INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Το… τρολάρισμα της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης στον Άνθιμο

Με την ακόλουθη εξόχως καταδεικτική ανακοίνωσή της, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης περιγράφει την παρέμβαση μελών της την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στο “Βελλίδειο” συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ρατσιστικής, αντιμεταναστευτικής, εθνικιστικής και μισαλλόδοξης εκδήλωσης με τίτλο “Μένουμε Έλληνες, μένουμε ορθόδοξοι”:

Όταν αντιληφθήκαμε ως Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης ότι η μητρόπολη Θεσσαλονίκης, μαζί με χριστιανικές οργανώσεις και την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, θα διοργάνωναν την Κυριακή 14/2 μια ρατσιστική, αντιμεταναστευτική, εθνικιστική και μισαλλόδοξη εκδήλωση στο “Βελλίδειο” με τίτλο “Μένουμε Έλληνες, μένουμε ορθόδοξοι”, αποφασίσαμε να δράσουμε για να μην αφήσουμε αναπάντητο το μίσος και το δηλητήριο που ήμασταν σίγουροι ότι θα χυνόταν εκεί. Αυτή τη φορά όμως θελήσαμε να απευθυνθούμε στο ίδιο το κοινό της εκδήλωσης μιλώντας του στη γλώσσα που αυτό καταλαβαίνει (και πιστεύει), για να το ταρακουνήσουμε (μάλλον απίθανο) και κυρίως για να καταδείξουμε την υποκρισία του (το πιθανότερο).

Έτσι, διαλέξαμε να μοιράσουμε στους πιστούς που θα προσέρχονταν στην εκδήλωση, μια από τις πιο γνωστές ευαγγελικές περικοπές, ένα απόσπασμα από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο (41-45) που διαβάζεται στις εκκλησίες την Κυριακή της Απόκρεω. Στο σημείο αυτό, το ιερό βιβλίο των χριστιανών λέει κοντολογίς ότι την ημέρα της κρίσεως ο “Κύριος” θα στείλει τους ενάρετους στον παράδεισο και τους αμαρτωλούς στην κόλαση, χωρίζοντάς τους ανάλογα με το αν συμπαραστάθηκαν με διάφορους τρόπους “ἑνὶ τούτων τῶν ἐλαχίστων” (“στους πιο ταπεινούς”), με ρητή αναφορά στη φιλοξενία/αλληλεγγύη στον “ξένο” (“ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με”). Και φυσικά χωρίς κανένα “ναι μεν αλλά…”, χωρίς όρους και προϋποθέσεις όπως αυτές που πολύ αναμενόμενα έθεσε ο Άνθιμος στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης.

Αφού λοιπόν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής πετάχτηκαν έξω από το “Βελλίδειο” τρικάκια με το συγκεκριμένο χωρίο και την απόδοσή του στη νεοελληνική, μέλη μας, καταλλήλως ενδεδυμένα και εκπροσωπώντας μια ανύπαρκτη χριστιανική οργάνωση για να εμπνέουν εμπιστοσύνη στο χριστεπώνυμο ποίμνιο, μοίρασαν στα σκαλιά του συνεδριακού κέντρου χίλια ακόμη τρικάκια που έγραφαν τα “θεόπνευστα” λόγια αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον από την Αγία Γραφή, λίγο πριν αυτό χειροκροτήσει με πάθος λόγια μίσους, τρομοκράτησης και υποκρισίας. Φυσικά όλες και όλοι έπαιρναν το τρικάκι με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού φαίνεται ότι η μακριά φούστα και το παλτό κουμπωμένο μέχρι το λαιμό είναι εγγύηση πίστης, αλλά πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς ακριβώς συμβίβαζαν μέσα τους αυτά που διάβαζαν στο κείμενο με όσα επρόκειτο να ακούσουν προσερχόμενες/οι στην εκδήλωση.

Η προσέλευση ήταν αθρόα, αφού η αφίσα της εκδήλωσης βρισκόταν σε όλες τις εκκλησίες της κεντρικής Μακεδονίας και στα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ., το κυριακάτικο κήρυγμα του Άνθιμου μεταδόθηκε τηλεοπτικά από Ε.Ρ.Τ.2 και Ε.Ρ.Τ.3 το ίδιο πρωί, έγινε ενημέρωση από άμβωνος σε όλες τις ενορίες, ναυλωμένα λεωφορεία έφεραν πιστούς από διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπως τη Φλώρινα και τη Χαλκιδική, ενώ δεν έλειψαν ούτε ομάδες καλογριών από διάφορα μοναστήρια, καθώς και φοιτητές της θεολογικής σχολής.

Η παρέμβαση της αντιρατσιστικής ολοκληρώθηκε επιτυχημένα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από τις ερωτήσεις των διοργανωτών στα μέλη μας που έκαναν το μοίρασμα για το αν ανήκουν σε ορθόδοξη οργάνωση, ποια ήταν αυτή και γιατί μοίραζαν κείμενο από τη στιγμή που όλες οι οργανώσεις που συμμετείχαν είχαν συμφωνήσει να μη γίνει κάτι τέτοιο. Αποχωρήσαμε από τον χώρο αηδιασμένοι από την περιρρέουσα υποκρισία και το μίσος πίσω από τα χριστιανικά χαμόγελα, αλλά και σοφότεροι και πιο αποφασισμένοι να παλέψουμε για ίσα δικαιώματα στο πλευρό όσων ανθρώπων αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό, το μίσος και τη βία, απλά και μόνο λόγω χρώματος, καταγωγής, κουλτούρας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή φτώχειας.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Θάνατοι στα ψιλά

Super User

Φτωχοποίηση των Ελλήνων από μειώσεις συντάξεων και φόρους

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies