Τοπική Αυτοδιοίκηση 2014: από την άμυνα στην επίθεση!
Μπροστά στην καθημερινή καταστροφή της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να εξαντλείται σε ανέξοδες διαμαρτυρίες για τον οικονομικό στραγγαλισμό της και την κατάργηση -από τις κυβερνήσεις της κοινωνικής συμφοράς- της όποιας «αυτοτέλειας» είχε. Ούτε βέβαια να απλώνει τα πόδια της έως εκεί που της επιτρέπει το «πάπλωμα» των μνημονίων, επιλέγοντας το ρόλο του φτωχού συγγενή και του καλού παιδιού της κεντρικής εξουσίας και όχι το δρόμο της οργανωμένης σύγκρουσης με τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, ώστε να ανακουφίσει στοιχειωδώς τους πολίτες.
Μάλιστα οι σημερινές διοικήσεις των δήμων σπεύδουν να εφαρμόσουν το μοντέλο του λεγόμενου «προνοιακού πλουραλισμού», που εντάσσεται στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της Ε.Ε. για την «Ευρώπη του 2020», με τη «δικτύωση»-σύμπραξη κρατικών και ιδιωτικών φορέων (όπως τα ιδρύματα των μεγαλοεφοπλιστών) αλλά και με «την εμπλοκή συντελεστών παροχής εθελοντικών κοινωνικών υπηρεσιών». Έτσι, η δημοτική αρχή της πόλης μας, αντί να καταπιαστεί στα σοβαρά με τις ζωτικές ανάγκες των χειμαζόμενων συμπολιτών μας, αντί να αλλάξει τις προτεραιότητες του δήμου ρίχνοντας το κύριο βάρος στην κοινωνική πολιτική –από τον προϋπολογισμό του 2014 ύψους 371 εκ. ευρώ θα διατεθούν μόλις 4.380 εκ. στην κοινωνική πολιτική- αναλώνεται σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία προβολής της διαβόητης «πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων», με μοναδικό στόχο την επανεκλογή τους -και μάλιστα με τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή της χώρας- ώστε να μετατρέψουν τους δήμους σε «θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας»!
Για τη δημοτική κίνηση “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” οι ανάγκες των φτωχών ανθρώπων αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανατροπή των αρπακτικών που μας κλέβουν τη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρουμε επικαιροποιημένη την πρότασή μας με τα 12 έκτακτα μέτρα στήριξης των συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση. Μια πρόταση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εδώ και τριάμισι χρόνια, μόλις δύο μήνες μετά το πρώτο μνημόνιο, στις 9/7/2010, ο επικεφαλής της δημοτικής μας κίνησης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και εισέπραξε την παγερή σιωπή όσων όψιμα βγάζουν κορώνες υπέρ των «ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να στηρίξουν τις αυτοδιαχειριζόμενες-αυτόνομες πρωτοβουλίες και δομές αλληλεγγύης, όπως οι επιτροπές κατοίκων, το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης, το εθελοντικό σχολείο «Οδυσσέας», τα κοινωνικά φροντιστήρια, οι αγορές χωρίς μεσάζοντες, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής της κυρίαρχης άποψης και πολιτικής. Γιατί «το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε καλοί Σαμαρείτες, αλλά να απαλλαγούμε από τους ληστές»!
Κανένας μόνος του στην κρίση!
1) Απαλλαγή των βεβαιωμένα ανέργων από τα δημοτικά τέλη.
2) Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Διευκόλυνση των εργαζόμενων και ανέργων γυναικών με την ανάπτυξη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης τις απογευματινές ώρες, αφού το υπουργείο «Παιδείας» σταδιακά καταργεί το ολοήμερο σχολείο.
3) Σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ώστε να βοηθούνται οι άνεργοι στην ανεύρεση εργασίας ή να εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
4) Καμιά απόλυση εργαζόμενου από το δήμο – πλήρης αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού.
5) Πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού στις υπηρεσίες υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή ενίσχυσή τους με δημοτικούς υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή κρίνονται «υπεράριθμοι».
6) Προώθηση-ενίσχυση συνεργατικών θεσμών-μορφών αλληλέγγυας οικονομίας (π.χ. αγορές χωρίς μεσάζοντες, συνεταιρισμοί παραγωγής-κατανάλωσης), με στόχο την ανακούφιση-απασχόληση των ανέργων και των απόρων. Διεύρυνση των σημερινών δομών αλληλεγγύης (π.χ. κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου, συσσιτίων για απόρους κ.ά.) και δημιουργία νέων.
7) Δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας υγείας.
8) Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και απόρων συμπολιτών μας που δηλώνουν τεκμηριωμένα αδυναμία εξόφλησής τους.
9) Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα δημόσια αστικά-υπεραστικά μέσα μεταφοράς ή τα επιχορηγούμενα από το κράτος.
10) Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με δικαιούχους τους: ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους-δικαιούχους του ΕΚΑΣ, άπορους της Πρόνοιας, τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ. Οι κάτοχοι της «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες σε προσιτές τιμές ή με έκπτωση, ύστερα από συμφωνία του οικείου Δήμου με τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς, η οποία θα πρέπει να στηριχτεί με μέτρα και πρωτοβουλίες, π.χ. με την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια των νέων επιχειρήσεων που θα έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η «Κάρτα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» πρέπει να αντικαταστήσει και το ταπεινωτικό πιστοποιητικό απορίας που εκδίδουν οι ενορίες.
11) Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και σταθερό τηλέφωνο με παρέμβαση της δημοτικής αρχής προς τους οργανισμούς παροχής τους.
12) Κανένα σπίτι στα νύχια των τραπεζιτών! Ο δήμος, σε συνεργασία με τις ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης και το Δικηγορικό Σύλλογο, παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και αποτρέπει το ξεσπίτωμα των δανειοληπτών που αδυνατούν -λόγω ανεργίας ή συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους- να είναι συνεπείς στην εξόφληση των δανείων τους.
ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