INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Αντιδράσεις στο αντικαπνιστικό πογκρόμ

Πανελλαδική συγκέντρωση-συνέντευξη τύπου διοργανώνει το μεσημέρι (13.00) της Τετάρτης 19 Μαρτίου στην Αθήνα («Polis Art Café») το Συντονιστικό Επαγγελματιών Εστίασης και Αναψυχής, δηλώνοντας σθεναρά την αντίδρασή του στο πογκρόμ κατά του καπνίσματος και ζητώντας τη συνύπαρξη καπνιστών και μη.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί για να μιλήσουν:

 • Μάρκου Αικατερίνη, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΔημΑρ
 • Πανουσης Γιάννης, βουλευτής Α΄ Αθήνας της ΔημΑρ, καθηγητής εγκληματολογίας
 • Σακελλαρίδης Γαβριήλ, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων («Ανοικτή Πόλη»)
 • Μελάς Παναγιώτης, βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων των ΑνΕλ
 • Αυγενακης Λευτέρης, βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης της Ν.Δ.
 • Κακλαμάνης Νικήτας, βουλευτής Α΄ Αθήνας της Ν.Δ., τέως και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων («Αθήνα Πόλη Ζωής»)
 • Σπηλιωτοπουλος Άρης, βουλευτής Β΄ Αθήνας και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων
 • Χατζηθεοδοσιου Γιάννης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας
 • Αβραμίδης Νίκος, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων («Παναθηναϊκό Κίνημα»)
 • Ζερδελής Γιάννης, βουλευτής Λέσβου του ΣυΡιζΑ

Συμπαρίστανται και θα παρέμβουν:

 • Μπουταρης Γιάννης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης
 • Βαλλιανατος Γρηγόρης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων

Δηλώσεις και παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν τηλεφωνικά από εκπροσώπους συλλόγων, φορέων, σωματείων κ.α. από Αγρίνιο, Αίγιο, Αγχίαλο, Βόλο, Γιάννενα, Ιεράπετρα Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Τρίπολη Αρκαδίας, Τρίκαλα.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απευθείας μέσω live streaming στο scafebar.gr. Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα ζωντανής παρέμβασης μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, καθώς και μέσω γραπτών κειμένων.

Διευκρινιστική ανακοίνωση του κλάδου

Παραθέτουμε αυτούσια τη διευκρινιστική ανακοίνωση του κλάδου για το ζήτημα του καπνίσματος:

Αντιδρώντας στις προσπάθειες εξόντωσης των επαγγελματιών του κλάδου. Προσπάθειες, με τέτοιο πάθος και ζήλο, που προκαλούν ερωτηματικά όπως η πρόσφατη απόφαση της υφυπουργού Υγείας για εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και την επιβολή εξοντωτικών προστίμων που οδηγούν έως και την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας, για την μη εφαρμογή του νόμου που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Και τούτο διότι: Τη στιγμή όπου χιλιάδες καταστήματα έχουν κλείσει και δεκάδες χιλιάδες είναι προ των πυλών για κλείσιμο. Τη στιγμή όπου ο κλάδος εστίασης και αναψυχής έχει ήδη δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα όπως: έκτακτες εισφορές, εισφορές αλληλεγγύης κλπ, η αύξηση της φορολογίας μέσω της κατάργησης του αφορολόγητου, αύξηση των λειτουργικών εξόδων π.χ. αύξηση 38% σε ένα χρόνο του αερίου, αντιστοίχως και της Δ.Ε.Η., αύξηση της αγοράς πρώτων υλών, και όλα αυτά χωρίς οι επαγγελματίες του κλάδου να μετακυλήσουν στις τιμές άρα στους πελάτες τους – καταναλωτές. Επιπλέον η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του εισοδήματος όλων των συμπολιτών, η αύξηση των άστεγων συμπολιτών μας, η αβεβαιότητα, η απαισιοδοξία καθώς και η κακή διάθεση και ψυχολογία όλων μας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στους επαγγελματίες και την κοινωνία. Επίσης με δεδομένο την κατάρρευση του συστήματος υγείας, 380.000 χιλ. επαγγελματίες στερούνται, λόγο οφειλών στο ταμείο τους, την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συνεπώς εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα ως προς τις επιλογές  και τις προτεραιότητες για την υγεία των πολιτών, εν δυνάμει άστεγων.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ

 • ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
 • Πως δε συζητούμε με όρους αντιπαλότητας ανάμεσα σε καπνιστές και μη, όπως η κυρίαρχη ρητορική υποβάλλει
 • Μιλούμε για ακριβώς το αντίθετο: μιλούμε για συνύπαρξη, δίκαιο, ανεκτικότητα και αμοιβαίο σεβασμό.

ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΑΣΤΕ

Υπέρ της ΕΠΙΛΟΓΗΣ: όπου είναι υποχρεωτική ή η προσέλευση πολιτών/θαμώνων να υπάρχει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, όπου είναι προαιρετική να μπορούν αυτοί να ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ. Αυτό άλλωστε, κάνει κανείς στην καθημερινότητά του: επιλέγει τί θα φάει, τί θα πιει, τί θεατρικό ή κιν/φικό έργο θα δει, σε ποιο μαγαζί θα καθίσει κ.ο.κ.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΙΜΟ ΠΡΟΪΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ!

ΖΗΤΟΥΜΕ

Το αυτονόητο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ. Η στέρηση της επιλογής από τους ανθρώπους, αποτελεί προσπάθεια χειραγώγησης:

Επειδή προσβάλλει την οικονομική και επαγγελματική μας ελευθερία, καθώς μας αποστερεί την πελατεία μας και καθιστά μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις μας, μέσα σε συνθήκες βαθύτατης οικονομικής κρίσης και ύφεσης.

Επειδή η απαγόρευση εισάγει αυθαίρετη και πάντως δυσανάλογη δυσμενή διάκριση μεταξύ καταστημάτων με δυνατότητα τοποθέτησης τραπεζιών στο πεζοδρόμιο και καταστημάτων χωρίς τέτοια δυνατότητα. Στην ουσία οι καπνιστές αποκλείονται από τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής σε αντίθεση με τους μη καπνιστές που έχουν ευρύ πεδίο επιλογών.

Επειδή προσβάλλει την ελευθερία μας να καθορίζουμε τον χαρακτήρα των καταστημάτων μας και απαγορεύει απολύτως συμβολικές πρακτικές, όπως είναι και το κάπνισμα, το οποίο προφανώς και δεν είναι ουδέτερο.

Επειδή τα καταστήματά μας αποτελούν χώρους ιδιωτικής συνάθροισης καπνιστών, ιδιότητα την οποία η απαγόρευση του καπνίσματος αναιρεί πλήρως.

Προτάσσοντας το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και αυτοδιαχείρισης των επιχειρήσεων μας.

ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3868/2010 ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ στους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ -ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ- ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ

Ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τα καταστήματα πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος έως ότου υπάρξει αναστροφή του ποσοστού των καπνιζόντων πελατών και μη.

Στοχευόμενη και διαρκής καμπάνια για το κάπνισμα στα παιδιά και στους εφήβους.

 

Σχετικά άρθρα

Τι ισχύει για την εργασία κατά τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Super User

Το δημόσιο… τσιφλίκι και οι ευφάνταστοι νεοέλληνες

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies