XanTheater

  • Γιατί ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης δεν έχει γράψει ποτέ (ούτε μία φορά!) το όνομά του χωρίς να ακολουθείται από τον προσδιορισμό "μέλος της Ο.Γ.Ε.";
  • Τελικά ο Βούδας της Ραφήνας τήρησε την ιδιότητά του και στην Ξάνθη
  • ...και τα σκυλιά του κόμβου της Σάρδεων επιστρέφουν σταδιακά!
  • Επίκαιρο
  • ...Και μετά από τόσες μέρες δημοσιευμάτων και διαμαρτυριών πολιτών, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας δυο δεκάδες σκυλιά από τον κόμβο της Σάρδεων!
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...
  • Πέρασαν τόσες μέρες και καμία κίνηση για τα αδέσποτα της Σάρδεων! Τι χρεία άλλων μαρτύρων έχουμε για το πού είναι... εγγεγραμμένοι οι δημότες αυτής της πόλης;
  • Πώς κατάντησε έτσι αυτή η πόλη...

Myblogs.gr

Νίκος

Αρθρογραφία

Με αφορμή τον Μάη -μήνα των ανατροπών- ένα κείμενο για εξεγέρσεις και κινήματα του 20ου αιώνα.

«Prenez vos desirs pour alités» Les Enragés - «Πάρτε τις επιθυμίες σας για πραγματικότητα» γράφουν στους τοίχους του Πανεπιστημίου της Σορβόννης μια χούφτα ακτιβιστές αυτοαποκαλούμενοι, «οι Λυσσασμένοι». Η μεγάλη εξέγερση του Μάη του ’68 βρίσκεται στο φόρτε της, η παριζιάνικη κοινωνία σε αναταραχή και για μια φορά ακόμη ο 20ος αιώνας προσφέρει έδαφος στην ανταρσία.

Περισσότερα...

Είναι συνήθως αυτοκράτορες, επίσκοποι ή πατριάρχες και γυναίκες σύζυγοι ή μητέρες αυτοκρατόρων, που εξαγόρασαν την αγιοποίησή τους με «υπηρεσίες» όπως δωρεές, ανέγερση εκκλησιών, ευνοϊκούς νόμους. Η χριστιανική θρησκεία διαθέτει εκατοντάδες άγιους, μάρτυρες-ήρωες ή ενάρετους φιλάνθρωπους με σπουδαίο έργο που αγιοποιήθηκαν μέσα από τον λαό. Ωστόσο, πίσω από τα εικονίσματα κρύβονται μερικές φορές δολοφόνοι και εγκληματίες κατά συρροήν που όμως… μετανόησαν ή έγιναν «χορηγοί» της Εκκλησίας που τους αγιοποίησε.

Περισσότερα...

Σαν σήμερα το 1963 δολοφονείται από παρακρατικούς ο αγωνιστής της αριστεράς Γρηγόρης Λαμπράκης (σ.σ. χτυπήθηκε στις 22 Μαΐου και πέθανε πέντε μέρες αργότερα). Με την ευκαιρία παραθέτουμε τον ορισμό του παρακράτους όπως τον έδωσε ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας στην αγόρευσή του στη δίκη των δολοφόνων του Λαμπράκη, τον Δεκέμβρη του 1966. Ο λόγος είναι ότι ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν και σήμερα οι παρακρατικοί μηχανισμοί, με τη διαφορά ότι πολλαπλασιάστηκαν οι στόχοι τους και εκτός απ' τους αντιφασίστες στρέφονται και κατά μεταναστών και σε αυτοδιαχειριζόμενα νεολαιίστικα στέκια:

Περισσότερα...

«Οι κάτοικοι του Ατραπού θα ορκισθούν να μη ομιλούν το σλαυόφωνον ιδίωμα» - εφημερίδα «Έθνος» Φλώρινας, 8 Αυγούστου 1959.

«Σε διαφορετικούς τόνους, η περιγραφή αυτή επιβεβαιώνεται κι από έναν εξωτερικό παρατηρητή, τον άγγλο λοχαγό Πάτρικ Εβανς που έζησε για οκτώ μήνες στην περιοχή του Βίτσι:

Περισσότερα...