XanTheater

  • Δεν έχουμε τίποτε εναντίον του Αντώνη Μουσαδέ, αλλά λίγο μετά από αυτό τι είναι αυτό;
  • Βία, τρομοκρατία και επιστροφή της δεξιάς στα μετεμφυλιακά ήθη της
  • Δυστυχώς το να γνωρίζεις πώς να γράψεις πέντε αράδες στα ελληνικά, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για να γίνεις δήμαρχος ελληνικής πόλης
  • 3.220 ευρώ για μία εμφάνιση τοπικού σχήματος στην Ξάνθη!
  • Ανακριβείς οι φήμες ότι θα μπει στον κόμβο της Σάρδεων μηχάνημα έκδοσης αριθμών προτεραιότητας για όσους κυνηγάνε τα αδέσποτα
  • Αποκαλύφτηκε ποιος έκανε τη δωρεά για την περιβόητη "μεγάλη σημαία" στην Ξάνθη κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών...
  • Επίκαιρο
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

«Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 ανακοίνωσής της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, η Δ.Ι.Σ. συμμεριζομένη την αγωνία των ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις ιερές μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με απόφασή της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων.

Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας». Αναμένει δε από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού».

Αυτή είναι η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Επικαλείται και εκκλησιαστικό ενδιαφέρον, αλλά ουσιαστικά δεν πρόκειται για κάποιο θέμα της Εκκλησίας. Είναι για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Είναι για την επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δηλαδή της βόρειας γείτονος. Μιας διαδικασίας που έχει μείνει να εκκρεμεί, με τη μάλλον ιδιάζουσα -αν όχι κάπως αστεία- κατάσταση όπου εντός των ελληνικών συνόρων η χώρα αυτή αναφέρεται ως Π.Γ.Δ.Μ. ή FYRοM. και εκτός σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς και φόρα ως Μακεδονία. Όπως όλα δείχνουν, ορισμένοι εκ Δύσης (προφανώς Η.Π.Α.) «επείγονται» στην παρούσα φάση να αναθερμανθεί και (γιατί όχι;) να λήξει κιόλας το θέμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος κυρίως για την είσοδο των γειτόνων στο Ν.Α.Τ.Ο. (γιατί ως προτεκτοράτο των Η.Π.Α. έχουν κατοχυρωθεί φιλοξενώντας μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι την μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόσμο).

Γι' αυτό το κατεξοχήν πολιτικό, οικονομικό, γεωπολιτικό θέμα, λοιπόν, αποφάσισε και η Ιερά Σύνοδος. Και όχι μόνο αποφάσισε, αλλά εξέφρασε και την άποψη αυτή, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς την εκτελεστική εξουσία της χώρας «να πράξει τα δέοντα». Βέβαια μας χωρίζει μια 25ετία από τις «λαοσυνάξεις» που είχαν οργανωθεί με την έμπρακτη χείρα βοηθείας της Εκκλησίας, στις οποίες παθιασμένο πλήθος βροντοφώναζε για την «ελληνικότητα της Μακεδονίας» και έβγαζε «αφρούς» κατά των «προδοτών Λακεδαιμονίων» οι οποίοι είχαν τότε το σθένος να αντιτάσσονται στην υστερική μαζική εκδήλωση εθνικοφροσύνης, επισημαίνοντας ότι το βασικό είναι να διασφαλίζεται η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών και να εκλείψουν οι αλυτρωτικές βλέψεις και τα όποια εκείνα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν τέτοιο κλίμα και όχι όλα τα άλλα. Και ο νυν αρχιεπίσκοπος δεν κάλεσε σε «οργισμένα συλλαλητήρια». Δεν τα καταδίκασε κιόλας, ούτε τα απέκλεισε βέβαια.

Μας χωρίζει λοιπόν μια 25ετία και βάλε από το 1991 και στη χώρα όπου ολοένα και συχνότερα ακούγονται διάφορα για το θρησκευτικό φανατισμό του Ισλάμ, η Εκκλησία έχει λόγο για ένα θέμα που άπτεται της εξωτερικής πολιτικής και εμπεριέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε περιπέτειες τεράστιων συνεπειών. Αυτά συμβαίνουν σήμερα, το 2018. Στην κοσμική αστική μας δημοκρατία. Και το πιο σοβαρό: δεν φαίνεται καν η πλειοψηφία να θεωρεί παράταιρο το να έχει η Εκκλησία άποψη για ένα τέτοιο θέμα.

Ευλόγησον…

ΥΓ. Όσον αφορά στην ίδια την ουσία και το περιεχόμενο του ζητήματος με την Π.Γ.Δ.Μ., προφανώς έχει ενδιαφέρον αλλά είναι θέμα μιας άλλης ανάρτησης.

πηγή