INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Απεργία στο ξενοδοχείο «Mayor la grotta verde» πραγματοποίησαν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι. Διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας Αυγούστου και για την παραβίαση της κλαδικής Σ.Σ.Ε. στα ξενοδοχεία του ομίλου.
 • Σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια σε προτάσεις για απολύσεις, διεκδικώντας τη διασφάλιση υλοποίησης του αναγκαίου επιστημονικού έργου για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία.
 • Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της “Λαρκο” στη Λάρυμνα πραγματοποίησαν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία “Τεχνοστηλ” στη “Λαρκο”, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους.
 • Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι που δούλευαν στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», οι οποίοι ακόμα και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς δουλειά. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για να επιστρέψουν στην δουλειά τους, με διασφάλιση όλων των μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι -με την αρωγή του κλαδικού συνδικάτου- στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης εμπορίας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού «Καυκάς» στη λεωφόρο Μαρκοπούλου. Με πανό και συνθήματα οι εργαζόμενοι απαίτησαν την επιστροφή απολυμένου συναδέλφου τους στη δουλειά. Πρόκειται για εργαζόμενο μέλος του σωματείου, που απολύθηκε από το κατάστημα της επιχείρησης στη Δάφνη. Αφού πρώτα στοχοποιήθηκε από την εργοδοσία μέσα από τη διαδικασία της «αξιολόγησης» προσωπικού, στη συνέχεια απολύθηκε με το πρόσχημα ότι δεν είναι «συνεπής», «παραγωγικός» και «δεν συμβαδίζει με τις αξίες της εταιρείας».
 • Σοβαρές καταγγελίες εργατικών σωματείων για όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας από εργοδοσία και διευθυντικά στελέχη στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Αττικής, ώστε οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές στο κλαδικό «σωματείο»-«φάντασμα» «Εργαζομένων στα Τρόφιμα και τα Σούπερ Μάρκετ» που έχουν στήσει οι εργοδότες. Με όλο και περισσότερες ανακοινώσεις, σωματεία απ’ όλη τη χώρα καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της εργοδοσίας.
 • Καταγγελία όμως για προκλητική στάση της εργοδοσίας -εν προκειμένω της δημοτικής αρχής η οποία επιχειρεί να τρομοκρατήσει συνδικαλιστές εργαζόμενους- προέβησαν και οι εργαζόμενοι στις Δ.Ε.Υ.Α. Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή κάλεσε σε απολογία τους εργαζόμενους-συνδικαλιστές για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν 20 -22 Ιουνίου με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων δήμου και Δ.Ε.Υ.Α.Κ.
 • Με στάση εργασίας ενάντια στη νέα τρίμηνη απλήρωτη εργασία των συμβασιούχων, απάντησαν τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι των Ο.Τ.Α. και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης. Απλήρωτοι όμως παραμένουν για δυόμισι μήνες και οι 230 συμβασιούχοι του δήμου Λάρισας, οι οποίοι γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.
 • Να ανακληθούν οι απολύσεις που γίνονται από τον όμιλο «Forthnet Nova», απαιτεί το Σωματείο Εργαζόμενων «Forthnet-Netmed». Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του, “η εργοδοσία μέσα στο καλοκαίρι απέλυσε εργαζόμενες από το Ηράκλειο στα γραφεία που έχει και διατηρεί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας. Εργαζόμενες με πάνω από είκοσι χρόνια εργασίας στον Όμιλο «Forthnet Nova»“.
 • Νέα εργοδοτική δολοφονία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Σεπτέμβρη στην εταιρεία ανακύκλωσης «Νείλος Α.Ε.» στο Μαρκόπουλο Αττικής, με θύμα ένα 52χρονο Πακιστανό εργάτη. Όπως έγινε γνωστό, ο εργάτης-υπάλληλος αποκομιδής μπάζων, κατά τη διάρκεια εργασιών παρασύρθηκε από εκσκαφέα με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.
 • Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου οι δημοσιογράφοι μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης.
 • Απλήρωτοι παραμένουν οι επτακόσιοι γιατροί (σχεδόν το 1/3 του συνόλου των επικουρικών) οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. και παραμένουν χωρίς μισθό έναν ως τρεις μήνες. Απαιτούν την άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλομένων (τακτικών αποδοχών και εφημεριών) και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μισθοδοσίας τους από εδώ και πέρα.
 • Να καταργήσει με… νόμο τις απεργίες επιχειρεί η αριστεροακροδεξιά συγκυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο νόμος που ουσιαστικά θα θέτει υπό… κατάργηση τις απεργίες, θα περιλαμβάνεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή και αφορά όλες τις εκκρεμείς εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις. Θα προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες- την αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία στο 51% προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λήψη απόφασης για απεργία γίνεται έτσι δυσκολότερη καθώς θα συνδυαστεί και με την αλλαγή της προειδοποίησης, αφού θεωρείται πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που ισχύει μέχρι σήμερα για 24 ώρες στον ιδιωτικό τομέα και για τέσσερις μέρες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 • “Σοκ και δέος” από τα επίσημα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ.: Πάνω από 900.000 οι άνεργοι τον Αύγουστο. Στους 921.808 ανήλθαν αθροιστικά («αναζητούντες» και «μη αναζητούντες εργασία») οι άνεργοι τον Αύγουστο του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. που αφορούν στην «εγγεγραμμένη» και όχι στην πραγματική ανεργία που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Από αυτούς οι 827.490 εμφανίζονται να αναζητούν εργασία και οι 94.138 όχι.
 • Από το σύνολο των ανέργων μόλις οι 107.401 έλαβαν το πενιχρό επίδομα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ., δηλαδή σχεδόν ένας στους εννιά. Επιπλέον, από το σύνολο των αναζητούντων εργασία οι 490.809 (ποσοστό 59,31%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των δώδεκα μηνών και 336.681 (ποσοστό 40,69%) είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 292.775 (ποσοστό 35,38%) και οι γυναίκες σε 534.715 (ποσοστό 64,62%). Από το σύνολο των μη αναζητούντων εργασία οι 36.159 (ποσοστό 38,34%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των δώδεκα μηνών και 58.159 (ποσοστό 61,66%) είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών. Οι άνδρες (αναζητούντες εργασία) ανέρχονται σε 292.775 (ποσοστό 35,38%) και οι γυναίκες σε 534.715 (ποσοστό 64,62%).

 

Σχετικά άρθρα

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Super User

Το 67% έκοψε τις διακοπές στην κρίση

Super User

Στοιχεία για τις αγορές μέσω διαδικτύου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies