XanTheater

 • Να και η εξήγηση που απέφυγε να δώσει ο δήμαρχος Μύκης
 • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
 • Η κακοκαιρία προκλητικά κατά του πολιτισμού...
 • Τελικά δεν συνελήφθη - Παϊδάκια και όχι παιδάκια έτρωγε λόγω τσικνοπέμπτης ο δημοσιογράφος που έσπευσε να το κοινοποιήσει με ανάρτηση. Απλά δεν ήξερε πού μπορεί να βρίσκονται τα διαλυτικά στο πληκτρολόγιο...
 • "Μπαλταφάν" - "Δεν βρίσκεται / λέξη καμία / να 'χει στον ήχο της / τόση αρμονία"
 • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...
 • Οκταήμερη διακοπή ακινησίας επιβλήθηκε στο τουριστικό τρενάκι του δήμου Ξάνθης
 • Για την ιστοσελίδα του δήμου Τοπείρου ο χρόνος σταμάτησε στο 2017...
 • Habemus παιδικές χαρές! Η Ξάνθη απολαμβάνει πλέον μέρος των αυτονόητων!

Myblogs.gr

Λίγο καιρό πριν, η ιδέα των Ηνωμένων Πολιτειών να εκλέξουν τον μεγιστάνα των ακινήτων Donald Trump στην προεδρία φαινόταν σχεδόν αδιανόητη. Ωστόσο, τώρα που έχει συμβεί το… αδύνατο, έχει ανοίξει ένας νέος χώρος για την οραματιστική σκέψη. Εάν η εκλογή του Donald Trump είναι πράγματι δυνατή, ποιες άλλες αδυνατότητες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν;

Μέχρι σήμερα, η λαϊκή αντιπολίτευση στον Trump έχει εκφραστεί σε μεγάλο βαθμό μέσω μαζικών διαδηλώσεων και διαμαρτυριών δρόμου. Την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, εκτιμάται ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωναν σε δεκάδες πόλεις των Η.Π.Α. Αυτές οι καταιγίδες, όπως η «Πορεία των Γυναικών» ή η «Πορεία για την Επιστήμη», παρουσιάζουν τους ανθρώπους με τις απαραίτητες ευκαιρίες να αισθάνονται κάθαρση, να εκφράζουν αλληλεγγύη και να αναγνωρίζουν κοινές αξίες. Ωστόσο, ως διαμαρτυρίες, είναι εγγενώς περιορισμένες. Συγκεκριμένα, δεν μπορούν να επιτύχουν ένα πρόγραμμα για τον βαθύ θεσμικό μετασχηματισμό που τόσο απαιτεί η κοινωνία μας.

Πίσω από τις έντονα ορατές κινητοποιήσεις, διαμορφώνονται επίσης οι λαϊκές και οι δημοτικές μορφές αντιπολίτευσης στον Trump. Υπό την αιγίδα των «ιερών πόλεων», κοινοτικές οργανώσεις, θρησκευτικές ομάδες , δικηγόροι, εργατικά κέντρα και ενεργοί πολίτες, δημιούργησαν δίκτυα κρίσεων για την υποστήριξη οικογενειών μεταναστών που ζουν υπό την απειλή της απέλασης. Αυτά τα έργα, δομημένα κατά κύριο λόγο από γειτονιά σε γειτονιά, προκαλούν τις κυρίαρχες υποθέσεις σχετικά με την πολιτική συμμετοχή και εγείρουν το κρίσιμο ερώτημα σχετικά με το τι πραγματικά πρέπει να σημαίνει να είσαι πολίτης.

Εν τω μεταξύ, οι δήμαρχοι και αξιωματούχοι των πόλεων εμφανίστηκαν ως μερικοί από τους πιο ομιλούντες αντιπάλους του Trump. Τον περασμένο Ιούνιο, σχεδόν τριακόσιοι δήμαρχοι -συμπεριλαμβανομένων εννέα από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής- δεν τήρησαν τις επιθυμίες του προέδρου και ανανέωσαν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για το Κλίμα. Το αν οι δηλώσεις αυτές αποτελούν πραγματικές πράξεις πολιτικής αμφισβήτησης ή απλώς συμβολικές χειρονομίες από τοπικές ελίτ που θέλουν να προωθήσουν τη σταδιοδρομία τους, είναι διφορούμενο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σε μια περίοδο πρωτοφανών πολιτικών αναταραχών, οι άνθρωποι καλούν τους τοπικούς αξιωματούχους να ενεργούν εκ μέρους των κοινοτήτων τους -ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πολίτη- και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες ενός ακροδεξιού καθεστώτος. Αναζητούν στους δικούς τους δήμους τόπους που βασίζονται στην πολιτική δράση και την ηθική εξουσία.

Η εναλλακτική λύση του δημοτισμού

Μέσα από αυτό το περιβάλλον δημιουργήθηκε ένας μικρός σχηματισμός πολιτικών πλατφορμών με σκοπό να μετατραπεί η πραγματικότητα στην πορεία των πόλεων και των δήμων των Η.Π.Α. Ανατρέποντας τις γραμμές μεταξύ του κοινωνικού κινήματος και της τοπικής διακυβέρνησης, αυτά τα δημοτικά πειράματα οργανώνονται με βάση τους υπάρχοντες δήμους ή περιοχές, απαιτώντας κοινωνικά δίκαιες και οικολογικές λύσεις σε θέματα που αφορούν ολόκληρη την κοινότητα. Ωστόσο, η κοινή τους ατζέντα εκτείνεται πέρα από την εκλογή προοδευτικών κομμάτων στα τοπικά γραφεία. Ανησυχώντας, μέσα από ένα συνδυασμό πολιτικής εκπαίδευσης, κινητοποίησης και μεταρρυθμίσεων, οι δημοτικιστές επιδιώκουν να επαναφέρουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα χέρια των πολιτών. Ο δημοτισμός δεν είναι απλά μια νέα στρατηγική για την τοπική διακυβέρνηση, αλλά μάλλον μια πορεία προς την κοινωνική ελευθερία και την ακρατική δημοκρατία.

Ο όρος «δημοτισμός» προέρχεται από τον «ελευθεριακό δημοτισμό» που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1980 από τον κοινωνικό θεωρητικό και φιλόσοφο Murray Bookchin. Χρησιμοποιώντας την ετικέτα "ελευθεριακός", ο Bookchin επικαλέστηκε την αρχική του έννοια από τον αναρχισμό του δέκατου ένατου αιώνα. Κατά την άποψή του, οι βασικές έννοιες όπως το "ελευθεριακό" και η "ελευθερία" είχαν κακώς υπονομευθεί και καπηλευθεί από τη δεξιά πτέρυγα και ήρθε η ώρα οι αριστεροί να τις ανακτήσουν. Παρ’ όλα αυτά η ετικέτα "ελευθεριακός" έχει αποφευχθεί να χρησιμοποιηθεί από πολλά από τα νέα δημοτικά πειράματα. Πιο πρόσφατα, η πλατφόρμα των Καταλανών πολιτών Barcelona en Comú ( Βαρκελώνη από κοινού) περιέχει τη δημοτικοποίηση στο πλαίσιο του πολιτικού της σχεδίου στην Καταλονία της Ισπανίας. Η εκδοχή του δήμου συνδέεται στενά με τη θεωρία και την πρακτική των κοινών, που τους οδήγησε στο να υπερασπιστούν την πόλη ενάντια στον τουρισμό και την αστική ανάπτυξη.

Ο δημοτισμός διακρίνεται από την επιμονή του ότι το υποκείμενο πρόβλημα με την κοινωνία είναι η αποδυνάμωσή μας. Ο καπιταλισμός και το κράτος όχι μόνο προκαλούν τεράστιο υλικό πόνο και ανισότητα, αλλά μας στερούν την ικανότητα να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στις δικές μας ζωές και κοινότητες. Αποκτώντας την εξουσία λήψης αποφάσεων, μας στερούν την ανθρωπιά μας και την αίσθηση του σκοπού μας - μας στερούν το νόημα.

