικαλισμός που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, όλα αυτά θέλουν να τα βγάλουν στην ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ! Για αυτό απαιτείται παντού να συγκροτηθούν εστίες αντίστασης, εστίες οργάνωσης και πάλης. Σε κάθε χώρο δουλειάς, είτε υπάρχουν σωματεία είτε όχι, θα πρέπει η μαζική και μαχητική κίνηση των εργαζομένων να βάλει φραγμό στη νέα επίθεση που διεξάγει η κυβέρνηση. Για να διεκδικήσουμε ζωή με δικαιώματα, ενάντια στον σύγχρονο μεσαίωνα που απλώνεται γοργά!

ΠΑΜε

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας – Οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ικανοποιεί και τις υπόλοιπες, πέραν του 62% που πρόφτασε ο ΣυΡιζΑ, απαιτήσεις των βιομηχάνων και τσακίσει τις κλαδικές συμβάσεις, τους μισθούς και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων. Απαιτούμε να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της Ν.Δ. το κατάπτυστο νομοσχέδιο.

Με τις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη, τα συλλαλητήρια και τις υπόλοιπες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν όπου πρωτοστάτησαν οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜε, ξεσκεπάσαμε την προπαγάνδα τους, ακυρώθηκε ο σχεδιασμός κυβέρνησης, εργοδοσίας και της ηγετικής ομάδας της Γ.Σ.Ε.Ε., της πλειοψηφίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, να περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση και απάντηση των εργαζομένων. Αποκαλυπτική για τα παραπάνω ήταν η τοποθέτηση των φορέων στην επιτροπή της βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα των εργατικών δικαιωμάτων. Ο Σ.Ε.Β. και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις «πετάγανε τη σκούφια τους» αφού «κάνει τη ζωή τους ευκολότερη και καλύτερη» όπως λέει κι ο υπουργός Ανάπτυξης Γεωργιάδης, ενώ ο καημός της ορντινάντσας τους -του προέδρου της Γ.Σ.Ε.Ε.- ήταν για «τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων».

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τους υπηρέτες «βαράνε στον ίδιο σκοπό» της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων, που απαιτεί ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης, υποταγή των εργαζομένων και χτύπημα των συνδικάτων που παλεύουν με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η ανάπτυξή τους και η ικανοποίηση των αναγκών μας δεν συμβαδίζουν, συγκρούονται.

Για την ανάπτυξή τους και τις επενδύσεις, μας θέλουν και δούλους χωρίς διεκδικήσεις. Δεν κάνουμε βήμα πίσω στην οργάνωση της πάλης μας για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα. Ο τροχός της ιστορίας όσα εμπόδια κι αν βάλουν θα κυλήσει μπροστά με κινητήρια δύναμη την ταξική πάλη. Δυναμώνουμε την προσπάθεια των συνδικάτων οι εργαζόμενοι να οργανωθούν και να διεκδικήσουν, να πυκνώσουν οι γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜε, που διεκδικεί με σημαία την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων. Για να ζήσουμε με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας, του πλούτου που εμείς παράγουμε και τον καρπώνονται μια χούφτα βιομήχανοι, επενδυτές. Καλούμε τα συνδικάτα και κάθε εργαζόμενο του νομού, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εκφραστεί η μαζική κατακραυγή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 24 Οκτώβρη. Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Ανακοινώσεις του ΣυΡιζΑ Ξάνθης

Super User

Για τις συμπτύξεις τμημάτων στο 1ο και 7ο γυμνάσια Ξάνθης

Super User

Κοινοποίηση δελτίου τύπου από την Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies