INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Καταδίκη του εγκλήματος των Ισραηλινών στη Γάζα

Με πορεία που πέρασε από πολλά σημεία της πόλης ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 15 Μαΐου από την Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης και τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας μίλησαν η γραμματέας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης Δανάη Μουρούτη και ο Γιώργος Κολλάρος από τη γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης.

Στην ομιλία της η Δ. Μουρούτη τόνισε: «Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων καταδικάζει το νέο έγκλημα, τη νέα σφαγή κατά του παλαιστινιακού λαού από τον στρατό του Ισραήλ. Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχοντας πάρει καθαρή εντολή να πυροβολούν όποιον τολμάει ακόμα και να πλησιάσει το φράκτη στη λωρίδα της Γάζας, δολοφόνησαν εν ψυχρώ δεκάδες άοπλους διαδηλωτές, 59 είναι ο επίσημος αριθμός νεκρών μέχρι στιγμής, και τραυμάτισαν πάνω από 2.700. Είναι τόσο αποτρόπαιο το έγκλημα, ώστε μέχρι και ένα βρέφος απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια της επίθεσης Ισραηλινών στρατιωτών κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Το βρέφος κατονομάστηκε ως η Λέιλα αλ Γαντούρ, ηλικίας οκτώ μηνών. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής, η οποία διαιωνίζεται με τη στήριξη των Η.Π.Α. αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταδικάζουμε τη βία και τον αυταρχισμό απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, τις πάνω από εκατό δολοφονίες αγωνιστών από το Μάρτη μέχρι σήμερα μετά και τη χθεσινή επίθεση, τις φυλακίσεις, το απαράδεκτο τείχος, τους εποικισμούς του Ισραήλ, την άθλια προσπάθεια εξίσωσης θύματος και θύτη. Είναι πολύ πρόσφατο το κατάπτυστο ψήφισμα της Ε.Ε. το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ρίχνει το φταίξιμο στους αγωνιστές Παλαιστίνιους, που «αναγκάζουν τους ισραηλινούς να τους δολοφονούν».

Καταγγέλλουμε την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, η οποία συνεχώς αναβαθμίζεται. Αυτοί που στο απαράδεκτο τείχος πυροβολούν εν ψυχρώ τους παλαιστίνιους αγωνιστές, γυναικόπαιδα ακόμα και βρέφη είναι οι ίδιοι που κάνουν κοινές εκπαιδεύσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ με τις γνωστές πρακτικές της, από τη μια μοιράζει λόγια συμπάθειας για τον λαό της Παλαιστίνης και τα δεινά που περνάει και την ίδια στιγμή ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Φανερώνουν για ακόμα μια φορά την υποκρισία τους! Απαιτούμε να εφαρμόσουν την απόφαση της βουλής από το Δεκέμβρη του 2015 και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Καταγγέλλουμε την απόφαση των Η.Π.Α. να μεταφέρουν σήμερα την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την στην πράξη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Εκφράζουμε την έντονη καταδίκη μας για τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία.

Είναι πιθανή μια γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Καλούμε και από αυτό το βήμα τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο, όλο τον ξανθιώτικο λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση! Η αποχώρηση των Η.Π.Α. από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι πρόσφατες επιδρομές του Ισραήλ σε συριακό έδαφος, οξύνουν την αντιπαράθεση μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και κέντρων στην περιοχή. Εμείς και σήμερα από εδώ βροντοφωνάζουμε: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!»

Από τη μεριά της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης, ο Γιώργος Κολλάρος σε φορτισμένο τόνο καταδίκασε το αποτρόπαιο έγκλημα του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ το οποίο είναι τέτοιο όχι μόνο λόγω του τεράστιου αριθμού νεκρών και τραυματιών από τη μεριά αυτών που το μόνο που ζητούν είναι το κομμάτι γης που αποτελεί την πατρίδα τους, αλλά και γιατί δεν κάνει διάκριση δολοφονώντας εν ψυχρώ μωρά παιδιά αλλά και ανάπηρους. Επεσήμανε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η ημερομηνία της νέας εκατόμβης, αφού πριν από εβδομήντα χρόνια (15 Μάη 1948) η ανθρωπότητα έμαθε τη «Νάκμπα» που σημαίνει «καταστροφή». Η Nakba ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 418 χωριών και πόλεων των Παλαιστινίων μεταξύ του 1947 και του 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των δύο τρίτων του Παλαιστινιακού πληθυσμού -750.000 άτομα- από την πατρίδα τους και τα σπίτια τους. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στηλιτεύτηκε από τον ομιλητή, αφού στο μικρό κείμενο του υπουργείου Εξωτερικών χρησιμοποιείται ο όρος “καταγράφουμε την αιματηρή σύγκρουση” εξισώνοντας τον σφαγέα με τον θύτη για να ολοκληρώσει ως καλός συνέταιρος του Νετανιάχου συστήνοντας αυτοσυγκράτηση. Την παράνομη απόφαση των Η.Π.Α. να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ φαίνεται πως οι ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ τη θεωρούν δικαίωμα στην άμυνα. Είναι όμως γελασμένοι γιατί δεν υπολογίζουν την τεράστια δύναμη της αλληλεγγύης  απέναντι στον λαό της Παλαιστίνης. Η ομιλία έκλεισε με ένα μήνυμα: «Έχασαν οι απόγονοι του Δαβίδ τη σφεντόνα, αλλά τη βρήκαν τα παιδιά της Παλαιστίνης στη Γάζα. Υπάρχει ελπίδα».

Ακολούθησε πορεία η οποία πέρασε από τις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Παν. Τσαλδάρη, Τσιμισκή, Μιχ. Καραολή, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ορφέως και, αφού έκανε ολιγόλεπτη στάση έξω από το γραφείο πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών στην παλιά πόλη για να καταδικάσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο συνεχιζόμενο δράμα του παλαιστινιακού λαού, επέστρεψε μέσω της πλατείας Δημοκρατίας και της οδού Κ Μπένη καταλήγοντας στην αφετηρία της συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κυριάρχησαν τα συνθήματα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Κάναν’ τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

 

Σχετικά άρθρα

Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή!

Super User

Το Κ.Κ.Ε. για τα 41 χρόνια από τον “Αττίλα”

Super User

Βήματα για το Κίνημα Αλλαγής στην Ξάνθη

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies