INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Ρέκβιεμ για το Δίκτυο Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών

Όλα δείχνουν ότι φτάσαμε στο ρέκβιεμ μιας φιλόδοξης και εξόχως ενδιαφέρουσας προσπάθειας, μετά τα… σαράντα κύματα και τις δύο «επανεκκινήσεις» που γνώρισε η λειτουργία του Δικτύου Γυναικείων Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών και του πρατηρίου του στο 8ο χιλιόμετρο της οδού Ξάνθης-Δράμας.

Ούτε η «νέα αρχή» ούτε οι φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εκ των εμπλεκομένων κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το εγχείρημα. Για την ιστορία σημειώνουμε ότι η σύστασή του αποτελεί δράση του έργου με τίτλο «Learning and Developing Our Skills» (LeDOS – μαθαίνοντας και αξιοποιώντας τις δεξιότητές μας), του οποίου επικεφαλής εταίρος είναι η Π.Α.Μ.-Θ. Υπάγεται δε απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης (πρωτοβουλία «Progress») και επικεντρώνεται στην ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (νέων γυναικών μεταξύ 18 και 32 χρονών). Κύρια επιδίωξη του εν λόγω έργου αποτελεί η ενδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας της συγκεκριμένης ομάδας μέσω της αξιοποίησης των δεξιοτήτων της, προάγοντας σχετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εκτός της Π.Α.Μ.-Θ., οι εταίροι που πλαισιώνουν το σχήμα του έργου είναι η περιφέρεια του Ούστι (Τσεχία), ο δήμος της Γιάλοβα (Τουρκία) και το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (Ελλάδα).

Όλα έδειχναν ελπιδοφόρα στο τελευταίο… «νέο ξεκίνημα» και απέμενε αυτό που δήλωνε σε παλαιότερη συνομιλία μας η υπεύθυνη της Περιφέρειας Δέσποινα Παναγιωτοπούλου: «Να ασχοληθούν πιο ενεργά οι γυναίκες με αυτό που είναι δικό τους και δεν παύει να είναι μια επιχείρηση. Να μπουν μέσα οι ίδιες και να ενεργοποιηθούν πιο ζεστά, ξεκινώντας να το δουλεύουν»… Κάτι τέτοιο δεν έγινε και το δίκτυο παραμένει ανενεργό για άλλη μια φορά εδώ και πολλούς μήνες. Μόνο που αυτή η φορά φαίνεται να είναι και η τελευταία, με αιτιολογία ότι –σ’ αυτούς τους καιρούς της ανεργίας!- δεν μπορεί να βρεθεί άνθρωπος να κρατήσει το πρατήριο ανοικτό! Τουλάχιστον αυτά προκύπτουν από τα λεγόμενα τής Κυριακής Ηλιάδου, εκπροσώπου του δικτύου:

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τον Συνεταιρισμό Γυναικών της Κοτύλης, με τη Χαλιμέ Καντέ να δηλώνει: «Δεν μπορούμε να βρούμε άνθρωπο, είναι άβολα εκεί που βρίσκεται το πρατήριο. Το έχουμε παρατήσει και δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Όσο για την Π.Α.Μ.-Θ., δια στόματος Δέσποινας Παναγιωτοπούλου δηλώνει ότι «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Αυτό θεωρείται πλέον μια επιχείρηση, όσο κι αν από εμάς έγινε μια προσπάθεια με το πρόγραμμα και δώσαμε τον χώρο. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε για το πώς το λειτουργούν, παρά μόνο για τον χώρο και τις υποδομές. Υπήρχαν ζητήματα με τη λειτουργία του, όμως δεν ενημερωνόμαστε πια και δεν ξέρουμε ότι παραμένει κλειστό το πρατήριο εδώ και τόσο καιρό»! Άκρως διαφωτιστικά είναι όσα παραθέτουμε από χθεσινή συνομιλία μας, με την κα Παναγιωτοπούλου να δηλώνει ότι ενημερώθηκε από εμάς!

 

Σχετικά άρθρα

Η Εορτή Αιμοδότη 2019

Super User

Νέα διανομή προϊόντων από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης

Super User

Εμβολιασμός ανασφάλιστων παιδιών από τον δήμο Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies