INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Μαζί για το παιδί, χώρια από τον συνδικαλισμό. Ο λόγος για την Μ.Κ.Ο «Μαζί για το παιδί», η διοίκηση της οποίας παροτρύνει τους ήδη εργαζόμενους αλλά και τους υποψήφιους να μην ασχολούνται με τον συνδικαλισμό. Όπως κατήγγειλε στο Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέλος του που πέρασε συνέντευξη για τη συγκεκριμένη οργάνωση και ενώ η συνέντευξη είχε ολοκληρωθεί, ένας εκ των παρευρισκομένων εκπροσώπων του διοικητικού συμβουλίου θέλησε να βάλει το δικό του σημείο στίξης λέγοντας: «Και κάτι τελευταίο: εδώ δεν έχουμε συνδικαλιστικά και πολιτικά. Αυτά εκτός…». Σε ανακοίνωσή του το Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο. αναφέρει: “Αναρωτιόμαστε γιατί οι «εθελοντικές» διοικήσεις των «ανθρωπιστικών» (και όχι μόνο) Μ.Κ.Ο., ενώ κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτρέπουν ακόμα και τους υποψήφιους εργαζομένους τους από το συνδικαλισμό βάσης. Επειδή κανείς μας δεν πρέπει και δεν τρομοκρατείται από κανέναν «ανθρωπιστή», «εθελοντή» εργοδότη Μ.Κ.Ο., επειδή δεν είμαστε ούτε παρέα, ούτε οικογένεια και το μοναδικό μας όπλο είναι η οργάνωση, λέμε για μία ακόμα φορά ότι δεν υποκύπτουμε σε απειλές, τρομοκρατία και στοχοποίηση και παροτρύνουμε τους/τις συναδέλφους να μας γνωστοποιούν αντίστοιχες «υποδείξεις» από διοικήσεις Μ.Κ.Ο. Η αξιοπρέπεια στον εργασιακό μας χώρο είναι πιο δυνατή από τον φόβο που θέλουν να επιβάλλουν“.
 • Αθωώθηκε η διωκόμενη συνδικαλίστρια Όλγα Κολιούση ως προς όλες τις κατηγορίες που της αποδίδονταν για άσκηση παράνομης βίας, στην κινητοποίηση της 6ης Αυγούστου 2009 ενάντια στις απολύσεις και το outsourcing. Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη “Wind” αναφέρει σε ανακοίνωση του για την αθώωση της συνδικαλίστριας-μέλους του σωματείου: “Το σωματείο μας, παρά τις απόπειρες διώξεων και ποινικοποίησης της δράσης του από τη διοίκηση και τα δικαστήρια, παραμένει δυνατό και ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο με τη ουσιαστική μας συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες και την αλληλεγγύη. Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις/τους συναδέλφους, εργαζόμενες,-ους στη “Wind” και αλληλέγγυες-ους που στήριξαν έμπρακτα τον αγώνα για την παύση των διώξεων ενάντια στην Ο. Κολιούση και γενικότερα τον αγώνα ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Συνεχίζουμε δυναμικά στοχεύοντας στην υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με βάση τις ανάγκες μας και στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και σας καλούμε να είστε όλοι συμμέτοχοι στην επίτευξή τους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας“. Είχε προηγηθεί καταγγελία από το σωματείο ενάντια στην εργοδοσία της “Wind” για την επανεκκίνηση συνδικαλιστικής δίωξης ενάντια στην εργαζομένη και μέλος του σωματείου Όλγα Κολιούση. Στο κάλεσμα για την εκδίκαση της εξ αναβολής υπόθεσης στις 27 Μαΐου, το ΠαΣΕ “Wind” ανέφερε: “Η δίωξη της Ο. Κολιούση αποτελεί ουσιαστικά επίθεση ενάντια στο σωματείο μας και έχει σκοπό να υπονομεύσει τη δράση και την ύπαρξή του, ιδιαίτερα ενόψει των αγώνων που έχει να δώσει για την προάσπιση των θέσεων εργασίας και της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι κινήσεις αυτές είναι στα πλαίσια της συνολικότερης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από κράτος και εργοδότες. Απαιτούμε λοιπόν: άμεση ανάκληση των διώξεων ενάντια στη συνδικαλίστρια Όλγα Κολιούση, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, διαφορετικά οι θιασώτες αυτής της δίωξης θα βρουν μπροστά τους εργαζομένους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Καλούμε τους εργαζόμενους στη “Wind” αλλά και σωματεία, συνελεύσεις γειτονιών και άλλες συλλογικότητες, να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα αυτό για την προάσπιση της συνδικαλιστικής δράσης και των ελευθεριών μας“.
 • Ανακοίνωση για τις διώξεις στην Τουρκία και ενάντια στη φασιστική «εργατική συνδιάσκεψη» της Χ.Α εξέδωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων, Επισφαλών, Ανέργων Ηρακλείου: “Η δικαστική υπόθεση εναντίον των έξι γυναικών του D.I.P. είναι μια περίπτωση απόπειρας καταστολής του αγώνα των γυναικών ενάντια στην καταπίεση, της αλληλεγγύης μεταξύ του τούρκικου και κουρδικού λαού και της πάλης του D.I.P. για μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία. Καλούμε όλες τις δυνάμεις που μάχονται ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και των νόμιμων δικαιωμάτων του κουρδικού λαού να εκφράσουν, με όποιο τρόπο κρίνουν κατάλληλο, την αλληλεγγύη τους στις κατηγορούμενες σε αυτή την περίπτωση πριν από την έναρξη της δίκης την Πέμπτη 26 Μαΐου“, αναφέρει η ανακοίνωση. Όσον αφορά στην απόπειρα δημιουργίας φασιστικής «Εργατικής Συνδιάσκεψης», η πρωτοβουλία συνυπογράφει την κοινή ανακοίνωση των εργατικών συλλογικοτήτων η οποία -μεταξύ άλλων- έλεγε τα εξής: “Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να πάρει θέση απέναντι στην επικίνδυνη φασιστική φιέστα της «εργατικής συνδιάσκεψης» και να την καταδικάσει απερίφραστα, τόσο σε επίπεδο διακήρυξης όσο και στον δρόμο. Καλούμε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής να ακυρώσει στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια των φασιστών της Χ.Α., κηρύσσοντας απεργία για όποιο ξενοδοχειακό χώρο επιχειρήσουν οι δολοφόνοι να πραγματοποιήσουν τη φασιστοσύναξή τους και καλούμε όλους και όλες τους εργαζόμενους/ες να αρνηθούν να συμμετέχουν σε οτιδήποτε εργασία σχετιζόμενη με τη συνάντηση των φασιστών. Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε εργατική συλλογικότητα και κάθε εργαζόμενο/η να πάρει θέση απέναντι στους φασίστες. Και η θέση μας είναι στον δρόμο, εκεί που τσακίζεται ο φασισμός“.
 • Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στις 18 Μαΐου στη χημική βιομηχανία AKFA στο Βαθύ Αυλίδας στην Εύβοι,α το οποίο έχει αποσιωπηθεί από τη διεύθυνση της εταιρείας στην οποία ανήκει η επιχείρηση. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της συνεταιριστικής «Εφημερίδας των Συντακτών». Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕφΣυν», την Τετάρτη 18 Μαΐου, λίγο πριν το μεσημέρι, υπό άγνωστες συνθήκες τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν θλάσεις, εκδορές και αναπνευστικά προβλήματα. Ο ένας εκ των τριών νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί στο δέρμα από άγνωστη χημική ουσία, η ταυτότητα της οποίας δεν προσδιορίστηκε από τον υπεύθυνο του εργοστασίου που προσήλθε στο νοσοκομείο αμέσως μετά το ατύχημα.
 • Δεν θα επιτρέψουμε, η λιτότητα, ο κοινωνικός κανιβαλισμός, η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός, να γίνουν η εναλλακτική λύση” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού, σχετικά με την προσπάθεια της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής να στήσει “εργατικά” σωματεία, προσθέτοντας: “Η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε εκ νέου πως θα κάνει την πανελλαδική συνδιάσκεψη των λακέδικων σωματείων και των απεργοσπαστών της στις 4 Ιουνίου. Μετά την –στα μουγκά– εξαφάνιση της εκδήλωσης λόγω των πρώτων σημαντικών αντιδράσεων από τη αντιφασιστική σύσκεψη και των πρώτων έμπρακτων δράσεων για την ακύρωση της σύναξήςτους, των πρώτων ανακοινώσεων από μια σειρά σωματεία και φυσικά της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, την επαναφέρει στο προσκήνιο. Χωρίς αυταπάτες και αναθέσεις, το αντιφασιστικό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, καλείται να τσακίσει κάθε απόπειρα προσέγγισης των νοσταλγών του Χίτλερ στους απογοητευμένους και πονεμένους παραγωγούς του πλούτου, κάνοντας ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη εκμηδένισή τους“. Εν τω μεταξύ, σε κοινό ανακοινωθέν, η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία ΕΘεΛ-Ο.Α.Σ.Α. και η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού καλούν σε εγρήγορση το εργατικό και αντιφασιστικο κίνημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Χρειάζεται να διαλύσουμε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της Χρυσής Αυγής στη γέννησή του. Καμιά σπιθαμή χώρου στις φασιστικές συμμορίες“.
 • Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, διαμαρτυρόμενοι απέναντι στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών μετά την ένταξή τους στο νέο υπερταμείο.
 • Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από την 1η Ιουνίου οι γιατροί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Στην επίσχεση καλεί τα μέλη της η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για την καθυστέρηση αμοιβών από τον οργανισμό.
 • Στάση εργασίας την Πέμπτη 26 Μάη απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra». Μία ημέρα νωρίτερα -την Τετάρτη 25 Μάη- για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε απεργία των εργαζομένων.
 • Ξεπέρασε κάθε όριο υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας στη Διεύθυνση Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής (το τμήμα που διαχειρίζεται τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων ιδιωτών ή αλλιώς… τμήμα collections). Το συγκεκριμένο στέλεχος της τράπεζας απείλησε τους εργαζόμενους πως «όποιος είναι στο σωματείο, δεν θα γίνει ποτέ οκτάωρος και αργά ή γρήγορα θα φύγει». Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο του Μοσχάτου, στο οποίο όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι επικρατούν συνθήκες γαλέρας.
 • Συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Αθήνας έως τις 6 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου-λαιμητόμου που θίγει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
 • 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 26 Μαΐου οι λιμενεργάτες, αντιδρώντας στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια ημέρα (26 Μάη) στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
 • Παρεμβάσεις για τα προβλήματα στα πλοία M/V «Ocean glory» και M/V «Sila» πραγματοποίησαν την Τρίτη 24 Μαΐου τα ναυτεργατικά σωματεία. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις καταγγελίες των ναυτεργατών, η ναυτιλιακή εταιρεία δεν έχει κάνει καμία ενέργεια μέχρι σήμερα, παρά τις δεσμεύσεις της για εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλει, για τον επαναπατρισμό των ναυτικών που έχουν δώσει έγγραφες παραιτήσεις και για τα 12ωρα που εργάζονται καθημερινά οι δύο λιπαντές επί πέντε μήνες.
 • Καθημερινή πίεση, υπερωρίες έως ότου γίνει μία πώληση, μηνιαίες συμβάσεις, μισθοί πείνας, προσβολές από τους ανώτερους, αλλά και απαράδεκτες πρακτικές που υιοθετούν με το πρόσχημα της επιβράβευσης και της παρότρυνσης των εργαζομένων που πετυχαίνουν τους στόχους πωλήσεων, καταγράφει ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνίας που παίρνουν «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους από εργολαβικές εταιρείες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΕφΣυν», κάθε φορά που κάποιος έκανε μία πώληση σε συγκεκριμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, έπρεπε να σηκωθεί, να χτυπήσει ένα καμπανάκι και να καταγράψει την πώλησή του στον πίνακα. Κατόπιν τούτου, ο επόπτης βαρούσε μία κουδούνα -«σαν αυτή που έχουν οι τσοπάνηδες» και αμέσως όλοι οι εργαζόμενοι, σαν να συμμετείχαν στο πείραμα του Παβλόφ, έπρεπε να χειροκροτήσουν υποχρεωτικά! Επιπλέον, το ρεπορτάζ της «ΕφΣυν» αναφέρει πως οι εταιρείες αυτές αποτρέπουν τους εργαζόμενους από το να συσπειρωθούν μέσω της συμμετοχής στο σωματείο.
 • Σοκ από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», ενός συστημικού εργαλείου: Το 60% των μισθωτών απολύθηκε τουλάχιστον μια φορά το 2015! Αποκαλυπτικά τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2015 έχουν καταγγελθεί και έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους τόσοι εργαζόμενοι, που σε απόλυτο αριθμό ξεπερνούν τον αριθμό των μισθωτών κατά το ίδιο έτος! Συγκεκριμένα, το 2015 ο αριθμός των μισθωτών ανήλθε σε 1.673.732 άτομα. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι «αποχωρήσεις» μισθωτών από την εργασία τους –όπως η αστική καταγραφή χαρακτηρίζει τις απολύσεις, τη λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις– ανήλθαν σε 1.709.052 άτομα! Ήταν, δηλαδή, σαν να εγκατέλειψε την εργασία του ή να την έχασε τουλάχιστον για μία φορά το σύνολο των μισθωτών της χώρας! Ακόμα και αν εξαιρέσουμε τις λεγόμενες «οικειοθελείς» αποχωρήσεις -που βεβαίως πολλές φορές υποκρύπτουν απόλυση- και περιοριστούμε στις καταγγελίες συμβάσεων από τον εργοδότη και στη λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ο αριθμός αυτός ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (1.004.705 άτομα). Δηλαδή, στη διάρκεια του χρόνου, το 60% των μισθωτών βίωσε τουλάχιστον μια απόλυση.
 • Τέλος, δύο ειδήσεις από τον διεθνή χώρο. Μετά την απεργία στα διυλιστήρια που οδήγησαν σε χορήγηση καυσίμων με δελτίο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, επεκτείνονται και στα πυρηνικά εργοστάσια. Εργαζόμενοι σε πυρηνικές μονάδες δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργατικές συνελεύσεις. Το ίδιο θα κάνουν και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές. Επίσης, φονική έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο χημικών στην Ινδία. Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και 92 τραυματίστηκαν, όταν το κτίριο του εργοστασίου τυλίχθηκε στις φλόγες και κατέρρευσε. Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα εργοστάσιο χημικών, κοντά σε κατοικημένη περιοχή στα προάστια της Βομβάης.

 

Σχετικά άρθρα

Περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις τον Αύγουστο

Super User

Τρία στα τέσσερα προσφυγόπουλα δεν πάνε σχολείο

Super User

Αυξήθηκαν κατά 23.422 οι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies