INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Καλέσματα για την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Πέμπτης

Στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.00 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης καλεί ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας την ίδια ώρα η Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ. Ξάνθης, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια

 • Μπορούμε να νικήσουμε
 • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία
 • Μαζικές προσλήψεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά
 • STOP στις ιδιωτικοποιήσεις
 • Λεφτά για τα ταμεία, όχι για τους τραπεζίτες και το χρέος
 • Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Όλοι και όλες στις 14 Δεκέμβρη στην πανεργατική απεργία που αποφάσισαν τα συνδικάτα. Με τους αγώνες μας μπορούμε να νικήσουμε, μπορούμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Η προσπάθεια Τσίπρα και Αχτσιόγλου να κατεβάσουν σε ένα βράδυ την τροπολογία για την απαγόρευση των απεργιών απέτυχε, κάτω από την οργισμένη αντίδραση συνδικάτων και την άμεση κινητοποίηση στις 5 Δεκέμβρη χιλιάδων εργαζόμενων που τους ανάγκασαν να αποσύρουν την τροπολογία. Λίγες μέρες πριν, στις 29 Νοέμβρη, εξαιτίας της μαζικής κινητοποίησης συμβασιούχων των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετά από πρωτοβουλία του συντονιστικού των νοσοκομείων, ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να δώσει παράταση για έναν ακόμη χρόνο, σε χιλιάδες συμβασιούχους που θα απολύονταν αυτήν την περίοδο.

Με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να νικάμε, συνεχίζουμε και οργανώνουμε την πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη. Για να πετάξουμε στα σκουπίδια τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπών. Κατεβαίνουμε στο δρόμο για να μην αφήσουμε να γίνουν «κανονικότητα» οι περικοπές και η λιτότητα που αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στις εργατογειτονιές όπως έγινε στη Μάνδρα πριν τρεις βδομάδες. Για να δώσουμε στήριξη στην νέα 48ωρη απεργία των εργαζόμενων του Ο.Τ.Ε. για τη συλλογική τους σύμβαση, στη μάχη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων της Εθνικής τράπεζας να σώσουν το ταμείο τους. Η μάχη για να μην περάσει ο προϋπολογισμός λιτότητας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους εργάτες. Η κυβέρνηση για να βγάλει το ματωμένα πλεονάσματα, συνεχίζει τη βαρβαρότητα των περικοπών που δολοφονούν εργάτες από «θεομηνίες». Στον προϋπολογισμό μοιράζουν έξι δισεκατομμύρια για τόκους στους τραπεζίτες και ψίχουλα σαν «κοινωνικό μέρισμα» σε συνταξιούχους και φτωχούς. Μειώνουν τις δαπάνες για υγεία και πρόνοια. Και βέβαια καμία κουβέντα για προσλήψεις, που σημαίνει ότι οι δήμοι, τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα συνεχίζουν να ρημάζουν χωρίς προσωπικό. Στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση προγραμματίζει έσοδα για το 2018, 2,7 δις από ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, της Δ.Ε.Η. του νερού, των συγκοινωνιών. Γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στη Δ.Ε.Η., στις αστικές μεταφορές για να εμποδίσουν αυτήν την προοπτική και στην πανεργατική στις 14 Δεκέμβρη θα δώσουμε όλοι μαζί την απάντηση.

Μπορεί η κυβέρνηση να έκανε πίσω σε σχέση με την απαγόρευση των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά έχει δεσμευτεί στους δανειστές να το φέρει στη βουλή σαν προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση. Θέλουν να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα στη συλλογικότητα των εργαζόμενων στη βάση, το πρωτοβάθμιο σωματείο, ακριβώς για να εμποδίσουν την αντίδραση των εργαζόμενων σε όλες αυτές τις επιθέσεις που ετοιμάζουν. Η διαχείριση Τσίπρα στηρίχτηκε στην ψεύτικη ελπίδα ότι ο ιδιωτικός τομέας θα βγάλει την οικονομία από την ύφεση και ότι ο δημόσιος τομέας δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο από το να κόβει τις δαπάνες του και να λεηλατεί τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων για να εξασφαλίζει πλεονάσματα του προϋπολογισμού.

Απέναντι σε αυτή την κατάντια, η εργατική απάντηση είναι η κλιμάκωση των εργατικών αγώνων για να μην περάσει η νέα συμφωνία και να διαγραφεί το χρέος. Δεν έχουμε ανάγκη αξιολογήσεις και προϋπολογισμούς που δίνουν όλα τα λεφτά στα ταμεία των τραπεζιτών. Η εναλλακτική λύση είναι η στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους. Να συγκρουστούμε με το ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων. Η πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη μπορεί να γίνει η εργατική απάντηση στην κυβέρνηση Τσίπρα, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Γι’ αυτό χρειάζεται να σημάνει ξεσηκωμός σε κάθε χώρο. Με εξορμήσεις συσκέψεις, περιοδείες, συνελεύσεις, να οργανώσουμε τη μαζική συμμετοχή όλων των χώρων στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Και η επιτυχία της πανεργατικής θα δώσει στήριγμα στους αγώνες που ανοίγονται όλη την επόμενη περίοδο για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε σχολεία δήμους και νοσοκομεία. Για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Η επιτυχία της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη ανοίγει τον δρόμο και για να συνεχίσουμε απεργιακά το Γενάρη σε όποια προσπάθεια κάνει η κυβέρνηση να φέρει νέο πακέτο με προαπαιτούμενα.

Αυτή τη μάχη δίνει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και σε καλούμε να έρθεις μαζί μας. Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη στις 10 πμ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθήνας (Ακαδημίας 50) ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια οργανώνει πανελλαδική συνέλευση αγώνα για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα μετά την πανεργατική απεργία για να τελειώνουμε με τα μνημόνιά τους.

Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ – ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εργαζόμενοι, άνεργοι

Η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ προχωρεί παραμονές των γιορτών των Χριστουγέννων (για ευνόητους λόγους) στην ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. Ο προϋπολογισμός αυτός, αποτελώντας συνέχεια των βαρβάρων μνημονιακών προϋπολογισμών των τελευταίων οχτώ χρόνων, κλιμακώνει την άγρια αντιλαϊκή πολιτική που επέβαλαν η Ε.Ε. το .Δ.Ν.Τ και η ντόπια μεγαλοαστική τάξη με τις κυβερνήσεις τους (Ν.Δ.-ΠαΣοΚ και κολαούζων, και ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ).

Ο νέος ληστρικός προϋπολογισμός προβλέπει πρόσθετους φόρους που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία και την υγεία, της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ, αποκρατικοποιήσεις-ξεπουλήματα που ξεπερνούν τα 2,7 δισ. και μέτρα όπως το κόψιμο του Ε.Κ.Α.Σ., η κατάργηση εκπτώσεων σε ιατρικές δαπάνες και πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά και σε μια σειρά προϊόντα κ.α. Περιλαμβάνει, επίσης, τα όσα η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης (ξεπούλημα της Δ.Ε.Η., περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, τη μείωση του αφορολόγητου ένα χρόνο νωρίτερα κλπ.). Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι πλειστηριασμοί για κατασχέσεις κατοικιών που απειλούν χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά με την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας τους.

Η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ προωθώντας το νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων προσπαθεί να κρατήσει τους εργαζόμενους σε αδράνεια με ένα καταιγισμό παραπλανητικής προπαγάνδας που πλασάρει την ελεημοσύνη του «μερίσματος», τις λοταρίες αποδείξεων(!) και την προκλητική απάτη περί «εξόδου απ’ τα μνημόνια και την επιτροπεία». Επιδιώκει, ταυτόχρονα, να αποτρέψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων αφαιρώντας τους το δικαίωμα στην απεργία, με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που εσπευσμένα και στα «κλεφτά» προ ημερών επιχείρησε να φέρει στη βουλή με μια τροπολογία-αστραπή.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 και τα νέα «προαπαιτούμενα» της τρίτης αξιολόγησης σηματοδοτούν μια κυβερνητική πολιτική που μαζί με τη μεγαλύτερη οικονομική λεηλασία συνεπάγεται και γενικότερες καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του λαού, μια εικόνα των οποίων με τον πιο τραγικό τρόπο ζήσαμε με τις πλημμύρες στη δυτική Αττική. Μια σκληρή πολιτική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, που φέρνει και την σφραγίδα της υποτέλειας στους ιμπεριαλιστές-δυνάστες του λαού μας.

Εργαζόμενοι, άνεργοι

Η κυβέρνηση για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής της εκμεταλλεύεται τη στάση των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που ακολουθούν μια γραμμή υπονόμευσης των αντιστάσεων και του αγώνα των εργαζομένων για την απόκρουση της. Οι ηγεσίες της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κήρυξαν την απεργία της 14ης του Δεκέμβρη όχι ως αφετηρία ενός αποφασιστικού αγώνα ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά σαν μια εθιμοτυπική απεργία για να συγκαλύψουν την πολιτική τους, που εξυπηρετεί την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τις μνημονιακές επιταγές. Από την άλλη, η γραμμή και η πρακτική του ΠΑΜε έρχεται να σταθεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη μαζικών εργατικών αγώνων με τις παραταξιακές-χωριστικές κινητοποιήσεις, (με… χωροταξικό κριτήριο), τις κούφιες διακηρύξεις, και της υπαγωγής των όποιων κινητοποιήσεων οργανώνει στις κοινοβουλευτικές σκοπιμότητες του Κ.Κ.Ε. (προτάσεις νόμου κοκ).

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την αγωνιστική δραστηριοποίηση και παρέμβαση τους στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την μαζικοποίηση της πανεργατικής απεργίας και των συλλαλητηρίων που θα γίνουν:

 • Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια αγωνιστική προοπτική και να αξιοποιηθεί η απεργία της 14ης Δεκέμβρη στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πλατιού μετώπου αντίστασης και πάλης της εργατικής τάξης και του λαού
 • Για να υψώσουμε φραγμό στα νέα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα του κρατικού προϋπολογισμού και της τρίτης αξιολόγησης
 • Για να υπερασπιστούμε το απεργιακό δικαίωμα και όλες τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις και ελευθερίες
 • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και πραγματική στήριξη στους ανέργους
 • Για να σταματήσουμε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα φορομπηχτικά μέτρα, το ξήλωμα των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για την υγεία, την ασφάλεια, την πρόνοια και την παιδεία. Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
 • Για την προστασία της λαϊκής κατοικίας
 • Για το σταμάτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

 

Σχετικά άρθρα

“Ανακοίνωση για το προσφυγικό και τα διάφορα συλλαλητήρια που προετοιμάζονται”

Super User

Δώδεκα χρόνια μετά: Το μέλλον σκοτεινό. Να το φωτίσουν οι αγώνες μας

Super User

“Για τις επικίνδυνες αποφάσεις της Ε.Ε. για μεταναστευτικό-προσφυγικό”

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies