INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Σ.Ε.Α.: “Δεν υπάρχουν ανοιχτά μουσεία χωρίς πρόσληψη προσωπικού”

«Την άμεση προώθηση της προκήρυξης πρόσληψης των 33 αρχαιολόγων και των διακοσίων αρχαιοφυλάκων, όπως είχε προεξαγγελθεί και δρομολογηθεί αρχικά από την κυβέρνηση» ζητά -μεταξύ άλλων- ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του που φέρει τον παραπάνω τίτλο.

«Οι ενέργειες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι αναιμικές και τοποθετούνται αόριστα στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η προκήρυξη για 33 μόνιμους αρχαιολόγους (και κάποιες ακόμη ειδικότητες στο ΥπΠοΑ) που είναι από το 2016 στο Α.Σ.Ε.Π., ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί. Οι διακόσιες θέσεις φυλάκων που έχουν εγκριθεί στα χαρτιά, δεν έχουν φτάσει στο Α.Σ.Ε.Π.» ενημερώνει ο Σ.Ε.Α., που «διαμαρτύρεται εντόνως για τη διαρκή αποδυνάμωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων, οι οποίες καλούνται να εκπληρώνουν το διττό τους ρόλο ως φορείς προστασίας και διαχείρισης μνημείων και χώρων, αλλά και ως φορείς έρευνας, χωρίς να διαθέτουν επαρκή και κατάλληλα μέσα προς τούτο». Στις δυσχέρειες αυτές «προστίθεται και η κριτική όσων ανάγουν τις αντικειμενικές αδυναμίες των υπηρεσιών σε αφορμές για επιθέσεις κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η στοχοποίηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, η οποία ως αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης του φυλακτικού προσωπικού μετά το πέρας των συμβάσεων του εποχικού προσωπικού, αδυνατεί να λειτουργήσει το αρχαιολογικό μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο Δελφών σε καθημερινή βάση και με πλήρες ωράριο, ενώ μία σειρά κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο και επιστολές εμπλεκόμενων τοπικών φορέων στρέφονται εναντίον της. Από κοντά εμφανίζονται βέβαια και οι υποβολιμαίες “προτάσεις” για απόδοση της λειτουργίας των χώρων και των μουσείων στους δήμους ή σε ιδιώτες. Εξ ου και οι διάφορες “διαμαρτυρίες” τοπικών παραγόντων και δημοσιολογούντων δεν είναι πάντοτε τόσο αθώες όσο φαίνονται», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, «ο Σ.Ε.Α. καταγγέλλει κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του έργου των συναδέλφων στις υπηρεσίες του ΥπΠοΑ και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα στέκεται αρωγός σε όλα τα μέλη του», απαιτώντας «μέριμνα και τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων, καμιά κουβέντα για άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της φύλαξης και της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, κανένα μουσείο και καμία αρχαιολογική συλλογή να μην είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού», καθώς και «να αυξηθεί το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των μουσείων και όλων των υπηρεσιών και να ενισχυθεί ο ερευνητικός ρόλος του ΥπΠοΑ που εκτελείται με πολλά εμπόδια και υπερωριακή απασχόληση όσων εργάζονται σε αυτό».

 

Σχετικά άρθρα

Κομοτηνή: Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που αφορούν στους πρόσφυγες

Super User

“Το θέατρο στο γύψο”

Super User

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – το πλήρες γενικό πρόγραμμα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies