INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Μερικές ματιές στην οδυνηρή εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουμε και στους αγώνες μας, που στο χέρι μας είναι το να τους δυναμώσουμε, τιτλοφορείται η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ). Όπως καταγγέλλεται οι εργαζόμενοι στον κλάδο του βιβλίου γίνονται ολοένα και πιο φτηνοί ως εργατικό δυναμικό. Μισθοί πετσοκομμένοι, πληρωμή με κουπόνια, «μαύρες» (υποτιμημένες βέβαια) αποδοχές, υπερωρίες που δεν πληρώνονται, καταργημένη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ατομικές συμβάσεις και καθεστώς εκ περιτροπής εργασία, είναι μερικά μόνο από τα… καλούδια που τρατάρουν τους εργαζόμενους τα αφεντικά του βιβλίου. Όμως δεν σταματάνε μόνο εδώ τα αφεντικά. Γιατί υπάρχει και συνέχεια. Οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με μισθούς πείνας, υπάρχουν απλήρωτα δεδουλευμένα τουλάχιστον ενός έτους σε κάποιες περιπτώσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς, ξεχειλωμένα ωράρια και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, πρακτικές παρακολούθησης της εργασίας και δημιουργίας ανταγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των εργαζόμενων (π.χ.: κάμερες σε χώρους εργασίας, τα περιβόητα μηχανάκια-scanners των ατομικών πωλήσεων (βλ. Ιανός), τους mystery shoppers και τους άπιαστους στόχους πωλήσεων που ορίζονται. Και φυσικά εργατικά ατυχήματα. Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει από τη μεριά των εργαζομένων ο ΣΥΒΧΨΑ αναφέρει τα εξής: Η λογική της ανάθεσης μόνο την ήττα και την απογοήτευση φέρνει. Η όποια θετική έκβαση περνά μέσα από τη δική μας ενεργή στάση, όταν βασιζόμαστε στις δικές μας «πλάτες». Στους χώρους δουλειάς μας είναι ανάγκη να προωθούμε ένα κλίμα συναδελφικής-ταξικής αλληλεγγύης, να επιχειρούμε συλλογικά να βάζουμε φρένο στις διάφορες ορέξεις των εργοδοτών. Να ενημερώνουμε το Σύλλογο για κάθε τι που τρέχει, ώστε να δίνονται από κοινού, δηλαδή και σε επίπεδο κλάδου, οι όποιες μάχες. Και βέβαια είναι ανάγκη να μεταφέρουμε στο χώρο δουλειάς μας το λόγο του Συλλόγου καθώς και ενημέρωση για τη δράση του. Επίσης, να συμμετέχουμε όσο το δυνατό πιο ενεργά στις διεργασίες του Συλλόγου, στις συνελεύσεις, στις συζητήσεις για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα, στην αναζήτηση του πως θα μπορούσαμε να αγωνιστούμε, στις κινητοποιήσεις. Να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έχουν υφαρπάξει και να βγούμε μπροστά και να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ένα βασικό βήμα ως προς αυτό είναι η ίδια η μάχη για κλαδική συλλογική σύμβαση. Να ενδυναμώσουμε το Σύλλογο μέσα επίσης και από τη συμβολή όλων μας στην εγγραφή ως μελών ολοένα και περισσότερων και ιδίως νεότερων συναδέλφων. Να γίνουμε μέρος του συνόλου της ζωής του Συλλόγου (βλ. πολιτιστικά δρώμενα, κινήσεις αλληλεγγύης προς δοκιμαζόμενα κομμάτια της κοινωνίας όπως τους μετανάστες-πρόσφυγες). Να δώσουμε μάχες μαζί με άλλα αγωνιζόμενα εργατικά σωματεία αλλά και εργατικές-κοινωνικές συλλογικότητες στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων, συνδέοντας έτσι τους αγώνες μας και ενισχύοντας τη συλλογική δύναμή μας, ως οι παραγωγοί του πλούτου που υπάρχει γύρω μας και που μας τον κλέβουν τα αφεντικά.
 • Την αλληλεγγύη της στον Πέτρο Καπετανόπουλου που διώκεται εκφράζει με ανακοίνωση της η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας). Η ανακοίνωση αναφέρει επακριβώς: Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Πέτρο Καπετανόπουλο και συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα του κατά της αστυνομικής και δικαστικής βίας που του ασκήθηκε. Στεκόμαστε ενάντια σε κάθε δίωξη για τον άνθρωπο που η αλληλεγγύη του σε μετανάστη θύμα βασανισμών και εξευτελισμού από μπάτσους της ομάδας ΔΙΑΣ είναι αυτονόητο, αδιαπραγμάτευτο και απρόσβλητο τεκμήριο αθωότητας. Στην προσπάθεια του να σταθεί εμπόδιο στην παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος συνανθρώπου του από μπάτσους βασανιστές συνελήφθη και στήθηκε εναντίον του μια αστυνομική και εισαγγελική σκευωρία. Η αστική δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας το κατασκευασμένο κατηγορητήριο των μπάτσων ασφαλιτών αυθαίρετα και εγκληματικά συνεχίζει να διώκει και να ποινικοποιεί την αλληλεγγύη απλών ανθρώπων της κοινωνίας που αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στην κρατική βία, την καταστολή και τους βασανισμούς συνανθρώπων τους. Να βάλουμε τέλος στην απάνθρωπη και εγκληματική δίωξη του Πέτρου Καπετανόπουλου, να σταματήσουμε την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, να σταθούμε εμπόδιο στην αυθαιρεσία κράτους και εξουσίας που στρέφεται ενάντια στην κοινωνία και σε κάθε ταξικό και κοινωνικό αγώνα.
 • Με γκλομπς και χημικά οι μπάτσοι της πρώτη φορά φασιστερά κυβέρνησης «υποδέχθηκαν» την Δευτέρα 4/10, την μεγάλη παναττική κινητοποίηση των συνταξιούχων. Όταν η πορεία των συνταξιούχων έφτασε στη συμβολή της λεωφόρου Β. Σοφίας με την Ηρώδου του Αττικού, οι εκπρόσωποι των απόμαχων της δουλειάς ζήτησαν να αποχωρήσουν οι κλούβες της αστυνομίας και να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο η «απάντηση» των μπάτσων σε αυτό το αίτημα, ήταν να ρίξουν χημικά και να χρησιμοποιήσουν τα γκλομπ για να διαλύσουν την συγκέντρωση. Οι συνταξιούχοι όμως, παρέμειναν στο χώρο, φωνάζοντας συνθήματα.
 • Την κυβέρνηση καταγγέλλει με η ανακοίνωση της η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση (ΕΣΕ Αθήνας). Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ανακοίνωσης: Καταγγέλλουμε την κρατική βία και την επίθεση της κυβέρνησης με χημικά στους συνταξιούχους. Η αστική κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην προσπάθεια της να καταπνίξει την κοινωνική έκρηξη, χρησιμοποιώντας απολυταρχικά μέσα, επιτίθεται με κατασταλτικές μεθόδους στον κόσμο που αγωνίζεται, εκτελώντας τις εντολές των αφεντικών. Αποδεικνύει με κάθε τρόπο, ότι είναι το πιστό σκυλί που υπηρετεί το κεφάλαιο. Επιχειρεί με αστυνομική βία να καταστείλει τους ταξικούς αγώνες και να τρομοκρατήσει την κοινωνία. Αυτή τη φορά τα θύματά της είναι οι συνταξιούχοι που διεκδικούν τα αυτονόητα, αυτά που οι ίδιοι έχουν πληρώσει με ιδρώτα και κόπο, κατά την πολύχρονη εργασία τους. Η απάντηση της κυβέρνησης στην κλοπή των συντάξεων τους είναι η χρήση χημικών σε ηλικιωμένους από τους ένστολους φονιάδες και μισθωτούς μπράβους του κράτους και της αστικής τάξης, δηλαδή από τα ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι με αυτοοργάνωση και ταξική αλληλεγγύη πρέπει να αντισταθούν ενάντια σε αυτούς που τους κλέβουν τις ζωές και τους οδηγούν στην εξαθλίωση, στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η βίαιη καταστολή των ταξικών αγώνων της κοινωνίας δεν θα περάσει. Πρώτη φορά αριστερά οι μπάτσοι προσκυνάνε τα νέα αφεντικά.
 • Απολύσεις στα Public άνευ αιτίας κι αφορμής αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ). Η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΨΑ έχει ως εξής: Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τα καταστήματα του Public, αυτό του «διευθυντικού δικαιώματος». Φαίνεται για τη συγκεκριμένη επιχείρηση δε φτάνει ότι οι συνάδελφοι καλούνται να δουλεύουν Κυριακές, δε φτάνει η παραδειγματική εντατικοποίηση της εργασίας τους και οι χαμηλοί μισθοί …θα πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι έτοιμοι να υποστούν και την αλόγιστη χρήση της εργοδοτικής εξουσίας. Μέσα στο καλοκαίρι η εργοδοσία των Public προχώρησε στην απόλυση δύο συναδέλφων από το κατάστημα του Golden Hall, εντελώς ξαφνικά και απροκάλυπτα, κάνοντας επίκληση του «διευθυντικού δικαιώματος». Τα γεγονότα είναι απλά και αποκαλυπτικά: Την Κυριακή 17/7, μία από τις ημέρες που η εταιρεία «εφαρμόζει τον νόμο», όπως επαίρεται, περί Κυριακάτικης Εργασίας, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας επισκέπτεται το κατάστημα. Οι δύο συνάδελφοι συνομιλούν για λίγα δευτερόλεπτα, λέγοντας ο ένας στον άλλον «να τον ενημερώσει εάν χρειάζεται να κάνει διάλειμμα για να τον αντικαταστήσει ο ίδιος». Αυτός, ωστόσο, ο διάλογος κρίνεται από τον διευθυντή ως απόδειξη μη σωστής εξυπηρέτησης των πελατών, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η απόλυσή τους. Μάλιστα το συγκεκριμένο δήθεν «εργασιακό έγκλημα» βαφτίστηκε από τον διευθυντή προσωπικού επιπλέον ως «απρεπής συμπεριφορά», κατά την επικοινωνία που είχαμε μαζί του, παρά το γεγονός ότι η εκδοχή αυτή των γεγονότων δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν άλλον. Εν τέλει, εν μέσω αντιφάσεων, αποφυγής ενός ανοιχτού διαλόγου και μαζικών αντιδράσεων από τους υπόλοιπους εργαζομένους στο κατάστημα, το μόνο επιχείρημα που εισπράξαμε ήταν το ψέλισμα της «χρήσης του διευθυντικού δικαιώματος». Για εμάς κάθε απόλυση -έστω κι ενός μόνο συναδέλφου- αποτελεί μια σημαντική μάχη για όλους μας. Και σε κάθε περίπτωση το ερώτημα παραμένει: μπορεί ο οποιοσδήποτε διευθυντής να επικαλείται το οποιοδήποτε τυχάρπαστο επιχείρημα για να απολύει κόσμο; Μπορεί με το πρόσχημα του «διευθυντικού δικαιώματος» η διοίκηση στα Public να προσπαθεί να επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και ανασφάλειας στους εργαζομένους, την ώρα μάλιστα που παράλληλα προωθεί προς τα έξω την εικόνα του καλού και σοβαρού εργοδότη; Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής καταγγέλλουμε κάθε τέτοιου τύπου αυθαιρεσίες, γνωρίζοντας βέβαια ότι αποτελούν συχνή πρακτική στον κλάδο μας και ειδικά στα μαγαζιά που πλασάρουν την περίφημη εικόνα ενός «χώρου πολιτισμού». Κάθε τέτοιου είδους προκλητική απόφαση, που εντάσσεται στο πλαίσιο εντατικοποίησης και εργοδοτικού ελέγχου, θα μας βρίσκει απέναντί της. Η απάντησή μας είναι συλλογική και ξεκάθαρη: Βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας στα Public όπως και σε κάθε άλλα εργασιακό χώρο. Καμία ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Συλλογικοί αγώνες απέναντι στην εργασιακή ανασφάλεια.
 • Παρέμβαση στο κεμπαπτζίδικο Μπαρμπαδήμος (νύν “όμορφα και ωραία”) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/10 από περίπου 50 άτομα σχετικά με τις απολύσεις 3 εργαζόμενων από το εν λόγω μαγαζί. Με παρουσία αστυνομίας η οποία ήδη περίμενε το σωματείο και τους αλληλέγγυους-ες στην είσοδο του μαγαζιού τα μέλη του σωματείου και οι αλληλέγγυοι απαίτησαν τα αυτονόητα, την καταβολή δηλαδή των δεδουλευμένων και των νόμιμων προσαυξήσεων των 3 απολυμένων από τον εργοδότη Γιάννη Κορδάτο. Παραθέτουμε στην συνέχεια ένα απόσπασμα από το κείμενο της παρέμβασης. Για να γίνουμε πιο σαφείς πίσω από την εικόνα που πλασάρει η συγκεκριμένη εταιρία κρύβεται όλη η σαπίλα και η εκμετάλλευση που βιώνουμε ως εργάτριες/ες στα μαγαζιά του επισιτισμού. Συγκεκριμένα στο κατάστημα Μπαρμπαδήμος (νυν Όμορφα και ωραία) επικρατεί η μερικώς ασφαλισμένη ή ακόμα και η ανασφάλιστη εργασία δηλαδή κουτσουρεμένα ή και καθόλου ένσημα τα οποία οι εργάτες χρειαζόμαστε για την περίθαλψη και τη σύνταξή μας. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η τακτική του μαγαζιού να παρακρατεί τα φιλοδωρήματα από τους εργαζόμενους με την αιτιολογία πως από αυτά θα καταβάλλονται τα δώρα και τα επιδόματα. Όσο για τις νόμιμες προσαυξήσεις από βραδινά ωράρια, Κυριακές, αργίες κτλ. δεν το συζητάμε καθόλου ενώ και το πρόγραμμα ήταν άγνωστη λέξη γι αυτούς γεγονός που είχε ως συνέπεια να σε ενημερώνουν στο παραπέντε για το πότε δουλεύεις. Οι συνθήκες αυτές που επέβαλλε το αφεντικό δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα πάνω στην δουλειά με αποτέλεσμα όποιος δεν προσαρμοζόταν στις συνθήκες-γαλέρα να απολύεται.  Κάπως έτσι ήρθε και η απόλυση για τους συναδέλφους Α.Φ και Μ.Α. Οι οποίοι αντιδρούσαν στις παράλογες απαιτήσεις του αφεντικού αλλά και για την άλλη συναδέλφισσα Ε.Ν.(ανασφάλιστη καθ όλη τη διάρκεια της εργασίας της), η οποία μάλλον δεν ικανοποιούσε πλέον τα γούστα του. Έτσι μέσα σε διάστημα 2 μηνών και χωρίς καμιά προειδοποίηση το αφεντικό αποφάσισε να αφήσει χωρίς δουλειά τους 3 εργαζόμενους, δίχως να υπολογίσει τίποτα. Και σέ άλλο σημείο: Εμείς δηλώνουμε πως ως σωματείο μαζί και με άλλες ταξικές δυνάμεις θα σταθούμε στο πλευρό των 3 συναδέλφων μας μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και επίσης θέτουμε την μητρική εταιρία Μπαρμπαδήμος προ των ευθυνών της, γιατί για εμάς δεν είναι όλα “όμορφα και ωραία” όταν μας ζητούν να δουλεύουμε σαν σκλάβοι. Καλούμε κάθε συνάδελφο-συναδέλφισσα που δουλεύει σε κάθε ειδικότητα σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφέ να οργανωθεί στο σωματείο μας. Όλοι και όλες μαζί να σπάσουμε τον φόβο απέναντι στα αφεντικά, να διεκδικήσουμε καλύτερους μισθούς και μια πιο αξιοπρεπή ζωή, για να μη γίνουμε οι σκλάβοι και οι δούλοι τους.
 • Στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν την Τετάρτη 4/10 οιξενοδοχοϋπάλληλοι ενάντια στο κόψιμο του εφάπαξ. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο πλαίσιο στάσης εργασίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Επίσης οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 12 Οκτώβρη και συγκέντρωση το πρωί της ίδια ημέρας στο υπουργείο Εργασίας.
 • Εν’ τω μεταξύ νέα στάση εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία Aimilia Mare και Paradise Village, του ομίλου Aldemar, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι στα δύο ξενοδοχείο διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
 • Δράσεις αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ αποφασίστηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν δύο εβδομάδες με συμμετοχή αγωνιστών/τριών από σωματεία και εργατικές-κοινωνικές συλλογικότητες. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η διοργάνωση ενός διήμερου δράσεων για την υπεράσπιση της ΒΙΟΜΕ, ενόψει των δικαστικών διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και των πλειστηριασμών που ξαναξεκινούν. Στις 18/10 παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και στις 19/10 συμμετοχή σε δράση ματαίωσης πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας.
 • Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη στο αγκυροβόλιο (ράδα) των Διυλιστηρίων της Κορίνθου στη θαλάσσια περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, στο δεξαμενόπλοιο «ΠΛΑΤΙΝΟΥΜ», όπου εκτελούνται εργασίες επισκευών από την επιχείρηση «ΑΛΦΑ» με έδρα τον Πειραιά. Πρόκειται για άλλη μία παρολίγον εργοδοτική δολοφονία λόγω έλλειψης επαρκών μέτρων ασφαλείας. Το ατύχημα σημειώθηκε όταν κατά τη διάρκεια ελασματουργικών εργασιών στις 11 το βράδυ εργαζόμενος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, 48 ετών, έπεσε από ύψος περίπου 7 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά σε διάφορα σημεία του σώματός του και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Κορίνθου.
 • Σε κατάληψη προχώρησαν την Τρίτη 4 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Μεταξύ άλλων απαιτούν προσλήψεις και έργα ΕΣΠΑ, τα οποία θα είναι το «οξυγόνο» για την αναγέννηση του ΙΓΜΕ.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας για τις δύο απολύσεις εργαζομένων στο Σικιαρίδειο ίδρυμα στα Μελίσσια Αττικής, πραγματοποίησαν σύλλογοι γονέων με ΑΜΕΑ, συνδικάτα και φορείς, στο υπουργείο Εργασίας.
 • Κατάληψη στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5/10 συντρόφισσες και σύντροφοι διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Στο κείμενο που μοιράστηκε αναφερόταν μεταξύ άλλων: Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μια από τις βασικές επιδιώξεις των αφεντικών στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, δεν είναι παρά ένα ακόμη κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη. Μέσα στην καπιταλιστική κρίση, ο μόνος δρόμος για τα αφεντικά είναι η υποτίμηση της εργασίας, η εντατικοποίηση έτσι ώστε να αυξηθεί η “παραγωγικότητα” και να έρθει η “ανάπτυξη”. “Παραγωγικότητα” κι “ανάπτυξη”, δύο λέξεις θετικά φορτισμένες από την κυρίαρχη ιδεολογία που κρύβουν από πίσω τους τη μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία, την ανεργία, τον εκβιασμό της μισθωτής σκλαβιάς, τη μετατροπή των ανθρώπων σε γρανάζια αναπόδραστα παγιδευμένα στις ροές του κεφαλαίου.
 • Το εφετείο των βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ διέκοψε για τις 17/10/16 καθώς ο ένας εκ των συνηγόρων τους απουσίαζε σε άλλη δίκη. Καμιά 20αριά αλληλέγγυοι/ες φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα έξω από την αίθουσα κατά την αποχώρηση. Οι βασανιστές φυλάσσονταν από μπατσόσκυλα της ΟΠΚΕ. Το κάλεσμα ανέφερε τα εξής: Στις 5/10/2016 εκδικάζεται στα δικαστήρια Πειραιά, έπειτα από αναβολή, η έφεση των βασανιστών του Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Τάλεμπ. Για την ιστορία στις 3/11/2012 ο Γ. Σγούρδας, αφεντικό του Ουαλίντ Τάλεμπ αφού τον λήστεψε στη συνέχεια και με τη συνδρομή του γιού του Στ. Σγούρδα και των Γ. Ζαχαριάδη και Φ. Ζότο τον αλυσόδεσαν και τον μετέφεραν σε ένα στάβλο, όπου για 18 ώρες τον είχαν δεμένο και τον βασάνιζαν. Το μαρτύριο του Ουαλίντ Τάλεμπ τελείωσε όταν το επόμενο πρωί, αφού έφυγαν οι βασανιστές του από το στάβλο, κατάφερε και διέφυγε. Κάτοικοι της Σαλαμίνας τον βρήκαν σε κεντρικό δρόμο, σχεδόν αναίσθητο και με την αλυσίδα ακόμη στο λαιμό του. Στο πρωτόδικο δικαστήριο (2015) οι 4 βασανιστές κρίθηκαν ένοχοι, χωρίς όμως να τους αποδοθεί το κίνητρο ρατσιστικής βίας. Ο Γ. Σγούρδας για ληστεία, αρπαγή και βαριά σκοπούμενη βλάβη με 13 χρόνια ποινή, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, Γ. Ζαχαριάδης και Φ. Ζότο κρίθηκαν ένοχοι κατά συναυτουργία, με ποινή 10 χρόνια με ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της έφεσης, ενώ στο Στ. Σγούρδα επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνων με ανασταλτικό χαρακτήρα και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Mετανάστες εργάτες, μετανάστριες εργάτριες «αμείβονται» με πυροβολισμούς, βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, βαρβαρότητα. Καθημερινά, μετανάστες και μετανάστριες ζουν σε «καθεστώς εξαίρεσης», αντιμετωπίζουν κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις, ρατσισμό, εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση, το θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό. Ενάντια στη ναζιστική αντίληψη που θέλει τους μετανάστες υπάνθρωπους και σκλάβους, στην εξουσία των αφεντικών και στον εκμηδενισμό της ανθρώπινης υπόστασης μέσα από βασανιστήρια…
 • Αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στα εγκαίνια “συνδικαλιστικών” γραφείων της χρυσής αυγής στο Παγκράτι, πραγματοποίησαν το Σάββατο 8/10 δεκάδες συλλογικότητες, σωματεία και συντρόφισσες και σύντροφοι. Ανάμεσα τους και η Εργατική ομοσπονδία βάσης καθώς και ο ΣΥΒΧΨΑ.
 • Κάλεσμα είχε απευθύνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ για την παγκρήτια κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας το ΣΑΒΒΑΤΟ 8 /10. Το κάλεσμα ανέφερε: Σαν Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ηρακλείου στην ΒΙΟ.ΜΕ., είμαστε πάντα δίπλα στους εργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται και για όποιον λόγο και αν αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, είτε είναι πόλεμος είτε οικονομική ανέχεια. Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν θα περάσουν! Τον δρόμο μας τον δείχνουν οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. Εμείς είμαστε που κάνουμε τα γρανάζια να γυρνούν, εμείς είμαστε αυτοί που θα τσακίσουμε τον φασισμό! Φασίστες και αφεντικά στου πηγαδιού τον πάτο, ζήτω το παγκόσμιο προλεταριάτο!
 • Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Δήμου Αγρινίου καταδίκασε με ανακοίνωση της την πρόσφατη απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημ. Σχολείου Ωραιοκάστρου, να μην δεχθεί το σχολείο παιδιά μεταναστών- προσφύγων για υγειονομικούς λόγους. Μέσα σε όλα η ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής: Η άποψη ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας γενικά και αόριστα από ασθένειες που μεταφέρουν τα παιδιά των προσφύγων, είναι αντιεπιστημονική, αβάσιμη και ρατσιστική. Η πρόσβαση στις δομές Υγείας και Παιδείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε συνανθρώπου μας που ζει στη Χώρα και ο αποκλεισμός από αυτές οδηγεί σε «γκετοποίηση» με δυσάρεστες συνέπειες για την κοινωνία. Καλούμε τους Γονείς και Κηδεμόνες να αποκρούουν τέτοιου είδους απόψεις που μόνο φοβία και άγνοια μπορούν να μεταφέρουν.

 

Σχετικά άρθρα

Τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Super User

Από τη Λάρισα προς εκείνους που θεωρούν σκουπιδοτενεκέ τους δρόμους

Super User

Τέλος η δωρεάν πλαστική σακούλα από τις αρχές του 2018

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies