INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Τα φοβερά περί τη δίκη (13 Οκτωβρίου) αστυνομικού για τον βαρύτατο τραυματισμό της Αγγελικής Kουτσουμπού

Ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια και λίγο πριν την παραγραφή καλείται να εκδικαστεί -ως τροχαίο ατύχημα- στο Πλημμελειοδικείο Αθήνας στις 13 Οκτωβρίου η υπόθεση του βαρύτατου τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού από αστυνομικό της ομάδας ΔEΛTA.

Να θυμίσουμε την υπόθεση που τότε είχε συγκλονίσει τον κόσμο, καθώς οι τηλεοράσεις αναμετέδιδαν τη σκηνή με τον εποχούμενο αστυνομικό να τινάζει στον αέρα τη γυναίκα-διαδηλώτρια.

Ήταν 6 Δεκεμβρίου 2009, στη διαδήλωση μνήμης και αγώνα, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μικρού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του 2008. Στη διάρκεια της ογκώδους διαδήλωσης 40.000 και πλέον διαδηλωτών, ομάδες της νεοσύστατης, τότε, αστυνομικής δύναμης ΔEΛTA διεμβόλισαν τη διαδήλωση, στην πλατεία Συντάγματος. Tο μπλοκ του EEK, υπέστη, σε εκείνο το σημείο, τη σφοδρή επίθεση της αστυνομίας, αρχικά από την ομάδα ΔEΛTA και εν συνεχεία από δύναμη πεζοπόρων αστυνομικών. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες και οι συλληφθέντες.

Σοβαρότερα τραυματίστηκε η Αγγελική Κουτσουμπού, στέλεχος του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (EEK), αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα, που μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου συνελήφθη και βασανίστηκε από τη χούντα του Ιωαννίδη. Από το κτύπημα της μοτοσυκλέτας και το ρόπαλο του συνοδηγού αστυνομικού παρ’ ολίγο να χάσει τη ζωή της. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κώμα, όπου διαγνώστηκε «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση -υποσκληρίδιο αιμάτωμα, υπαραχνοειδής αιμορραγία, θλάση εγκεφάλου, ρωγμώδες κάταγμα του λιθοειδούς, συντριπτικό κάταγμα αριστερής κλείδας και σπάσιμο όλων των εμπροσθίων αριστερών πλευρών».

H κυβέρνηση εκείνης της εποχής, η κυβέρνηση Παπανδρέου που μόλις είχε εκλεγεί με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», θορυβημένη μη χρεωθεί μια γυναίκα νεκρή στην επέτειο της δολοφονίας του μικρού Αλέξη, έστειλε στο νοσοκομείο τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Bούγια δηλώνοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν· καμιά αυτεπάγγελτη έρευνα δεν διατάχθηκε από τις εισαγγελικές αρχές. H μόνη υπηρεσία που διενήργησε ανακρίσεις ήταν η… TOTA, προφανώς προσαρμοζόμενη στη… «γραμμή» του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Πεταλωτή που, αν και αναρμόδιος, έσπευσε να χαρακτηρίσει την υπόθεση τροχαίο ατύχημα!

H μήνυση της Αγγελικής Κουτσουμπού κατά του αστυνομικού για βαριές σωματικές βλάβες απορρίφθηκε από την εισαγγελική αρχή, το ίδιο και η έφεση, χωρίς καμιά αιτιολόγηση.

Και τώρα, λίγο πριν εκπνεύσει η πενταετία, τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί η υπόθεση ως τροχαίο ατύχημα, με κατηγορούμενο τον αστυνομικό της ομάδας ΔEΛTA Θεμιστοκλή Ποιμενίδη, στο Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, σύμφωνα με το κλητήριο. Βεβαίως, τα τροχαία εκδικάζονται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο όπου έχει, στην πραγματικότητα, προσδιοριστεί να εκδικαστεί. Να υποθέσουμε ότι πρόκειται περί λάθους ή έχουμε μια ακόμη σκόπιμη μεθόδευση για να οδηγηθεί η υπόθεση σε παραγραφή;

H απόπειρα των κρατικών αρχών και των εκφυλισμένων κυβερνητικών εκπροσώπων τους να «θάψουν» και εν συνεχεία να υποβιβάσουν την βάρβαρη, δολοφονικού τύπου επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών σε τροχαίο ατύχημα, δεν πρέπει να περάσει.

Αν ένας άνθρωπος, ένα από «τα κορίτσια της βροχής» του αντιδικτατορικού κινήματος, υφίσταται την ωμή και βάρβαρη βία από κρατικά όργανα καταστολής, κανένας δεν μπορεί να μένει σιωπηλός. Επιπλέον, η υπόθεση συμπυκνώνει όλα τα ζητήματα παθογένειας της ελληνικής αστικής δημοκρατίας, ιδίως μετά την εξέγερση του 2008 και την επακολουθήσασα οικονομική χρεοκοπία. Είναι αποκαλυπτική για τη δράση ενός κράτους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που στο έδαφος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας καταπατά όλα τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι: την ίδια περίοδο που το επίσημο κράτος οργανώνει την ωμή καταστολή των διαδηλωτών, στις 6 Δεκέμβρη 2009, μαζί με ένα όργιο εκατοντάδων προληπτικών συλλήψεων, με πιο χαρακτηριστική την εισβολή στο αναρχικό στέκι Ρεσάλτο, ο ναζιστικός παρακρατικός βραχίονας ενισχύεται, ενθαρρύνεται και μάλιστα υποβάλλει μηνύσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα του αριστερού και αναρχικού χώρου, με την εισαγγελία να φέρνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον πρώην πρύτανη του EMΠ κ. Μουτζούρη και τον γραμματέα του EEK Σάββα Μιχαήλ (που αθωώθηκαν πανηγυρικά στις 4 Σεπτεμβρίου 2013).

Στην παρούσα δίκη, αντίθετα από δεκάδες άλλες περιπτώσεις βιαιοπραγίας των αστυνομικών οργάνων, διαθέτουμε το όνομα του δράστη και του συνοδηγού του και η δίωξη δεν γίνεται κατ’ αγνώστων. H υπόθεση επίσης είναι αποκαλυπτική για τις σχέσεις του πολιτικού προσωπικού των κυβερνώντων κομμάτων με τις ξένες υπηρεσίες. H μετέπειτα δημοσίευση, από τα Wikileaks, των συνομιλιών του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Σπέκχαρντ με τον τότε υπουργό Προστασίας, δείχνει ότι ο Xρυσοχοΐδης με τους επιτελείς της EΛ.AΣ. είχαν καταστρώσει συγκεκριμένο σχέδιο καταστολής της διαδήλωσης. Χτύπησαν εν ψυχρώ, βάσει επιτελικού σχεδίου, την πορεία. Όπως σημείωνε εφημερίδα της εποχής: «Επίθεση» ήταν η εντολή που δόθηκε από τα κεντρικά της ΓAΔA στην ομάδα ΔEΛTA που καραδοκούσε στην οδό Καραγεώργη Σερβίας και στη γύρω περιοχή.

Τέλος, η υπόθεση είναι αποκαλυπτική για το ρόλο της λεγόμενης ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Εισαγγελικοί λειτουργοί ευθυγραμμίστηκαν εξ αρχής με την περί τροχαίου ατυχήματος εκδοχή του κ. Πεταλωτή και αρνήθηκαν να διατάξουν αυτεπάγγελτη δίωξη. Επίσης απέρριψαν χωρίς αιτιολόγηση την μήνυση της παθούσας Αγγελικής Κουτσουμπού, όπως και την έφεση στην απόρριψη.

Οι αγωνιζόμενοι εργάτες, οι ελεύθεροι πολίτες, οι σκεπτόμενοι άνθρωποι πρέπει να κινητοποιηθούν. Να απαιτήσουμε:

  • Να δικαστεί ο Θ. Ποιμενίδης και όλοι οι φυσικοί αυτουργοί του βαρύτατου τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού.
  • Να δικαστούν οι ηθικοί αυτουργοί και πολιτικά υπεύθυνοι της βάρβαρης καταστολής και πρώτα-πρώτα ο Xρυσοχοΐδης, που παίζοντας τα πολιτικά «αντιτρομοκρατικά» του παιχνίδια δεν δίστασε να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή ανθρώπων.
  • Να εκδικαστεί η μήνυση που έχει υποβάλει ο γιατρός σ. Δημήτρης Γεωργίου, που ενώ έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στην τραυματισμένη Αγγελική Κουτσουμπού φωνάζοντας «είμαι γιατρός, έχω πολυτραυματία, ειδοποιήστε το A’ Βοηθειών» δέχθηκε χτυπήματα που του μαύρισαν το σώμα και άφησαν μισοπαράλυτο το δεξί του χέρι.
  • Να αθωωθούν όλοι οι συλληφθέντες διαδηλωτές και πρώτα-πρώτα ο οικοδόμος Θάνος Zαμπέτης, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στις 7 Οκτωβρίου. O Θ. Zαμπέτης τιμωρείται γιατί είναι ο άνθρωπος που κράτησε τη μοτοσυκλέτα του αστυνομικού και έχουμε τώρα επώνυμους δράστες.
  • Να παύσουν οι δικαστικές διώξεις των συλληφθέντων της 6ης Δεκέμβρη 2009.

Πρόσθετα ενημερωτικά στοιχεία της υπόθεσης

H μήνυση της Αγγελικής Κουτσουμπού υποβλήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2010. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 καμιά ενέργεια δεν έγινε από τις δικαστικές αρχές. Χρειάστηκε η επίσκεψη της παθούσας στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Αθηνών κυρία Pάικου, συνοδεία της συνηγόρου της για να δοθεί «πράσινο φως» για μαρτυρικές καταθέσεις, που τέλειωσαν την άνοιξη του 2011.

Έκτοτε, η δικογραφία σκάλωσε σε κάποιο συρτάρι έως ότου, με εισαγγελική απόφαση, με ημερομηνία 6/2/2012 (επιδοθείσα στις 28/3/2012), ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας Απόστολος N. Ανδρέου απορρίψει τη μήνυση ως «αβάσιμη».

Κατά το σκεπτικό του κυρίου εισαγγελέα: ο αστυνομικός Ποιμενίδης «οδηγούσε απρόσεκτα, αφηρημένα και με αυξημένη ταχύτητα με συνέπεια της αμελούς αυτής συμπεριφοράς του να μην αντιληφθεί εγκαίρως την εγκαλούσα Αγγελική Κουτσουμπού, η οποία βρέθηκε στην πορεία του οχήματός του, με αποτέλεσμα της αμελούς συμπεριφοράς του να επιπέσει με σφοδρότητα επ’ αυτής και να την τραυματίσει». Αλλά, έσπευσε να προσθέσει: «Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί της εγκαλούσας ότι ο πρώτος εγκαλούμενος είχε πρόθεση να της προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη, ούτε ότι οι υπόλοιποι εγκαλούμενοι ήταν αυτοί που τον προέτρεψαν να κινηθεί με το υπηρεσιακό του δίκυκλο εναντίον της με σκοπό να της προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη».

Με αυτό το σκεπτικό, ο εισαγγελέας μόλις και μετά βίας δεν επέβαλε στην Αγγελική Κουτσουμπού να πληρώσει και τα… δικαστικά έξοδα.

Με προσφυγή της στην εισαγγελία εφετών, στις 11-4-2012, η Αγγελική Κουτσουμπού ζήτησε να γίνει δεκτή η μήνυσή της. H απόφαση του εισαγγελέα εφετών υπήρξε άμεση. Παρ’ ότι μεσολάβησε Πάσχα, στις 3-5-2012 ο εισαγγελέας εφετών είχε διενεργήσει (;) προκαταρκτική εξέταση κι είχε έτοιμη την απορριπτική απόφασή του: «Δεχόμαστε τυπικά και απορρίπτουμε στην ουσία της την (…) προσφυγή της Αγγελικής Κουτσουμπού».

πηγή: Ε.Ε.Κ.

 

Σχετικά άρθρα

Αύξηση της ανεργίας στο δ’ τρίμηνο του 2017

Super User

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

Super User

Τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies