INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Με το 1/3 του μισθού θα προσλαμβάνονται οι πρόσφυγες στη Δανία!

Την προηγούμενη βδομάδα ψηφίστηκε στη Δανία ο νόμος περί «ενσωμάτωσης των προσφύγων στην αγορά εργασίας», που ουσιαστικά αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που αποδεικνύει τη βαρβαρότητα της Ε.Ε. απέναντι σε όσα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων θα περνάνε τα πολλά «κόσκινα» και θα αξιοποιούνται ως φτηνοί εργάτες από τους καπιταλιστές.

Ο μισθός με τον οποίο θα αμείβονται θα είναι περίπου στο 1/3 του βασικού μισθού, δηλαδή μισθός πείνας αφού δεν μπορεί να καλύψει καμιά βασική ανάγκη, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το υψηλό κόστος ζωής στη Δανία. Με βάση τον νόμο, θα χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να προσαρμοστούν οι μετανάστες στα δεδομένα της δανέζικης αγοράς εργασίας και για να κρίνουν οι εργοδότες αν τους συμφέρει να παρατείνουν τη σύμβαση εργασίας με «καλύτερους όρους»! Οι εργοδότες γι’ αυτή τη γενναιόδωρη πράξη τους θα αμείβονται με το ποσό των 40.000 κορωνών (5.500 ευρώ)!

Ο νόμος προβλέπει ότι οι πρόσφυγες αμέσως μετά το πέρας των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την άδεια παραμονής τους, θα περνάνε από επιτροπές…«ξεσκονίσματος» που θα στήσουν οι δήμοι, όπου θα αξιολογούνται οι ικανότητες και οι δεξιότητές τους για την υποχρεωτική και άμεση προώθησή τους στην αγορά εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, η σύντομη προώθηση κοινωνικής ένταξης απαιτεί την έγκαιρη και σωστή διαλογή των άτυπων και τυπικών προσόντων στη φάση χορήγησης ασύλου…

Σε μια εποχή άγριας επίθεσης από την πολιτική που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση με την πλήρη συγκατάθεση της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης ενάντια σε κάθε λαϊκό δικαίωμα στη Δανία, καταργώντας κάθε έννοια κοινωνικών παροχών, ήρθε να προστεθεί και αυτός ο νέος νόμος ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στον τριμερή διάλογο (κυβέρνηση, εργοδοσία, συνδικαλιστές). Οι επιχειρήσεις, δε, εκτός από το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, θα παίρνουν και επιδότηση.

Με αυτό τον νόμο είναι βέβαιο ότι θα οξυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες και αντιθέσεις, αφού ο εργοδότης με το βασικό μισθό ενός ντόπιου εργαζόμενου θα μπορεί να προσλαμβάνει τρεις πρόσφυγες και μάλιστα με περισσότερες δυνατότητες έντασης της εκμετάλλευσης, αφού οι πρόσφυγες έχουν και άγνοια των εργασιακών σχέσεων στη Δανία και πολύ χαμηλότερες απαιτήσεις.

Η πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Δανίας, ως υπέρμαχος της λογικής να γίνουν θυσίες για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δήλωσε «περήφανη για τη συμφωνία» που θα βοηθήσει τους πρόσφυγες, αν και αυτό μπορεί να στοιχίσει σε κάποια από τα μέλη της.

πηγή: Ριζοσπάστης

 

Σχετικά άρθρα

Νεκροταφείο πλοίων και ανθρώπων

Super User

51 θάνατοι από χολέρα στην Υεμένη σε δύο εβδομάδες

Super User

Νέο “χαστούκι” της Διεθνούς Αμνηστίας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies