INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Δύο μήνες απεργία στην tierra del fuego

Από τις αρχές του Μάρτη έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται ως σήμερα μία μεγάλη απεργία και γενικότερες κινητοποιήσεις στην Ushuaia, μία από τις νοτιότερες πόλεις της Γης που βρίσκεται στη “γη του πυρός” (tierra del fuego) στην Αργεντινή.

Οι απεργοί θέλουν να αναιρεθεί ο νόμος που πέρασε τον Ιανουάριο και αλλάζει το επαρχιακό σύστημα συντάξεων. Αυτό το πακέτο νόμων το ονομάζουν 1068/1072, ψηφίστηκε στην tierra del fuego και στοχεύει σε μείωση των μισθών και των συντάξεων, αύξηση των εισφορών και των φόρων επί των μισθών και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στον αγώνα συμμετέχουν 23 συνδικάτα που περιλαμβάνουν κρατικούς υπαλλήλους, δασκάλους, εργάτες σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, δικαστικούς υπάλληλους και άλλους, ενώ παράλληλα ανακοινώνονται και νέες μειώσεις μισθών σε κρατικούς υπαλλήλους!

Παράλληλα με την απεργία, ομάδες διαμαρτυρόμενων έχουν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της επάρχου της περιοχής, όπου οργανώνεται ο αγώνας και γίνονται οι γενικές συνελεύσεις των αγωνιζόμενων. H περιοχή έχει παραλύσει καθώς δεν δουλεύουν σχολεία, νοσοκομεία και κρατικές υπηρεσίες, λόγω της μεγάλης απεργίας. Επειδή βασικό κομμάτι αυτού του αγώνα αποτελούν οι δάσκαλοι, οι αρχές προσπάθησαν από την αρχή να σπάσουν την απεργία τους, ορίζοντας απεργοσπάστες δασκάλους στα σχολεία. Αυτό οδήγησε σε νέες διαμαρτυρίες από τους δασκάλους και κατασκήνωση και έξω από τις εγκαταστάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Μία από τις προσπάθειες των απεργών είναι να καλεστεί γενική απεργία σε όλη τη χώρα για να απλωθεί ο αγώνας σε όλη την Αργεντινή, αλλά οι γραφειοκρατικοί συνδικαλιστικοί μηχανισμοί των εθνικών ενώσεων αγνοούν και προσπαθούν να απομονώσουν τον αγώνα τους, στηρίζοντας έτσι τις κρατικές επιλογές.

Εύλογα και σ’ όλη τη διάρκεια αυτού του απεργιακού αγώνα, οι εργαζόμενοι έχουν δεχτεί την καταστολή όχι μόνο μέσω των απεργοσπαστικών μηχανισμών, αλλά και σε άμεση επίθεση με τα αντίστοιχα Μ.Α.Τ. τα οποία προσπαθούν να σπάσουν την κατασκήνωσή τους και συλλαμβάνουν συγκεντρωμένους. Αποκορύφωμα των κατασταλτικών μέτρων ήταν η εισβολή στα σπίτια οκτώ εργατών από διαφορετικά σωματεία και η σύλληψη επτά από αυτούς για διατάραξη και αντίσταση κατά της αρχής. Στην εισβολή τρομοκράτησαν τις οικογένειές τους, τους άφησαν με χειροπέδες πισθάγκωνα ημίγυμνους στο πεζοδρόμιο και σε κάποιες περιπτώσεις οι μπάτσοι έμειναν για πολλές ώρες μέσα στα σπίτια τους.

Η κυβερνήτης της επαρχίας δεν δέχεται να συμμετάσχει σε κανένα διάλογο και προσπαθεί να βαφτίσει τους απεργούς “τραμπούκους που πολιορκούν σπίτια φορώντας κουκούλες και δεν μπορούν να κάνουν διάλογο“.

 

Σχετικά άρθρα

Πέντε εκατομμύρια παιδιά νεκρά σε είκοσι χρόνια συρράξεων στην Αφρική

Super User

Σε χαμηλό δεκαετίας η ανεργία στην ευρωζώνη τον Απρίλιο… πλην Ελλάδας

Super User

Η όχι και τόσο ριζοσπαστική αριστερά

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies