INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Τρεις διαγωνισμοί συγγραφής θεατρικού έργου

Τρεις θεατρικοί διαγωνισμοί (συγγραφής θεατρικού έργου, θεατρικού έργου νέου συγγραφέα και θεατρικού έργου για παιδιά) προκηρύσσονται για το έτος 2014 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Αναλυτικά οι όροι των διαγωνισμών:

 • Διαγωνισμός συγγραφής θεατρικού έργου. Στον εν λόγω διαγωνισμό μπορεί να υποβάλει θεατρικό έργο οποιοσδήποτε. Χρηματικό έπαθλο: 5.000 ευρώ.
 • Διαγωνισμός συγγραφής θεατρικού έργου για νέους θεατρικούς συγγραφείς. Στον διαγωνισμό αυτό μπορούν να συμμετάσχουν μόνο νέοι θεατρικοί συγγραφείς. Στην έννοια του νέου θεατρικού συγγραφέα περιλαμβάνονται εκείνοι των οποίων θεατρικό έργο δεν έχει στο παρελθόν εκδοθεί, δημοσιευθεί, διδαχθεί από σκηνής ή αποτελέσει τον πυρήνα κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού έργου, καθώς και υποβληθεί παλαιότερα σε άλλους διαγωνισμούς οποιουδήποτε δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα. Xρηματικό έπαθλο: 3.000 ευρώ.
 • Διαγωνισμός συγγραφής θεατρικού έργου που απευθύνεται σε παιδιά. Στον εν λόγω διαγωνισμό μπορεί να υποβάλει θεατρικό έργο οποιοσδήποτε. Χρηματικό έπαθλο: 3.000 ευρώ.

Σε καθέναν από τους ανωτέρω διαγωνισμούς η αρμόδια επιτροπή μπορεί να απονείμει έπαινο σε έργο που δεν βραβεύτηκε, αλλά διακρίνεται για την τόλμη και την καινοτομία του.

Γενικοί όροι διαγωνισμού:

 • Χρόνος υποβολής των έργων μέχρι και την 30η Απριλίου 2014.
 • Είδος και προδιαγραφές υποβαλλόμενων έργων: Τα υποβαλλόμενα έργα μπορούν να ανήκουν σε όλα τα είδη της δραματικής τέχνης. Πρέπει να είναι γραμμένα απευθείας στην ελληνική γλώσσα (και όχι μεταφρασμένα στα ελληνικά).

Τρόπος υποβολής των έργων:

 • Τα έργα υποβάλλονται με ψευδώνυμο σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα στη Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τμήμα Θεάτρου (Ρεθύμνου 1, 106 82 Αθήνα). Έργα που υποβάλλονται με τηλεομοιοτυπία (fax) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν γίνονται δεκτά.
 • Κάθε συγγραφέας έχει δικαίωμα υποβολής ενός μόνον έργου και σε έναν μόνο από τους προκηρυσσόμενους διαγωνισμούς. Σε περίπτωση υποβολής περισσοτέρων του ενός έργου τα υποβληθέντα έργα αποκλείονται και επιστρέφονται στον συγγραφέα.

Συνοδευτικά δικαιολογητικά:

 • Αίτηση του ενδιαφερομένου στην οποία αναγράφεται με σαφήνεια ο διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχει. Η αίτηση υπογράφεται με ψευδώνυμο και συνοδεύεται από σφραγισμένο φάκελο στον οποίο περιέχονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου του συγγραφέα. Η τυχόν αναγραφή στην αίτηση ή στα αντίτυπα του έργου του πραγματικού ονόματος και όχι του ψευδωνύμου συνιστά λόγο ακυρότητας της συμμετοχής στο διαγωνισμό.
 • Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους του διαγωνισμού που περιλαμβάνονται στην παρούσα απόφαση, καθώς και ότι το υποβαλλόμενο έργο είναι πρωτότυπο και δεν έχει εκδοθεί, δημοσιευθεί, διδαχθεί από σκηνής ή αποτελέσει τον πυρήνα κινηματογραφικού ή τηλεοπτικού έργου, καθώς και ότι δεν έχει υποβληθεί παλαιότερα σε άλλους διαγωνισμούς οποιουδήποτε δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα. Σε περίπτωση που η δήλωση αυτή αποδειχθεί ψευδής, αυτό συνιστά λόγο ακυρότητας της συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Ανακήρυξη βραβευομένων

 • Τα έργα θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Κάθε επιτροπή διατυπώνει την απόφασή της σε ιδιαίτερο πρακτικό. Η ανακοίνωση των βραβείων θα γίνει το αργότερο κατά τον μήνα Μάιο του 2015. Με την ανακοίνωση των βραβείων δίνεται στη δημοσιότητα και αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αιτιολογημένη έκθεση της επιτροπής, στην οποία αναφέρεται το σκεπτικό της βράβευσης, καθώς και η άποψη της μειοψηφίας, εφόσον υπάρχει.
 • Η απονομή των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου γίνεται στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων.
 • Τα βραβευμένα έργα διαβιβάζονται από τη Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος προς διερεύνηση της δυνατότητας ένταξής τους στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των εν λόγω θεάτρων.
 • Θίασοι του ελεύθερου θεάτρου οι οποίοι εντάσσουν στο ρεπερτόριό τους έργα που έχουν τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου μπορούν να επιχορηγούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το ανέβασμα των εν λόγω έργων υπό τους όρους των εκάστοτε ισχυόντων προγραμμάτων.
 • Με μέριμνα της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τηρείται αναλυτική βάση δεδομένων προσβάσιμη στο διαδίκτυο με πλήρη λίστα των βραβευμένων έργων, περίληψή τους, καθώς και βιογραφικά στοιχεία των συγγραφέων τους. Η εν λόγω βάση ενημερώνεται συστηματικά με μέριμνα της αρμόδιας διεύθυνσης.

Πληροφορίες και διευκρινίσεις για το διαγωνισμό θα δίνονται στα τηλέφωνα 210 8201722 και 210 8201736.

πηγή: skai.gr

 

Σχετικά άρθρα

Μουσικό Χωριό 2019

Super User

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2017

Super User

Το 2ο Φεστιβάλ Φαναρίου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies