Εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά από οκτώ ως δώδεκα ετών διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, με δωρεάν μαθήματα γνωριμίας τα απογεύματα (18.30) της Τρίτης 16 και της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου.
Διδάσκουσα στο εργαστήριο θα είναι η Βασιλική Στρώλη της “Φιλαναγνωσίας“, επεκτείνοντας την περσινή επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος στο 4ο δημοτικό σχολείο. Τα μαθήματα θα γίνονται στην αίθουσα της Αγίας Φωτεινής, ενώ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σε καλούμε να πάρεις το μολύβι σου ως σύμμαχο και να δώσεις πνοή σε χάρτινους κόσμους, να χαρίσεις τη φωνή στον μικρό ήρωα μέσα σου, αυτόν τον μικρό κατεργάρη που ζει ανάμεσα στα λάθη του και πρέπει να μάθει να τ’ αγαπά διότι αυτά τον οδηγούν στην γνώση. Σε καλούμε να γράψεις για όλους εμάς που πιστεύουμε σε μικρά θαύματα αλλά χάσαμε τη φαντασία μας και αναμένουμε εσένα να ξυπνήσεις τους δράκους που κοιμούνται χρόνια στις ιστορίες μας, γιατί εμείς μεγαλώσαμε και χάσαμε αυτό το προνόμιο. Σε καλούμε να μοιραστείς μαζί μας όλες τις ανείπωτες ιστορίες σου, να παίξεις με παιχνίδια αφήγησης, να χαράξεις τα δικά σου βήματα στις σελίδες, βήματα γεμάτα ελεύθερες σκέψεις. Να εμπνευστείς από τα συναισθήματά σου μα και να εμπνεύσεις. Σε εσένα που αναλύεις κάθε σου όνειρο και το χρωματίζεις με λέξεις. Ακόμη σε εσένα που πιστεύεις στη δύναμη του λόγου, σου ψιθυρίζουμε πως εκεί έξω υπάρχει μια ξεθωριασμένη καρέκλα πληγωμένη από τον χρόνο και υποστηρίζουμε πως μπορεί να ζωντανέψει μόλις η μύτη του μολυβιού αγγίξει το χαρτί. Τουλάχιστον αυτά μας έμαθε ο Άντερσεν.
Τα οφέλη της δημιουργικής γραφής:
- Φαντασία και δημιουργικότητα
- Εξωτερίκευση συναισθημάτων
- Αυτο-έκφραση
- Αυτοπεποίθηση
- Bιωματικός τρόπος προσέγγισης της λογοτεχνίας που οδηγεί στην φιλαναγνωσία
- Επικοινωνία και δεξιότητες πειθούς.
Η γραφή ενεργοποιεί τον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που ασκούν τη δημιουργική γραφή συχνότερα, αποδίδουν περισσότερο σε μαθήματα όπως τα μαθηματικά και οι γλώσσες. Ένα λατινικό ρητό λέει πως όποιος γράφει, διαβάζει δύο φορές, έτσι λοιπόν σ’ ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής ένα παιδί μαθαίνει την αλληλένδετη σχέση γραφής και ανάγνωσης που μας οδηγεί σε όλη μας τη ζωή. Εκφράζεται μέσα από τον γραπτό λόγο, αφήνει ελεύθερες τη σκέψη και τη φαντασία του, απελευθερώνει τον εαυτό του και μοιράζεται τις ιστορίες του, εμπλουτίζει τον λόγο του, μαθαίνει να ακούει τον άλλο, έρχεται σε επαφή με την παγκόσμια κλασική λογοτεχνία μέσω παιχνιδιών αφήγησης και άλλων δράσεων.