INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Έφυγαν από τη Δ.Ε.Η. και τώρα επιστρέφουν

Αφού αρχικά αρκετοί καταναλωτές δελεάστηκαν από τις χαμηλότερες τιμές και έφυγαν από τη Δ.Ε.Η. προς ιδιωτικές εταιρείες, τώρα φαίνεται να επιστρέφουν δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση που έχουν. Κύριος λόγος είναι οι πιέσεις για εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών.

Αντιγράφουμε καταδεικτικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα “Ταχυδρόμος” του Βόλου:

Επιστρέφουν ξανά στη Δ.Ε.Η. και ζητούν να εγγραφούν στα «μητρώα πελατών» της δημόσιας επιχείρησης αρκετοί Βολιώτες καταναλωτές, οι οποίοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται κυρίως όσον αφορά στην καθυστέρηση στην πληρωμή των λογαριασμών. Η πληρωμή για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται ανά μήνα, το πρόβλημα ωστόσο που υποστηρίζουν οι ίδιοι οι πελάτες ότι τους ωθεί τελικά να επιστρέψουν στα «πάτρια εδάφη», είναι η πίεση προκειμένου να πληρωθεί εκπρόθεσμα ο λογαριασμός.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης. Λειτουργώντας με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι λογαριασμοί παραπέμπονται σε ιδιωτικές εταιρείες που -όπως με τις τράπεζες- επικοινωνούν με τους πελάτες, ζητώντας άμεση αποπληρωμή των οφειλών» σημειώνει ιδιώτης που μετά από μία «περιπλάνηση» ενός χρόνου, επέστρεψε στη Δ.Ε.Η. μετά όμως από ολόκληρη διαδικασία, αφού πρέπει να κατατεθούν νέα ηλεκτρολογικά σχέδια στην επιχείρηση για να ενταχθεί ο καταναλωτής και πάλι στο μητρώο υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, στο Βόλο αρκετοί καταναλωτές τα τελευταία δύο χρόνια «τσίμπησαν» όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και έκαναν «μεταγραφή» από τη Δ.Ε.Η. σε ιδιωτικές εταιρείες. Το επιχείρημα αρχικά ήταν φτηνότερες τιμές, στην πορεία όμως -όπως παραδέχονται αρκετοί από εκείνους που ήδη έχουν επιστρέψει στη Δ.Ε.Η.- το όλο μοτίβο άλλαξε. Πολλοί βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν εταιρείες ιδιωτικές τους άφησαν στα “κρύα του λουτρού” επειδή ξαφνικά βρέθηκαν εκτός αγοράς ηλεκτρισμού. Εκτός αγοράς ηλεκτρισμού έχουν τεθεί αρκετές εταιρείες, καθώς ο ΛΑΓΗΕ προχωρά στην καταγγελία της σύμβασης συναλλαγών ημερήσιου ενεργειακού προγραμματισμού μετά από συσσωρευμένες οφειλές προς τους διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ). Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πελάτες-καταναλωτές της εταιρείας εξυπηρετούνται προσωρινά από τον προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου που είναι η Δ.Ε.Η., η οποία και είναι η μοναδική που εγγυάται την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση. Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της Δ.Ε.Η., και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης. Για το διάστημα αυτό οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με βάση τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.

Στο μητρώο προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος, ωστόσο -σύμφωνα με απόφαση της Ρ.Α.Ε.- οι διοικήσεις των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, μέσα σε οκτώ ημέρες από τη στιγμή που θα καταστεί ληξιπρόθεσμο το χρέος μιας εταιρείας ή από τη στιγμή που θα περάσει η προθεσμία καταβολής των απαιτούμενων εγγυήσεων, ολοκληρώνεται η καταγγελία της σύμβασης συναλλαγών και έτσι πρακτικά η εταιρεία βρίσκεται εκτός αγοράς.

Η μηδενική ανοχή και η ταχύτητα με την οποία κινούνται πλέον, τόσο η Ρ.Α.Ε. όσο και ο ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα των όσων προηγήθηκαν με την «περιπέτεια» των πρώτων δύο μεγάλων εταιρειών λιανικής, η οποία μεταξύ άλλων οδήγησε σε εισαγγελικές παρεμβάσεις και διώξεις. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα πράγματα έχουν γίνει πλέον ακόμα πιο αυστηρά, καθώς η Ρ.Α.Ε. έχει ζητήσει από τους ΛΑΓΗΕ και ΔΕΣΜΗΕ να στέλνουν στο τέλος κάθε μήνα ενημερωμένους πίνακες με τα ληξιπρόθεσμα χρέη ή τη μη καταβολή εγγυήσεων όλων των εταιρειών της αγοράς.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Στο κόκκινο πάλι… “στο κόκκινο”

Super User

Βαλκανικοί μισθοί, εξαθλιωμένοι συνταξιούχοι

Super User

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies