INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Για τα γεγονότα της απαγωγής και της δολοφονίας του Santiago Maldonado

Την 1η Αυγούστου στο Esquel της επαρχίας Chubut στην αργεντίνικη Παταγονία, η κοινότητα Mapuche Pu Lof -ένα ιθαγενικό χωριό της περιοχής- πραγματοποίησε ένα μπλοκάρισμα δρόμου. Μαζί τους ήταν ο Santiago Maldonado.

Οι δυνάμεις ασφαλείας (Gendarmeria Nacional) καταστέλλουν, πυροβολούν και κυνηγούν τους ανθρώπους Mapuche στην επικράτειά τους μέχρι να παγιδεύσουν και να απαγάγουν τον Santiago Maldonado. Η κατασταλτικη επιχείρηση διατάχθηκε από την εθνική κυβέρνηση και υλοποιήθηκε από τη χωροφυλακή. Και οι δύο αρνούνταν ότι κρατούσαν τον Santiago Maldonado, αλλά υπάρχουν αρκετοί μάρτυρες και αποδείξεις. Η οικογένεια έδειξε φωτογραφίες και βίντεο για να αποδείξει ότι ο Santiago βρισκόταν στον αποκλεισμό στις στιγμές που προηγήθηκαν της καταστολής. Οι μάρτυρες της κοινότητας δήλωσαν στη δίκη ότι ο νεαρός άνδρας συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από τους αξιωματικούς στον ποταμό Chubut και παραλήφθηκε σε όχημα που ανήκε στη Χωροφυλακή. Για περισσότερους από δυόμισι μήνες, τόσο η κυβέρνηση όσο και η δικαιοσύνη παραπλανούσαν την έρευνα.

Η συγκάλυψη που προώθησε η κυβέρνηση από την αρχή, με την υποστήριξη σχεδόν όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης, περιελάμβανε δηλώσεις αξιωματικών που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα αποδεικτικά στοιχεία και τις μαρτυρίες για τα γεγονότα και τη στοχοποίηση του ίδιου του Σαντιάγκο και των Μαπούτσε, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως τρομοκράτες και ξένοι πράκτορες, Διέσπειραν αμέτρητα ψεύδη για την τύχη του Σαντιάγκο, μη διστάζοντας να κατηγορούσαν ακόμα και τους ίδιους τους ιθαγενικούς λαούς για τη δολοφονία του.

Αυτό συνέβαινε σε ένα πλαίσιο στο οποίο η κυβέρνηση και τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης εργάζονταν συνεχώς για να οικοδομήσουν την ιδέα του «εσωτερικού εχθρού» που είναι βίαιος, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η καταστολή και να εμποδιστεί κάθε δίαυλος αντίστασης στα ισχυρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει. Η καθεστωτική προπαγάνδα στόχευσε τόσο τις κοινότητες Mapuche όσο και τις αναρχικές ομάδες. Επίσης, εντάθηκε συστηματικά η εφαρμογή πολιτικών πειθάρχησης. Όλο και περισσότερος έλεγχος και πίεση από την αστυνομία στους δρόμους και περισσότερη καταστολή σε κάθε είδους πολιτικές διαδηλώσεις.

Οι απαγωγές και οι εξαφανίσεις ανθρώπων ήταν ένας συστηματικός μηχανισμός που εφαρμόστηκε από το κράτος της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας μεταξύ 1976 και 1983, αφήνοντας 30.000 αγνοούμενους. Μερικοί από τους στρατιωτικούς δικτάτορες καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και οι πράξεις αυτές θεωρούνται γενοκτονία και έχουν σημαδέψει όλους τους κοινωνικούς αγώνες μέχρι σήμερα. Η εξαναγκαστική εξαφάνιση ανθρώπων είναι ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της Αργεντινής και διατηρείται στη συλλογική μνήμη κατά τρόπο παρόμοιο με τα ναζιστικά εγκλήματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι αυτή η δειλή και δολοφονική πράξη στο Santiago Maldonado είναι κομμάτι της έντασης της κρατικής καταστολής που θα αναπτυχθεί περισσότερο με την ατιμωρησία που επιδιώκουν να επιτύχουν και πρέπει να αποτρέψουμε.

Το πολιτικό πλαίσιο

Στην Chubut, ένα μεγάλο μέρος των Mapuche διεκδικεί τη γη που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του ομίλου «Benetton». Η «Benetton» διαθέτει περισσότερα από 900.000 εκτάρια σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται στην Chubut και δραστηριοποιείται στην περιοχή με την επωνυμία “Compañía de Tierras Sud Argentina SA”, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην estancia “Leleque” (180.000 hts) της περιφέρειας Cushamen στα βορειοανατολικά της χώρας. Εκεί έλαβαν χώρα τα γεγονότα που οδήγησαν στην απαγωγή και τη δολοφονία του Santiago Maldonado.

Ο όμιλος «Benetton» εγκαταστάθηκε στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2006 η εταιρεία αναγνώρισε εν μέρει τα συνταγματικά δικαιώματα των κατοίκων Mapuche στα εδάφη τους και προσφέρθηκε να παραδώσει στην επαρχία Chubut 7.500 εκτάρια της περιοχής του Esquel, για να μεταβιβαστούν σύμφωνα με τον νόμο των προγονικών εδαφών στις διάφορες κοινότητες. Η επαρχιακή κυβέρνηση διέταξε τεχνικές μελέτες σχετικά με την πρόταση, οι οποίες κατέληξαν ότι ήταν μη παραγωγικές εκτάσεις, ανεπαρκείς για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των Mapuche.

Federación Libertaria Argentina/I.F.A.

 

Σχετικά άρθρα

Κατακραυγή για παρέλαση σε σχολείο της Ταϊβάν με μαθητές ντυμένους ναζί

Super User

Εκτός εκπαίδευσης 370 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας

Super User

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies