INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Δημιουργία διακρατικού ελληνοβουλγαρικού διαχειριστικού φορέα του ποταμού Έβρου

Για προώθηση μιας μόνιμης ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας διαχείρισης υδάτων του Έβρου και μιας μόνιμης δομής διαχειριστικών σχεδίων αντιπλημμυρικής προστασίας, έκανε λόγο στο περιθώριο ημερίδας με θέμα «Διαβούλευση επί του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας λεκάνης απορροής του ποταμού Έβρου» ο ειδικός γραμματέας υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ιάκωβος Γκανούλης.

«Υπάρχει πολιτική βούληση και επιδιώκουμε με το υπουργείο Εξωτερικών σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ υπουργών των δύο κρατών, αλλά και υπουργοί Περιβάλλοντος έχουν συναινέσει να γίνει αυτός ο φορέας. Το πρόβλημα είναι ότι η Βουλγαρία, ούσα πιο πάνω από την ελληνική λεκάνη, δεν έχει άμεσο ενδιαφέρον γιατί δεν υφίσταται τις ζημιές. Αλλά είναι δυνατό να διαπιστώσει κανείς μέσω του εν λόγω φορέα οφέλη και για τη Βουλγαρία, π.χ. ενίσχυση αγροτουρισμού, παραγωγή ενέργειας και εξαγωγή της, κάλυψη αναγκών υδροδότησης σε περιόδους λειψυδρίας. Πρέπει να σκεφτούμε τα κοινά οφέλη των δύο χωρών. Πρόκειται για μία συμφωνία που θα κυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο κρατών και αφορά τόσο στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην αντιπλημμυρική θωράκιση. Είναι οι λεγόμενες συμφωνίες διαχείρισης διακρατικών ποταμών. Ο Έβρος είναι πρώτος στην πλημμυρική τρωτότητα και σχεδόν κάθε χρόνο πλήττεται με κόστος πολλών εκατομμυρίων για ανακατασκευή αναχωμάτων και καταβολή αγροτικών αποζημιώσεων. Εξίσου σημαντική με την αντιπλημμυρική θωράκισή του είναι και η αξιοποίηση του ποταμού ως πηγή δραστηριοτήτων οικονομικής ανάπτυξης».

 

Σχετικά άρθρα

Σύσκεψη και συντονισμός ομοσπονδιών

Super User

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Π.Α.Μ.-Θ.

Super User

Καταγγελία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies