XanTheater

  • Οι δημότες Ξάνθης έχουν πλέον έξι χώρους για να ξεδίνουν από αυτά που δεν έχουν...
  • Η κακοκαιρία προκλητικά κατά του πολιτισμού...
  • Τελικά δεν συνελήφθη - Παϊδάκια και όχι παιδάκια έτρωγε λόγω τσικνοπέμπτης ο δημοσιογράφος που έσπευσε να το κοινοποιήσει με ανάρτηση. Απλά δεν ήξερε πού μπορεί να βρίσκονται τα διαλυτικά στο πληκτρολόγιο...
  • "Μπαλταφάν" - "Δεν βρίσκεται / λέξη καμία / να 'χει στον ήχο της / τόση αρμονία"
  • Αυτό το κατάπιαν αμάσητο στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ξάνθης. Ήρθε όμως και νέο...
  • Οκταήμερη διακοπή ακινησίας επιβλήθηκε στο τουριστικό τρενάκι του δήμου Ξάνθης
  • Για την ιστοσελίδα του δήμου Τοπείρου ο χρόνος σταμάτησε στο 2017...
  • Η βασίλισσα του καρναβαλιού κεντρικό θέμα συζήτησης σε κομμωτήρια και καφενεία
  • Habemus παιδικές χαρές! Η Ξάνθη απολαμβάνει πλέον μέρος των αυτονόητων!

Myblogs.gr

Κι είναι φορές που η μαυρίλα σε ζυγώνει, κι είναι φορές που κάπου ψάχνεις "νοσηλεία". Γι' αυτό υπάρχουν τα τραγούδια, γι' αυτό υπάρχουν τα βιβλία…

«Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη», το τελευταίο βιβλίο του Fredrik Backman, ενός συγγραφέα που ανακάλυψα πρόσφατα. Και ταξίδεψα μαζί του τα πρώτα χειμωνιάτικα βράδια, συντροφιά με την εφτάχρονη Έλσα και την εβδομηνταεφτάχρονη σούπερ γιαγιά της. Μια γιαγιά που δεν χωρά σε ηλικίες και κοινωνικούς ρόλους, γι' αυτό και πάντα έχει προβλήματα με τις αρχές, γι' αυτό και μπορεί να κάνει διαρρήξεις σε ζωολογικούς κήπους, να ρίχνει περιττώματα σε περιπολικά, να εμφανίζεται ημίγυμνη σε θρησκευόμενους κυρίους και να φέρνει σε απόγνωση κάθε "φυσιολογικό" ένοικο της πολυκατοικίας της.

Μια γιαγιά που υπερασπίζεται σθεναρά το δικαίωμά της να είναι διαφορετική, γιατί όπως λέει στην Έλσα "μόνο οι άνθρωποι που είναι διαφορετικοί αλλάζουν τον κόσμο, κανείς φυσιολογικός δεν έχει αλλάξει το παραμικρό".

Μια σούπερ γιαγιά δεν μπορεί να ζει μόνο σε μια συνηθισμένη χώρα. Για τούτο πλάθει τη "Σχεδόν Ξυπνητή Χώρα", όπου δραπετεύει με την Έλσα για να συναντήσουν αρκουδόσκυλους, χιοναγγέλλους συννεφόζωα, τον Λυκόκαρδο, τις Σκιές… Όταν όμως η γιαγιά αρρωσταίνει και λίγο πριν αφήσει τον κόσμο τούτο, αναθέτει στην Έλσα ένα συναρπαστικό "κυνήγι θησαυρού" παραδίδοντας επιστολές σε άτομα που κάποτε είχε συγκρουστεί μαζί τους. Κι έτσι το μικρό κορίτσι θα ανακαλύψει πως η φαντασία και πραγματικότητα είναι απόλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και πως η γιαγιά, παρ' ότι είχε αφιερώσει όλη της τη ζωή στους συνάνθρωπους της δουλεύοντας σαν γιατρός σε πολλά μέρη του κόσμου, ένοιωθε ενοχική για όσα δεν κατάφερε και για λάθη που έπραξε ακουσίως. Θα μάθει ακόμα πως κάθε πράξη έχει ποικίλες αναγνώσεις, γι' αυτό και η ζωή είναι απλή και περίπλοκη ταυτοχρόνως. Μα πάνω απ' όλα η Έλσα θα μάθει να υπερασπίζεται την προσωπικότητά της. Γιατί όπως της γράφει η χαοτική στη καθημερινότητα και ανορθόγραφη γιαγιά της, "να είσαι διαφορετική και να μην αφήνεις κανέναν να σου λέει να μην είσαι διαφορετική, γιατί όλοι οι σούπερ ήρωες είναι διαφορετικοί! Κι αν τα βάζουν μαζί σου να τους κλοτσάς ανάμεσα στα σκέλια! Ζήσε και ονειρέψου".

Ο Backman με το πνευματώδες και ανατρεπτικό τούτο βιβλίο καταφέρνει να χαρίσει στους αναγνώστες του αβίαστα χαμόγελα, δάκρυα συγκίνησης, μα και μια διαφορετική οπτική στα γεγονότα που μας περιβάλλουν.

Τ.Γ. – Βαθύ Κόκκινο