Η λύση, όπως το βλέπουν οι δημοτιστές, είναι η άμεση δημοκρατία. Για να το επιτύχουμε, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη νέα κοινωνία μέσα στο κέλυφος του παλιού, διαβρώνοντας τη λαϊκή νομιμότητα του κράτους και διαλύοντας τη δύναμή του στις συνελεύσεις των ανθρώπων και των συνομοσπονδιών. Αυτό σημαίνει να υπάρχει πίστη ότι οι άνθρωποι είναι έξυπνοι και θέλουν τα πράγματα να αλλάξουν. Σύμφωνα με τα λόγια του Bookchin, ο ελευθεριακός δημοτισμός "προϋποθέτει μια πραγματική δημοκρατική επιθυμία των ανθρώπων να περιορίσουν τις αυξανόμενες δυνάμεις του εθνικού κράτους." Οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να είναι οι εμπειρογνώμονες για τις δικές τους ανάγκες.

Δεν είναι όλα τα κινήματα που ευθυγραμμίζονται με ένα δημοτικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα, το κουρδικό κίνημα ελευθερίας υποστηρίζει ένα πολύ παρόμοιο μοντέλο με τον όρο «δημοκρατικός συνομοσπονδισμός». Ο ίδιος ο Bookchin ενέκρινε αργότερα την ετικέτα «communalism» για να τονίσει τη συγγένεια μεταξύ των απόψεών του και της Κομμούνας του Παρισιού του 1871. Σχεδόν κάθε περιοχή και πολιτισμός του κόσμου είναι εύφορος με κάποια ιστορική κληρονομιά λαϊκών συνελεύσεων, φυλετικής δημοκρατίας ή ακρατικής αυτοδιεύθυνσης. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να αναβιβάσουμε αυτές τις κληρονομιές και να τις χρησιμοποιήσουμε για να διαβρώσουμε την κυριαρχία του καπιταλισμού και του κράτους στην υπόλοιπη κοινωνία.

Ο ρόλος των πόλεων

Οι δήμοι, οι πόλεις, τα χωριά, οι συνοικίες των πόλεων και οι γειτονιές, παρέχουν την πραγματική φυσική κλίμακα στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί μια τέτοια ενδυναμωτική πολιτική. Ιστορικά, οι πόλεις έχουν συνενώσει τους ανθρώπους, διευκολύνοντας την ποικιλομορφία ενθαρρύνοντας τη διαπολιτισμική αλληλεπίδραση. Αυτό το έμφυτο χαρακτηριστικό εμπνέει τις πόλεις με μια ανθρωπιστική ευαισθησία και κατ’ επέκταση και με ριζοσπαστικές δυνατότητες. Όπως το έθεσε η Hannah Arendt, «η πολιτική βασίζεται στο γεγονός της ανθρώπινης πολυφωνίας». Οι πόλεις υφαίνουν πολλά διαφορετικά είδη ανθρώπων μαζί στον πλούσιο τάπητα της καθημερινής ζωής.

Ο φόβος και η δυσπιστία των πόλεων υπήρξε κεντρικός πυλώνας του ακροδεξιού κινήματος του Trump. Οι τραμπιστές φοβούνται τους μετανάστες, τους μαύρους και αυτούς που παίζουν με τα φυλετικά πρότυπα. Φοβούνται τις ελίτ, την πολιτική κυριαρχία και την οικονομική επισφάλεια που αντιπροσωπεύουν οι αδίστακτα εκθαμβωτικές πόλεις. Μια ολόκληρη γκάμα από καρικατούρες είναι διατεταγμένες σε μια προκατειλημμένη εικόνα ενός παρακμιακού κοσμοπολιτισμού.

Αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι όλο και χειρότεροι για την έντονη ανισότητα που επικρατεί στις μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές. Το "Gentrification" έρχεται κοντά στο να περιγράψει τη μαζική εσωτερική μετατόπιση που λαμβάνει χώρα σε όλες τις Η.Π.Α. Στο Σαν Φρανσίσκο, ένα μικρό σπίτι κοστίζει περίπου τριάμισι ως τέσσερα εκατομμύρια δολάρια. Απλά διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου κυμαίνονται από 3.500 έως 15.000 δολάρια τον μήνα για ενοικίαση. Κάτω από τους υπέρλαμπρους πύργους των tech δισεκατομμυριούχων, χωριά σκηνών στήνονται επισφαλώς μεταξύ των τσιμεντένιων πυλώνων των υπόγειων διαβάσεων των αυτοκινητόδρομων. Εν τω μεταξύ, οι φτωχοί εργαζόμενοι εκτοπίζονται σε απομονωμένα προάστια όπου υπάρχει ελάχιστη ζωή στον δρόμο και συχνά δεν υπάρχουν βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες.

Ενώ τα ευρωπαϊκά κινήματα απαιτούν τη διατήρηση του «δικαιώματος στην πόλη» των κατοίκων των αστικών περιοχών, στις Η.Π.Α. έχουμε τη θέση να υπολογίσουμε πώς να εισάγουμε τους απλούς ανθρώπους πίσω στο αστικό τοπίο. Ο καπιταλισμός έχει γεννηθεί σε παραμορφωμένες αμερικανικές πόλεις. Τα τεράστια σχήματά τους μεταφέρουν την αδυναμία και την αποξένωση των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων. Ο μικρός διαθέσιμος χώρος τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί από ακίνητα και υψηλές επενδύσεις. Αυτή η παραμορφωμένη απόδοση της αστικής ζωής επεκτείνεται πάντα προς τα έξω, μετατρέποντας τη γεωργική γη σε χώρους στάθμευσης, οικογενειακά καταστήματα σε «Walmarts» και σφιχτά συνδεδεμένες αγροτικές κοινότητες σε θαμπές προαστιακές ενδοχώρες.

Ο δημοτισμός μπορεί να καταπολεμήσει την τάση των εργοδοτών στις αγροτικές περιοχές να δυσπιστούν στις πόλεις -και στους διαφορετικούς ανθρώπους που τους καταλαμβάνουν- θέτοντας την εξουσία πίσω στα χέρια του λαού. Μέσα σε πόλεις, οι δημοτιστές μπορούν να προωθήσουν προγράμματα για να μεταμορφώσουν τα φυσικά και υλικά χαρακτηριστικά τους που έχουν υποστεί ανόμοια κλιμάκωση. Μια ατζέντα των δήμων θα προσπαθήσει τελικά να ανακτήσει τις αστικές περιοχές ως τόπους όπου όντως ζουν οι άνθρωποι, όχι απλώς να πηγαίνουν για ψώνια. Σε αγροτικές και προαστιακές περιστάσεις, οι δημοτιστές μπορούν να προσφέρουν ένα όραμα αποκέντρωσης και ανεξαρτησίας από το κράτος που είναι απρόσβλητο από τον φανατισμό και την κακοποίηση. Οι αγροτικές συμμαχίες στις εξορυκτικές βιομηχανίες μπορούν να σπάσουν, προσφέροντας οικολογικούς τρόπους ζωής που συνδέονται με την τοπική λήψη πολιτικών αποφάσεων. Αυτά δεν είναι απλά καθήκοντα, αλλά είναι απαραίτητα για την ολιστική κοινωνική αλλαγή που τόσο χρειαζόμαστε.

Οργάνωση για δημοτική εξουσία

Το κίνημα του δημοτισμού στις Η.Π.Α. σήμερα είναι σαν δενδρύλλιο. Είναι μικρό και λεπτό, φρέσκο και γεμάτο με δυνατότητες. Παρ’ όλο που συχνά αναζητούμε αριστερή ηγεσία σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Σικάγο, αυτοί οι νέοι δημοτικοί ηγέτες έχουν τις ρίζες τους σε σχετικά μικρότερες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Τζάκσον (Μισισιπή) και Ολυμπίας (Ουάσινγκτον). Ίσως αυτό να μην μας εκπλήσσει. Καθώς οι μεγάλες πόλεις εκκενώνονται από τους αρχικούς κατοίκους και τον χαρακτήρα τους, οι πόλεις μικρού και μέτριου μεγέθους προσφέρουν σχετικά περισσότερες ευκαιρίες για κοινοτική αλληλεπίδραση και οργάνωση.

Αυτό το καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να συναντήσω ηγέτες από διάφορα δημοτιστικά προγράμματα, όπως το Jackson Cooperation, τα συμβούλια δράσης της γειτονιάς στο Seattle, η συνέλευση του Πόρτλαντ, η συνέλευση της Ολυμπίας και η καμπάνια του δημοτικού συμβούλου του Genese Grill στο Burlington του Βερμόντ. Κατά συνέπεια, αυτοί οι ακτιβιστές έφεραν εξελιγμένες αναλύσεις, έθεσαν προκλητικές ερωτήσεις και μοιράστηκαν καινοτόμες προσεγγίσεις στην οργάνωση. Αλλά αυτό που βρήκα πιο εντυπωσιακό ήταν η ικανότητά τους να εκφράζουν ουτοπικές ιδέες με πολιτικές κοινής λογικής που στοχεύουν στην πραγματική βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Οι πολιτικές τους φιλοδοξίες είναι σοβαρές και βασίζονται στην πεποίθηση ότι η λαϊκή εξουσία μπορεί πραγματικά να προσφέρει ανώτερες λύσεις σε δύσκολα κοινωνικά ζητήματα.

Στο Σιάτλ, ο συνασπισμός δράσης γειτονίας (N.A.C.) σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια των δραματικών συνεπειών της εκλογής του Trump. Όπως πολλές ομάδες anti-Trump, πρωταρχικός στόχος τους είναι να προστατεύσουν τις στοχευμένες ομάδες από τα εγκλήματα μίσους και να παρέχουν άμεσες υπηρεσίες. Ωστόσο, αντί να συγκαλεί μεγάλες, άμορφες "γενικές συνελεύσεις" όπως η Occupy Wall Street, το N.A.C. οριοθετεί τους τομείς του σύμφωνα με τη ντουζίνα περίπου των πόλεων του Σιάτλ. Κάθε τομέας γειτονιάς είναι εξουσιοδοτημένος να επιλέγει τις δικές του δραστηριότητες και πολλές ομάδες έχουν εξελιχθεί μέσω εκστρατειών συζήτησης από πόρτα σε πόρτα.

Το N.A.C. δημιουργεί νέες μορφές συνάντησης μεταξύ πολιτών και αξιωματούχων της πόλης. Το Σιάτλ βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση μιας εκλογικής επιλογής δημάρχων χωρίς καθιερωμένη κυβέρνηση. Έτσι, η N.A.C. διοργανώνει μια σειρά δημαρχείων με τίτλο "Candidate Jeopardy", κατά τη διάρκεια της οποίας οι υποψήφιοι θα ερωτηθούν για μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν τους πολίτες. Όπως στο τηλεοπτικό παιχνίδι, θα πρέπει να επιλέξουν μέσα σε μια σειρά από εύκολες και δύσκολες ερωτήσεις. «Ποιος θα πάρει τις ερωτήσεις χαμηλού «κόστους»;» λέει ένα σημείωμα εκδήλωσης στο Seattle Weekly, «ποιος θα πάρει τις σκληρές; Θα έχουμε έναν Ken Jennings (έναν διάσημο διαγωνισμό διαφθοράς) των εκλογών του 2017; Ελάτε να μάθετε!".

Το N.A.C. μπορεί τελικά να βρει ένα φιλικό πρόσωπο στο γραφείο. Η Nikkita Oliver, μία εκ των πρωταγωνιστών, είναι μία ακτιβίστρια του Black Lives Matter που τρέχει σε μια πλατφόρμα που κρατά τοπικούς αξιωματούχους υπόλογους στο κοινό. Εάν κερδίσει, η πολιτεία του Σιάτλ μπορεί να μοιάζει με τη Βαρκελώνη, όπου ο ριζοσπαστικός ακτιβιστής των δικαιωμάτων των κατοικιών Ada Colau κατέχει το αξίωμα του δημάρχου.

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, η οργάνωση Portland Assembly χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο μοντέλο "συμβόλων-συμβούλων" και εγγράφει νέα μέλη στις υπάρχουσες ενώσεις γειτονιάς του Πόρτλαντ. Σήμερα εργάζονται για τη δημιουργία ενός συνασπισμού υπέρ των άστεγων σε όλη την πόλη. Υποστηρίζουν τη ριζική αναμόρφωση της αστυνομίας. Την άνοιξη αυτή, οι φίλοι του Portland Assembly έκαναν τίτλους εφημερίδων με το έργο "Portland Anarchist Road Care". Μετά από ένα μακρύ χειμώνα, οι ακτιβιστές του γνωστού «black bloc» -με μαύρα ρούχα και μανταλάκια να καλύπτουν το στόμα τους– πήραν τους ασφάλτινους δρόμους της πόλης και έκλειναν τις λακκούβες. Η αναρχική οδική φροντίδα διαταράσσει διανοητικά την ιδέα ότι αυτοί που υποστηρίζουν μια ακρατική κοινωνία είναι αντιδραστικοί, καταστροφικοί και μη πρακτικοί.

Ίσως το μεγαλύτερο και πιο ελπιδοφόρο δημοτικό κίνημα στις Η.Π.Α. σήμερα είναι η συνεργασία Jackson, μια πρωτοβουλία πολιτών που έχει έδρα στον βαθύ νότο της Αμερικής. Σε μια πόλη όπου το 85% του πληθυσμού είναι μαύροι ενώ το 90% του πλούτου κατέχεται από λευκούς, η συνεργασία του Τζάκσον καλλιεργεί τη λαϊκή δύναμη μέσω της συμμετοχικής οικονομικής ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η συνεργασία Jackson και προκατόχων δημιούργησε μια ομοσπονδία συνεταιρισμών που ανήκουν σε εργαζόμενους και άλλες πρωτοβουλίες για δημοκρατική και οικολογική παραγωγή. Αυτή η οικονομική βάση στη συνέχεια συνδέεται με τις συνελεύσεις των ανθρώπων, οι οποίες καθορίζουν σε γενικές γραμμές τις προτεραιότητες του έργου.

Όπως η N.A.C. του Σιάτλ, η συνεργασία του Jackson πραγματοποιεί τοπικές εκλογές και διακυβέρνηση. Ο Τζάκσον, νέος δήμαρχος του Μισισιπή Chokwe Antar Lumumba, προέρχεται από μια οικογένεια διάσημων μαύρων ριζοσπαστών και έχει στενούς δεσμούς με το κίνημα. Η Lumumba ενέκρινε την πρωτοβουλία συνεργασίας της Jackson για την δημιουργία του Κέντρου Κοινοτικής Παραγωγής, ενός δημόσιου κοινοτικού κέντρου που ειδικεύεται στην εκτύπωση 3D και την ψηφιακή παραγωγή.

Το επαναστατικό δυναμικό του δήμου

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δημοτικά πειράματα που λαμβάνουν χώρα σε όλες τις Η.Π.Α. Οι πρωτοβουλίες αυτές σηματοδοτούν τη γέννηση ενός επαναστατικού δημοκρατικού κινήματος; Θα μας σώσουν από τις γνάθους του φασισμού και θα συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές μας για μια πραγματικά πολυπολιτισμική, φεμινιστική και οικολογική κοινωνία; Ίσως - και όλοι ελπίζουμε. Πράγματι, κάτι σαν ένα νέο δημοτικό πρότυπο διαμορφώνεται με την αναγνώριση ότι ο αντιρατσισμός, η φεμινιστική απελευθέρωση, η οικονομική δικαιοσύνη και η άμεση δημοκρατία, αλληλοσυνδέονται. Ο ενθουσιασμός γι’ αυτό το παραδειγματικό δείγμα σε επίπεδο πόλης, όπου οι διαφορετικοί λαοί ενθαρρύνονται από το περιβάλλον τους να κρατούν ανθρωπιστικές απόψεις.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους δημοτιστές να είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί. Ενώ οι ριζοσπαστικοί αριστεροί αποτελούν τη βάση της πολιτικής δέσμευσης των λαών, οι φιλελεύθερες και «προοδευτικές» οργανώσεις μεταρρύθμισης όπως το MoveOn και το «Αδιαίρετο» είναι έτοιμες να απορροφήσουν και να εκτρέψουν αυτή την ενέργεια πίσω στην κομματική πολιτική. Οι διφορούμενοι όροι, όπως η «συμμετοχική δημοκρατία», είναι αποτελεσματικά εργαλεία για την εμπλοκή ανθρώπων που δεν αισθάνονται άνετα με όρους όπως «ριζοσπαστικό» ή «επαναστατικό». Ωστόσο, μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν εύκολα από ιδρύματα όπως το Δημοκρατικό Κόμμα τα οποία, ταπεινωμένα και χαλκωμένα, εμφανίζονται πεινασμένα στις αστικές και δημοτικές εκλογές.

Έτσι, η εμπλοκή με "προοδευτικές" κινήσεις θα είναι χωρίς αμφιβολία κάτι σαν χίμαιρα. Από τη μία πλευρά μπορεί να είναι σημαντικοί σύμμαχοι σε δημοτικές εκστρατείες και σημεία εισόδου για πολιτικούς νεοφερμένους. Από την άλλη, μπορεί να συντρίψουν ένα λαϊκό κίνημα. Και όταν αυτά τα καθεστώτα που επικεντρώνονται στο κράτος αποτυγχάνουν, οι άνθρωποι θα αναστατωθούν και θα απογοητευθούν - ενδεχομένως θα διοχετεύσουν εκ νέου τη δυσαρέσκειά τους για να υποστηρίξουν την άκρα δεξιά.

Δεν χρειαζόμαστε αυτό που το περιοδικό «Έθνος» καλεί χαιρέκακα μια νέα εποχή «προοδευτισμού της μεγάλης πόλης». Χρειαζόμαστε ένα μη ιεραρχικό τρόπο ζωής που παρέχει αφθονία και ελευθερία για όλους. Για τα σημερινά δημοτικά κινήματα αυτό σημαίνει ότι:

 • Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πόλη όχι όπως είναι, αλλά όπως θα μπορούσε να είναι
 • Πρέπει να εμπλουτίσουμε την ιδέα της ιδιότητας του πολίτη με νέο νόημα και να ζητήσουμε ριζοσπαστική υπηκοότητα με βάση τη συμμετοχή στην τοπική κοινότητα και όχι από τη γραφειοκρατική έγκριση ενός κράτους
 • Πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό να εναποθέσουμε την πίστη μας σε καλοπροαίρετους δημάρχους και άλλες προσωπικότητες, ανεξάρτητα από το πόσο χαρισματικοί ή καλοπροαίρετοι είναι, εκτός αν προσπαθούν να διαλύσουν τις δυνάμεις που κατέχουν.

Η επανάσταση είναι υπομονετική δουλειά. Είναι απίθανο να ζήσουμε όλοι για να δούμε την επανάσταση που επιδιώκουμε. Ωστόσο, έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα εργαλεία από αυτά που συνειδητοποιούμε. Η μυθολογία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αυτή της αποκέντρωσης. Στο βιβλίο του "Η τρίτη επανάσταση", ο Murray Bookchin αφηγείται τα κύματα των λαϊκών συναθροίσεων που αποκόπηκαν από τη βάση τους στην αγροτική Νέα Αγγλία κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης και σάρωσαν τις νότιες αποικίες. Τα άρθρα της συνομοσπονδίας και το νομοσχέδιο ήταν παραχωρήσεις στη λαϊκή πίεση.

Σήμερα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την κυβέρνησή τους. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το πικρό μάθημα της νίκης του Trump είναι ότι η αλλαγή -είτε είναι καλύτερη είτε χειρότερη- είναι η μόνη σταθερά στις ανθρώπινες υποθέσεις. Όπως η συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ουρσούλα Κ. Λεγκούιν έδωσε τόσο εύγλωττα: «Ζούμε στον καπιταλισμό. Η δύναμή του φαίνεται αναπόφευκτη. Το ίδιο έκανε το θεϊκό δικαίωμα των βασιλιάδων. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δύναμη μπορεί να αντισταθεί και να αλλάξει από ανθρώπους". Το δημοτικό κίνημα μπορεί να είναι μικρό, αλλά το δυναμικό του είναι επαναστατικό.

Eleanor Finley

(η Eleanor Finley είναι συγγραφέας, δασκάλα, ακτιβίστρια και δημοτικίστρια. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας (I.S.E.) και διδακτορική φοιτήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης «Amherst»).