INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Αντιεκλογική παρέμβαση σε Κόσμιο και Σάπες

Παρέμβαση από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής “με σκοπό την προπαγάνδιση του αντιεκλογικού εμπεριστατωμένου λόγου” πραγματοποιήθηκε στο Κόσμιο και στις Σάπες της Ροδόπης.

Στο Κόσμιο έγινε μοίρασμα κειμένου στα σπίτια, στην πλατεία και σε όλες τις ηλικίες, με τις αντιδράσεις να είναι αρκετά θετικές αν και δυστυχώς για κάμποσο κόσμο ήταν πρωτόγνωρη η εμφάνισή μας. Στις Σάπες και λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού και λόγω προηγουμένων παρεμβάσεων, το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, μοιράστηκαν κείμενα και οι αντιδράσεις ήταν θετικότατες, με τον κόσμο να είναι πρόθυμος να συζητήσει και να κατανοεί τις θέσεις που προβάλαμε”, σημειώνεται από την κίνηση σε δημοσιοποίηση της δράσης στο indymedia.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ

Ήδη από την αρχή της κρίσης, ο υφέρπων κατά τα άλλα φασισμός μέσα στην ελληνική κοινωνία, αναδείχθηκε ως αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής ζωής του τόπου. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον τρόπο με τον οποίο έχουν δράσει οι φασίστες μέχρι σήμερα. Το ζήτημα, όμως είναι να εντοπίσουμε κάποια από τα πραγματικά περιστατικά που έφεραν στο προσκήνιο αυτό το βόρβορο της δημόσιας ζωής.

Αν μη τι άλλο, ο φασισμός ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα βασικά «κρυφά» χαρτιά των δυτικών ιδιαίτερα κρατών και του παγκόσμιου κεφαλαίου. Ιστορικά αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι όταν το ζωνάρι έσφιγγε για την αστική δημοκρατία, ένα φασιστικό καρκίνωμα αναλάμβανε να επιβάλλει την καθεστηκυία τάξη. Χαρακτηριστικότατο σύγχρονο παράδειγμα αποτελεί η επέλαση των νεοναζί σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας με στόχο την ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι «δημοκρατικές χώρες» της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, στηρίζουν τις φασιστικές φρικαλεότητες γιατί προφανώς τα κέρδη τους είναι τεράστια και πιο σημαντικά από τη δημοκρατία.

Στην ελληνική πραγματικότητα, η Χρυσή Αυγή απέκτησε ένα πολύ σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση του κρατικού παρεμβατισμού. Το κράτος αξιοποίησε πολύ αποτελεσματικά το εν λόγω φαινόμενο. Το χρησιμοποίησε για την υλοποίηση των πιο σκληρών κατασταλτικών του μέτρων και όταν οι φασίστες ξέφυγαν από τα επιτρεπτά πλαίσια (δολοφονία Φύσσα), ξεκίνησαν οι διώξεις. Ακριβώς αυτές οι διώξεις αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που έχει για το κράτος η ύπαρξη των φασιστών. Πριν ξεκινήσουν οι θεαματικές συλλήψεις, το κράτος έσπειρε μία άνευ προηγουμένου καταστολή και τρομοκρατία για να ελέγξει μόνο του την κατάσταση. Από τη στιγμή που σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας κυριάρχησε ο φόβος, κατέστη εύκολο εν συνεχεία να καταστείλουν το καρκίνωμα που οι ίδιοι υποθάλπουν, αφού από δω και πέρα μπορούν να συνεχίσουν και μόνοι τους. Όντως, η ατζέντα της Χρυσής Αυγής ενσωματώθηκε πλήρως από τη Νέα Δημοκρατία, οι μετανάστες πνίγονται από το λιμενικό, οι μπάτσοι οργιάζουν στους δρόμους και ο Δένδιας δηλώνει ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα (μιλάμε για ανθρώπους) είναι κατώτερης ποιότητας, ενώ οι διώξεις των φασιστών-δολοφόνων εξισώνονται με διώξεις κοινωνικών αγωνιστών (βλ. Χαλκιδική).

Η Χρυσή Αυγή από τη δικιά της μεριά προσπαθεί να κρατηθεί στη δημόσια ζωή προβάλλοντας ένα πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο. Ο Κασιδιάρης παίζει στρατηγικά παιχνίδια με τον Μπαλτάκο για να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και ο Μπούκουρας ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα στη Βουλή για να πείσει ότι παραπλανήθηκε. Ο λόγος για όλα τα παραπάνω είναι φυσικά ότι το κράτος και τα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε θέλουν μία πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή για να τη διαχειρίζονται καλύτερα και να την ξαμολάνε όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους. Κι επειδή ήρθε η ώρα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, καλό θα ήταν ο καθένας να ξανασκεφτεί τι προκαλεί δίνοντας δημόσιο λόγο στους φασίστες και ανοχή στο ολοκληρωτικό κράτος.

Ενάντια, λοιπόν στο φόβο και την τρομοκρατία ας προτάξουμε την κοινωνική αντιβία και την ανυποχώρητη δράση. Ενάντια στον ωχαδερφισμό και την ιδιώτευση ας προτάξουμε τη συλλογική ζωή και την αλληλεγγύη. Ενάντια στην παθητικότητα και την εθελοδουλία ας προτάξουμε την άμεση δράση και την αυτοδιαχείριση των ζωών μας. Για μια κοινωνία χειραφετημένη και με όρεξη για ζωή και όχι για μία κοινωνία πεισιθάνατη και υποταγμένη.

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

Σχετικά άρθρα

Με τη βούλα της Ε.Ε. το χαράτσι στο νερό που προωθεί η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ

Super User

Εικόνες…

Super User

Ερωτήσεις για τις δομές υγείας σε Σάπες και Διδυμότειχο

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies