INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Να τελειώνουμε μια και καλή με τις λευκές νύχτες των εργοδοτών και των δημάρχων, με τον εργοδοτικό τσαμπουκά, τα ελαστικά ωράρια, τη ζωή-λάστιχο!“. Έτσι ξεκινούν το κείμενο-κάλεσμα τους οι εργαζόμενοι/ες στον κλάδο του εμπορίου, η γνωστή πλέον σε όλους συλλογικότητα »Ορθοστασία», με αφορμή τις μεθοδεύσεις εργοδοτών και δημάρχων σε Ίλιον και Μαρούσι για οργάνωση «λευκών νυχτών» στις 25/6 και 2/7. “Καλούμε” -αναφέρει το κείμενο- “τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ν’ αντισταθούν στην εφαρμογή των «λευκών νυχτών» και σε κάθε εργοδοτικό τσαμπουκά που μας επιβάλλει με το έτσι-θέλω τις ορέξεις του. Να καταγγείλουν ανοιχτά αυτές τις μεθοδεύσεις στους κατοίκους του Μαρουσίου και του Ιλίου (και όχι μόνο) ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση τους. Να προτείνουμε ανοιχτά σε όλους/όλες να απέχουν από τέτοιου είδους events. Να σκεφτούν ως εργάτες, και όχι ως πελάτες. Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου να πάρουν ενεργητικές πρωτοβουλίες για την ακύρωση και το μπλοκάρισμα τέτοιων μεθοδεύσεων. Καλούμε σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες που δρουν σε Ίλιον, Μαρούσι αλλά και κάθε γειτονιά ν’ αντισταθούν στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα. Να ενισχύσουν με τις πρωτοβουλίες τους την ταξική αλληλεγγύη μέσα στους κόλπους των εργαζομένων και των ανέργων. Να τελειώνουμε με την μοιρολατρία και τον φόβο!“.
 • Όμιλος ΚΟΡΕΛΚΟ: Προγράμματα… απλήρωτων μεταφράσεων“, είναι ο τίτλος καταγγελίας του Συλλόγου Μεταφραστών Διορθωτών για τα οφειλόμενα σε συνάδελφο που μετέφρασε (από κοινού με άλλους) το διδακτικό εγχειρίδιο με τίτλο «Βοηθός γηριατρικής – Φροντίδα τρίτης ηλικίας». Η καταγγελία προσθέτει: “Ο όμιλος ΚΟΡΕΛΚΟ το πήρε απόφαση να βγάλει από τη μύγα ξίγκι, αφήνοντας απλήρωτη τη συνάδελφο που του μετέφρασε το βιβλίο με το οποίο πουλάει εξ αποστάσεως σπουδές στη γηριατρική και τη φροντίδα τρίτης ηλικίας σε όσους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για «επαγγελματική αποκατάσταση» όπως διαφημίζει και ο εν λόγω, όπως και άλλοι, βεβαίως, μεγαλοπαράγοντες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μόνο που ο όμιλος ΚΟΡΕΛΚΟ πλανάται πλάνην οικτράν, αν νομίζει ότι θα καθαρίσει τόσο εύκολα. Δεν έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε ότι όσοι προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας, όσοι λεηλατούν τη δουλειά μας και τη ζωή μας, αξίζουν, πολύ απλά, πίσσα και πούπουλα. Καλωσορίζουμε και τον όμιλο ΚΟΡΕΛΚΟ στον θλιβερό αυτό… όμιλο, τον πασαλειμμένο με τα παραπάνω υλικά, και διαβεβαιώνουμε τους ιδιοκτήτες και διοικούντες του ότι ο ΣΜεΔ θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο, νομικό και συνδικαλιστικό, τα συμφέροντα της συναδέλφου μέχρι τη δικαίωσή της. Απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή της συναδέλφου και καλούμε τους πελάτες του ομίλου ΚΟΡΕΛΚΟ, σπουδαστές και γονείς, να έχουν υπόψη τους το επίπεδο καταπάτησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και υποτίμησης της νοημοσύνης όλων μας που χαρακτηρίζει τις πρακτικές του ομίλου“.
 • Ψήφισμα συμπαράστασης στον συνάδελφο και συνδικαλιστή της Π.Ε.Τ.-Ο.Τ.Ε. Κέρκυρας Γιάννη Τριβυζά εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων “Wind”. Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη “Wind” καταγγέλλει τη δίωξη του πρόεδρου της Π.Ε.Τ.-Ο.Τ.Ε. Κέρκυρας Γιάννη Τριβυζά και την κλήση του στο πειθαρχικό από τη διοίκηση του Ο.Τ.Ε. με αβάσιμες, αναληθείς, ανυπόστατες και αναπόδεικτες κατηγορίες. Ο συνάδελφος Γιάννης Τριβυζάς είναι ευρύτερα γνωστός για την συνδικαλιστική του δράση, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε τις παρανομίες από την ανεξέλεγκτη δράση των εργολάβων στο δίκτυο του Ο.Τ.Ε., κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας την αντεργατική πρακτική του Ο.Τ.Ε. με τα μονομελή συνεργεία στο δίκτυο, τα εργατικά ατυχήματα και την παραβατική συμπεριφορά των διοικούντων του Ο.Τ.Ε. στην Κέρκυρα και όλες αυτές οι δράσεις ήταν η αφορμή για τη δίωξή του. Οι κατηγορίες εκτός από ψευδείς είναι και αστείες. Κατηγορείται ότι δήθεν έβρισε τηλεφωνικά έναν προϊστάμενό του. Πριν απ’ αυτό είχαν επιχειρήσει μέσω απειλών και του εκβιασμού της αρνητικής αξιολόγησης να τον «συνετίσουν» για να σταματήσει να ασκεί τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα. Η δίωξη αυτή έρχεται να προστεθεί και σε άλλες προηγούμενες συνδικαλιστικές διώξεις κατά συνδικαλιστών και εργαζόμενων οι οποίοι αντιστέκονται απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα και τον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους του Ο.Τ.Ε. Παρόμοια τακτική ακολουθήθηκε και κατά του προέδρου της Π.Ε.Τ.- Ο.Τ.Ε. Χανίων, Λάμπρου Καστρινάκη. Οι διώξεις αυτές είναι στοχευμένες και επιχειρούν εκτός των άλλων να αδρανοποιήσουν τους συνδικαλιστές οι οποίοι παλεύουν και αποκαλύπτουν τις αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας. Καλούμε κάθε σωματείο και άλλη συλλογικότητα να εκφράσει την συμπαράστασή στο συνάδελφο Γιάννη Τριβυζά και να εμπλακεί στην κατάδειξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αυταρχισμού. Παύση κάθε δίωξης εις βάρος του συναδέλφου Γιάννη Τριβυζά. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης“.
 • Πορεία στους δρόμους της Θήβας και συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία πραγματοποίησαν στις 13 Ιούνη Πακιστανοί εργάτες γης και αλληλέγγυες-οι, προκειμένου να καταγγείλουν τις άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης και τη βάρβαρη συμπεριφορά στους εργάτες γης, με αφορμή το πρόσφατα εργατικό τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στα Βάγια Βοιωτίας, όταν σε ανατροπή καρότσας είκοσι Πακιστανοί τραυματίσθηκαν. Οι Πακιστανοί εργάτες γης και αλληλέγγυες-οι καταγγέλλουν ότι η Θήβα έγινε μία νέα «Μανωλάδα».
 • Παρέμβαση των Ενεργών Ανέργων στην 10η αντιρατσιστική γιορτή που πραγματοποιήθηκε στις 10-11/6 στη γεωπονική σχολή. Στο κείμενο που μοιράστηκε στον κόσμο που συμμετείχε σημειώνεται πως τώρα, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες από πολιτικές οργανώσεις, σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, συλλογικότητες ανέργων, λαϊκές συνελεύσεις, που θα στοχεύουν στην ανάδειξη των κοινών αιτημάτων ντόπιων και προσφύγων, που θα συσπειρώνουν όλες τις δυνάμεις στον αγώνα για ζωή, δουλειά και αξιοπρέπεια. Είναι δεδομένο πως το σύστημα θα βρει τον «αποδιοπομπαίο τράγο» στους πρόσφυγες, θα προσπαθήσει να μας διαιρέσει, να μας βάλει να φαγωθούμε μεταξύ μας. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ΑΝ… Αν θα τους αφήσουμε, αν θα επιτρέψουμε την πλήρη φτωχοποίηση και εξαθλίωση μας, αν θα επιτρέψουμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
 • Παρέμβαση στα γραφεία της Μ.Κ.Ο. “Άρσις” πραγματοποίησε την Παρασκευή 17/6 το σωματείο βάσης στον χώρο της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας ενάντια στην απλήρωτη εργασία. Ακολουθεί το κάλεσμα: “Αρκετούς μήνες τώρα, οι εργαζόμενοι του Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο της “Άρσις” στο Ωραιόκαστρο, έχουν κυριολεκτικά εξαναγκαστεί να προσφέρουν την εργασία τους «εθελοντικά», καθώς παρέμεναν για δέκα μήνες απλήρωτοι. Στις 27/04, με το εξώδικο που στάλθηκε στην εργοδοσία ζήτησαν την αποπληρωμή τους εντός 24ωρών. Η εργοδοσία της Μ.Κ.Ο. “Άρσις” έδωσε στους εργαζόμενους δύο μισθούς, με την υπόσχεση ότι μέχρι τέλη Μαΐου θα τους αποπληρωθούν άλλοι έξι. Μέσα σε αυτό το διάστημα και λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, τους καταβλήθηκε μόνο άλλος ενάμιση μισθός, αφήνοντας τους με απλήρωτα δεδουλευμένα μόνο… επτά μηνών (!) Όλο αυτό το διάστημα, παρότι παρείχαν κανονικά τις υπηρεσίες τους όπως ακριβώς ορίζει η σύμβαση εργασίας τους και βρίσκονταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, η μοναδική απάντηση ήταν πως δεν υπάρχουν χρήματα! Με ομόφωνη απόφαση οι οχτώ εργαζόμενοι (και μέλη του σωματείου) ξεκίνησαν από τις 1/6 επίσχεση εργασίας στον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο έως ότου εξοφληθεί το ποσό που η εργοδοσία τους χρωστάει (επτά μήνες). Η κίνηση τους αυτή δεν έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στους ανήλικους χρήστες της δομής, αλλά στην εργοδοσία και γι’ αυτό το λόγο λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Σε συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Βάσης στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας και του Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε Μ.Κ.Ο. από την Αθήνα, η εργοδοσία της Μ.Κ.Ο. δεσμεύτηκε σε καταβολή τεσσάρων-πέντε μισθών εντός των επόμενων δέκα ημερών. Ανάλογη υπόσχεση, όμως, είχε δοθεί και ως απάντηση στο εξώδικο των εργαζομένων, προκειμένου να αποφευχθεί, προσωρινά η επίσχεση εργασίας. Μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων, θα είμαστε εκεί“.
 • Παρεμβάσεις με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου-συνδικαλιστή που εργαζόταν επί χρόνια στις αποθήκες της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στη Μάνδρα Αττικής πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιούνη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα της εταιρείας στην Καλλιθέα, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν έξω και από άλλα μεγάλα υποκαταστήματα. Κινητοποιήσεις έγιναν και τη Δευτέρα 13 Ιούνη, ενώ οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας.
 • Στάση εργασίας διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε. (Μύθος-Φιξ)» την Τρίτη 14 Ιούνη. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας έγινε και συγκέντρωση ενάντια στις εργολαβίες και διεκδικώντας την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.
 • Σε κινητοποίηση μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Ψ.Ν.Α. Δαφνίου την Τετάρτη 15 Ιούνη. Διεκδίκησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση του νοσοκομείου με ευθύνη του κράτους από τον κρατικό προϋπολογισμό και αύξηση των δαπανών και αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας για όλους.
 • Παιχνίδια στις πλάτες τους καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), με αφορμή την εκδίκαση την Τετάρτη 15 Ιούνη της αίτησης της επιχείρησης για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε επιπλέον ότι η εργοδοσία των εν λόγω σούπερ μάρκετ δεν έχει καταβάλει στους 1.400 εργαζόμενους των 135 καταστημάτων -κυρίως σε βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο και Θεσσαλία- μισθούς ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην πλειονότητά τους απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες.
 • Την παραβίαση του ωραρίου ανάπαυσής τους από την κοινοπραξία «Ναυτιλιακή Εταιρεία Καβάλας» που εκμεταλλεύεται την πορθμειακή γραμμή Θάσου-Κεραμωτής, καταγγέλλουν οι ναυτεργάτες και τα ναυτεργατικά σωματεία. Όπως καταγγέλλουν, ενώ ο χρόνος ανάπαυσης των ναυτεργατών δεν πρέπει να είναι κάτω από δέκα ώρες, αυτός τελικά περιορίζεται στις έξι ώρες και δεκαπέντε λεπτά.
 • Απλήρωτες εδώ και έξι μήνες παραμένουν οι εργαζόμενες του Δημοτικού Γηροκομείου στην Λάρισα. Αντί των δεδουλευμένων η διοίκηση δίνει ψίχουλα με τη μορφή του «έναντι» για να ζήσουν οι ίδιες και οι οικογένειές τους, καταγγέλλουν οι εργαζόμενες.
 • Τρομοκρατικές, εκδικητικές και παράνομες απολύσεις δύο συνδικαλιστών από την εταιρεία «ΛΕΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α.Ε.», επειδή τόλμησαν να… συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 6 και 7 Μάη. Είναι πασιφανές ότι η συνδικαλιστική δράση των δύο εργαζομένων ενόχλησε την εργοδοσία που τους “εκδικείται” με την απόλυσή τους και παράλληλα επιχειρεί να εκφοβίσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
 • Συνέχισαν και την περασμένη εβδομάδα τις απεργιακές τους κινητοποιήσει οι εργαζόμενοι της «ΓΕΩΡΟΗΣ Α.Ε.» (υπεργολάβου της «Τοξότη Α.Ε.», που είναι εργολάβος του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.). Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, να πληρώνονται σταθερά κάθε μήνα και να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας και μέσα ατομικής προστασίας.
 • Με δύο 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες την Τρίτη 14/6 και την Τετάρτη 15/6, συνέχισαν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος «Παιδική Στέγη» τις κινητοποιήσεις τους για την καταβολή των δεδουλευμένων οκτώ μηνών που τους οφείλει η διοίκηση του ιδρύματος. Την ίδια ημέρα έκαναν επίσης συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.
 • Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Θράκης» στη ΒιΠε Κομοτηνής, διαμαρτυρόμενοι επειδή εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες παραμένουν απλήρωτοι.
 • Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι σε Η.Σ.Α.Π., μετρό και τραμ, ενάντια στην ένταξη των σταθερών συγκοινωνιών στο αποκαλούμενο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σε στάσεις εργασίας προχώρησαν και οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στον προαστιακό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, την Τετάρτη 15/6 και την Πέμπτη 16/6. Οι στάσεις εργασίας συνεχίστηκαν και την Τρίτη 21 Ιούνη, ενώ την Τετάρτη 22 Ιούνη πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία.
 • Συνέχισαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα και οι εργαζόμενοι σε Ο.Λ.Π. και Ο.Λ.Θ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, ζητώντας γραπτές διασφαλίσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων.
 • Το κείμενο που μοιράστηκε στην Ιατρική στις 10/6 ανάρτησε στην σελίδα της η επιτροπή αλληλεγγύης για το εργατικό ατύχημα στην ιατρική του Ε.Κ.Π.Α. Το κείμενο ξεκινούσε ως εξής: “Το εργατικό ατύχημα στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής στις 9/12, ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο (και παραλίγο τραγικό) τρόπο τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες φοιτούμε/δουλεύουμε στο Ε.Κ.Π.Α. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι υποδομές ασφάλειας και υγιεινής είναι σχεδόν ανύπαρκτες αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν τηρούνται και τα πλέον στοιχειώδη. Ελλείψεις σε: πυρασφάλεια, εξαερισμό, σχέδια εκκένωσης μαζικών χώρων, προστατευτικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, πόσοι γνωρίζουν ότι σε πρόσφατο έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε. σε εργαστήριο στην Ιατρική, οι αντλίες πυρόσβεσης βρέθηκαν μη γομωμένες;! Στα περισσότερα αμφιθέατρα στο Ε.Κ.Π.Α. οι πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα! Πολλά κτήρια στερούνται εξόδων ασφαλείας, οι απαγωγοί εξαερισμού δεν δουλεύουν πάντα ή είναι τοποθετημένοι λάθος, προστατευτικά μέσα είναι σπάνιο είδος (π.χ. σε εργαστήρια της Σχολής Επιστημών Υγείας και της Σ.Θ.Ε. πόσοι φοιτητές προστατεύονται με γάντια, μάσκες, ειδικά γυαλιά, ειδικές ποδιές, αφού απασχολούνται με επικίνδυνα βιολογικά, χημικά, τοξικά υλικά, ιστούς κ.ά.). Πόσοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν στο Ε.Κ.Π.Α. τεχνικός ασφαλείας και ιατρός εργασίας; Πόσοι νιώθουν ασφαλείς στο Ε.Κ.Π.Α. όταν προσωπικό και φοιτητές είναι ανενημέρωτοι και ανεκπαίδευτοι για τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει ο χώρος στον οποίο εργάζονται και φοιτούν ή στο ΤΙ πρέπει να πράξουν σε περίπτωση ατυχήματος; Από όλα τα παραπάνω, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως κάθε μέρα στο Ε.Κ.Π.Α. είναι ένα στοίχημα όσον αφορά την επιβίωση όλων μας“. Το κείμενο τελείωνε με το διεκδικητικό πλαίσιο που είναι: Μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις για τον Οδυσσέα σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και με παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και φοίτησης. Δικαίωση και πλήρης αποκατάσταση -εργασιακή και ηθική- του Οδυσσέα Βογιατζή. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Κανείς απροστάτευτος. Κανείς θυσία για τα κέρδη τους.
 • Με τις αστυνομικές δυνάμεις παραταγμένες στην είσοδο και με την πολιτική του ηγεσία να μη δίνει καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους «υποδέχθηκε» την Τετάρτη 15 Ιούνη τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Athens Ledra» το υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία, ενώ παράλληλα παλεύουν για τις θέσεις εργασίας τους, κόντρα στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που θέτουν στο στόχαστρο τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο των σχεδιασμών αυτών, η εταιρεία έχει αναστείλει από τις 31 Μάη τη λειτουργία του ξενοδοχείου.
 • Κινητοποίηση την Τετάρτη 15 Ιούνη μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Ψ.Ν.Α. Δαφνίου. Ζητούν να μην ψηφιστεί το νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία που φέρνει προς συζήτηση στην βουλή η αριστερο-ακροδεξιά κυβέρνηση. Επίσης, συγκέντρωση έξω από την πύλη του πρώην Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» πραγματοποίησαν την Πέμπτη 16 Ιούνη εργαζόμενοι και τοπικοί φορείς με αίτημα την επαναλειτουργία του νοσοκομείου.
 • Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή 17 Ιούνη, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων για συνδικαλιστικούς λόγους, προχώρησαν οι λογιστές του νομού Αττικής.
 • Επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, πραγματοποίησαν την τελευταία εβδομάδα οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη». Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
 • Μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία έρχεται να προστεθεί στα εργοδοτικά εγκλήματα των προηγούμενων ημερών. Στις 15/6 έχασε την ζωή του, σε τροχαίο ο 25χρονος διανομέας Βασίλης Γιαννακόπουλος. Ήταν υπάλληλος της εταιρίας ταχυμεταφορών ACS και εργαζόταν στο κατάστημα της οδού Νοταρά. Τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε με όχημα του δήμου Πατρέων. Ο Βασίλης χάθηκε πιθανότατα κάπου ανάμεσα στα εμπορεύματα, τις επιταγές, τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που έπρεπε και σήμερα να παραδώσει. Χάθηκε κάπου ανάμεσα στο τηλέφωνο της δουλειάς που χτυπούσε, στο δρομολόγιο που σκέφτονταν, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσε να ηρεμήσει τα νεύρα του από κάποια »αναποδιά της δουλειάς» που του συνέβη νωρίτερα. Σε μια δουλειά που οι πάντες (αφεντικά, πελάτες, παραλήπτες) συνηγορούν στο να είσαι πάντα βιαστικός, η οδήγηση καταλήγει να γίνεται μηχανικά, με ότι κι αν σημαίνει αυτό… Η ειρωνεία είναι πως συγκρούστηκε με άνθρωπο που επίσης δούλευε εκείνη τη στιγμή. Κάπου εκεί ανάμεσα χάθηκε ο Βασίλης…
 • Συγκέντρωση αλληλεγγύης και αντίστασης πραγματοποίησε την Παρασκευή 17 Ιούνη στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, για την εκδίκαση της «αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων περί αναστολής εκτελέσεως» του ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου «Πρίσμα» Βασιλείου Γκούμα, κατά της εργαζόμενης και συνδικαλίστριας του Σ.Ε.Φ.Κ. Ανδριανής Σμαρνάκη. “Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφου από το φροντιστήριο «Πρίσμα» δεν ποινικοποιείται, δεν καταστέλλεται, συνεχίζεται“, αναφέρει η ανακοίνωση-κάλεσμα του Σ.Ε.Φ.Κ.

 

Σχετικά άρθρα

Η “Ελληνικός Χρυσός” δηλητηριάζει το νερό;

Super User

Το 0,4% των Ελλήνων χρωστάει σε φόρους το μισό Α.Ε.Π. της χώρας, αλλά ας μην ξεχνάμε πως όλοι μαζί τα φάγαμε

Super User

Διαμαρτυρίες για την παρουσία νεοναζί στις Περιφέρειες

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies