INDEXANTHI.GR
Πολιτική

“Η ταξική οργάνωση είναι ανάγκη ζωής!”

Συνάδελφοι,

Είμαστε χιλιάδες εργαζόμενοι στους δρόμους σε delivery και courier. Ο χώρος μαζικοποιείται τα τελευταία χρόνια και ενώ τα μηχανάκια αυξάνονται, οι συνθήκες δουλειάς θυμίζουν όλο και περισσότερο «εργασιακό μεσαίωνα». Μέρα-νύχτα στο δρόμο με ελαστικά-εξαντλητικά ωράρια και μεροκάματα-μισθούς που δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά.

Ενώ άδειες, ένσημα και δώρα μόνο για δείγμα δίνονται σε ελάχιστες επιχειρήσεις. Οι ατομικές συμβάσεις, όπου υπογράφονται, είναι ένα λευκό χαρτί στα χέρια των αφεντικών, αποτέλεσμα εκβιασμού των εργαζόμενων. Το κόστος συντήρησης για το μηχανάκι, οι βενζίνες, ο εξοπλισμός κτλ. φορτώνονται πάνω μας, σπρώχνοντάς μας να κυνηγάμε τα πουρμπουάρ, αφού κι αυτά χρησιμοποιούνται απ’ τους εργοδότες όταν κλείνει η συμφωνία των 3–3,5 ευρώ την ώρα!

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ!

Δεκαπέντε νεκροί ήδη σ’ ένα χρόνο και εκατοντάδες σακατεμένοι. Δεν είναι ατυχήματα όπως τα αποκαλεί η κυβέρνηση. Οι εργοδοτικές πιέσεις (πιο γρήγορα! Πάρτε μηχανάκια ακόμα και με χιόνια, με πλημμύρες!) με τις απανωτές παραγγελίες στους delivery και την ατέλειωτη διανομή στα courier, τα κακοσυντηρημένα μηχανάκια, κάνουν τη δουλειά να αποκτάει ρυθμούς απάνθρωπους. Όταν όλα αυτά συναντιούνται με την πίεση της ανεργίας και το φόβο της απόλυσης, τότε όχι απλά δεν είναι ατυχήματα αλλά εγκλήματα της εργοδοσίας και όσων τη βοηθάνε να μας αντιμετωπίζει σαν εργαλεία! Να υποτάσσει τη ζωή των εργαζόμενων μπροστά στα κέρδη της. Όλα αυτά με ένα κλίμα τρομοκράτησης που, πέρα απ’ τις απειλές, είδαμε μπραβιλίκια, ξύλο και τραμπουκισμούς σε συναδέλφους (Περιστέρι, Θεσσαλονίκη κ.α.).

ΧΙΛΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Αυτή η κατάσταση είναι γενική εικόνα στον κλάδο και δεν έχει να κάνει με μεμονωμένους εργοδότες. Υπάρχει γιατί έχει στρωθεί το έδαφος από την αντεργατική πολιτική που προωθεί το ξεζούμισμα των εργαζόμενων. Η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ και οι προηγούμενες διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις, προωθούν την παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, χαλάρωσαν κι άλλο τη νομοθεσία για τους εργοδότες γύρω από τα εργατικά «ατυχήματα». Λύνουν με δεκάδες νόμους τα χέρια στο κεφάλαιο. Στηρίζουν στην πράξη την κερδοφορία του, μεγαλώνοντας τη δική μας εκμετάλλευση. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν ακολουθώντας τις υποδείξεις των ιμπεριαλιστικών αφεντικών τους (Η.Π.Α. και Ε.Ε.) κι ας προσπαθούν να πείσουν το λαό για το αντίθετο με προεκλογικά παραμύθια. Γιατί το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης είναι η βασική επιλογή του συστήματος.

Αυτή την κατάσταση μόνο μαζικοί και παρατεταμένοι αγώνες μπορούν να την ανατρέψουν! Αγώνες που θα αντιστέκονται στην επίθεση του συστήματος και θα ενοποιούν τους εργαζόμενους πάνω σε διεκδικήσεις και κόντρα σε λογικές που μας θέλουν να περιμένουμε λύσεις από κάποιους «ειδικούς» ή τα αστικά δικαστήρια! Η δύναμή μας είναι η ταξική ενότητα, η οργάνωσή μας και η αλληλεγγύη. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε στη βαρβαρότητα ούτε να ξεφύγουμε ψάχνοντας άλλη δουλειά. Απ’ αυτή τη δουλειά ζούμε και πρέπει να παλέψουμε να κατακτήσουμε δικαιώματα. Για να πετύχουμε νίκες απ’ το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, πρέπει σε κάθε χώρο να φτιάξουμε εστίες αντίστασης. Να συνεννοηθούμε στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, σε μαζώξεις και συνελεύσεις. Έχουμε χίλιους λόγους να αγωνιστούμε!

  • ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

–      ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ–ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

  • ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
  • ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Ε.Ε. – Δ.Ν.T.

Ταξική Πορεία

 

Σχετικά άρθρα

Ερώτηση βουλευτών της ΔημΑρ για τα κέντρα μεταναστών

Super User

Ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Super User

Στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Κομοτηνής ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies