INDEXANTHI.GR
Κόσμος

“Apple”, “Samsung”, “Sony” και “Microsoft” πλουτίζουν πάνω στις πλάτες παιδιών-εργατών

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας “Apple”, “Samsung”, “Sony” και “Microsoft”, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες “Daimler” και “Volkswagen”, κατηγορούνται για το ότι χρησιμοποιούν κοβάλτιο που εξορύσσεται από παιδιά στο Κονγκό. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι οι εταιρείες δεν έχουν πραγματοποιήσει καν τους βασικούς ελέγχους που απαιτούνται για να ελέγξουν την πηγή των υλικών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα τους.

Η έρευνα

Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου κοβαλτίου πωλείται από την κινεζική “Huayou Cobalt” και την θυγατρική της “Congo Dongfang Mining”, σε κατασκευαστές εξαρτημάτων στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Οι κατασκευαστές εξαρτημάτων το πωλούν με τη σειρά τους στους κατασκευαστές μπαταριών, οι οποίοι το προμηθεύουν σε εταιρείες όπως οι “Apple”, “Microsoft”, “Samsung”, “Sony”, “Daimler” και “Volkswagen”.

Η Διεθνής Αμνηστία ανακίνωσε ότι επικοινώνησε με δεκαέξι πολυεθνικές εταιρείες που ήταν πελάτες των κατασκευαστών μπαταρίας με υλικά από την “Huayou Cobalt”. Ενώ μια εταιρεία παραδέχτηκε τη σύνδεση, τέσσερις δεν μπορούσαν να πουν αν αγοράζουν το κοβάλτιο από τη Δημοκρατία του Κονγκό ή από την “Huayou Cobalt”, όπως αναφέρει η οργάνωση. Έξι εταιρείες είπαν ότι εξετάζουν τους ισχυρισμούς, ενώ επτά άλλες αρνήθηκαν τη χρήση κοβαλτίου από την “Huayou Cobalt”. Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι πέντε εταιρείες που αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, βρίσκονταν στο πελατολόγιο των κατασκευαστών μπαταρίας που αγόραζαν κοβάλτιο από την “Huayou Cobalt”.

«Οι φανταχτερές βιτρίνες και η προώθηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, κάνουν μεγάλη αντίθεση με τα παιδιά που κουβαλάνε σακιά με πέτρες και με τους μεταλλωρύχους στα στενά χειροποίητα τούνελ, που κινδυνεύουν με μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες» λέει ο Mark Dummett, ερευνητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία. «Εκατομμύρια άνθρωποι απολαμβάνουν τα προνόμια των νέων τεχνολογιών, αλλά σπάνια ρωτούν πώς κατασκευάστηκαν. Είναι πια καιρός οι μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη για την εξόρυξη των πρώτων υλών που αποτελούν τα προσοδοφόρα προϊόντα τους», προσέθεσε.

Ο διευθυντής του Afterwatch (Παρατηρητήριο Αφρικανικών Πόρων) Emmanuel Umpula, είπε: «Είναι ένα μεγάλο παράδοξο της ψηφιακής εποχής το ότι μερικές από τις πλουσιότερες και πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο είναι σε θέση να διαθέτουν απίστευτα εξελιγμένες συσκευές, χωρίς να απαιτείται να αναφέρουν από πού προμηθεύονται τις πρώτες ύλες για τα εξαρτήματά τους».

Παιδική εργασία στα ορυχεία

Το Κονγκό λέγεται ότι παράγει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου. Η “Huayou Cobalt” παίρνει πάνω από το 40% του κοβαλτίου από το Κονγκό. Οι μεταλλωρύχοι της περιοχής αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και είναι επιρρεπείς σε θανατηφόρα δυστυχήματα. Περίπου 80 μεταλλωρύχοι πέθαναν στο βόρειο Κονγκό από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Τα παιδιά μεταλλωρύχοι αναφέρεται ότι εργάζονται δώδεκα ώρες ημερησίως για να βγάλουν δύο δολάρια την ημέρα. Σύμφωνα με την Unicef, περίπου 40.000 παιδιά εργάστηκαν σε ορυχεία το 2014 στο βόρειο Κονγκό. Ο Paul, ένα δεκατετράχρονο αγόρι, είπε στους ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας: «Περνούσα 24 ώρες κάτω στα τούνελ. Έφτανα το πρωί και έφευγα το άλλο πρωί».

«Πολλές από αυτές τις πολυεθνικές λένε ότι έχουν μηδενική ανοχή για την παιδική εργασία. Αλλά αυτό που λένε δεν αξίζει ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένο, όταν οι εταιρείες δεν ερευνούν τους προμηθευτές τους. Ο ισχυρισμός τους είναι απλά αναξιόπιστος», είπε ο Mark Dummett.

πηγή: International Business Times

 

Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν στην Ευρώπη οι δράσεις αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό

Super User

Έρευνα για την επίδραση της θρησκείας

Super User

Τελευταία η Ελλάδα στην Ευρώπη στις δαπάνες για τον πολιτισμό

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies