INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Ανακοινώσεις της Δ.Ο.Ε.

Τις ακόλουθες δύο ανακοινώσεις (παρατίθενται αυτούσιες) με τίτλους “Εγκριτική απόφαση για διορισμούς με εκλογική στόχευση” και “Για τον αποκλεισμό από τους διορισμούς σε μόνιμες θέσεις και τις προσλήψεις αναπληρωτών της ειδικής αγωγής των συναδέλφων χωρίς πτυχίο εξομοίωσης – Δεν θα ανεχτούμε απολύσεις στην εκπαίδευση” εξέδωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας:

Εγκριτική απόφαση για διορισμούς με εκλογική στόχευση

Έναν, μόλις, μήνα πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ξενογιαννακοπούλου η εγκριτική απόφαση (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) για τον διορισμό 10.500 μόνιμων εκπαιδευτικών.

Ο Υπουργός Παιδείας έσπευσε, μάλιστα, να τονίσει ότι «διαψεύδονται όσοι προδίκαζαν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών», ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, απέστειλε αίτημα προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) για την εκκίνηση των διαδικασιών για την προκήρυξη και, στη συνέχεια, την πρόσληψη των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτεί τον άμεσο διορισμό όλων των μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση με βάση τις θέσεις του κινήματος για τη δομή και λειτουργία του σχολείου. Μ’ αυτό το αίτημα έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει, τον αγώνα ενάντια στο σύστημα διορισμών που αποφάσισε η κυβέρνηση και με αυτή την επιδίωξη (καθώς και της εξίσωσης δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών) κατέθεσε και υποστήριξε την αναφορά της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εγκριτική απόφαση θα μπορούσε να μην εκληφθεί ως προεκλογικού χαρακτήρα αν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος πριν τις εκλογές ώστε να γίνει και η προκήρυξη, αφού από μόνη της δεν αρκεί για να πραγματοποιηθούν διορισμοί. Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι ακόμα και οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή δεν έχουν κατανεμηθεί ανά κατηγορία και η όλη διαδικασία κινείται σε εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί το ζήτημα της πραγματοποίησης των διορισμών των μόνιμων εκπαιδευτικών εξαιρετικής σημασίας για να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών εξαγγελιών. Ιδιαίτερα μπροστά τις επερχόμενες εκλογές για ανάδειξη νέας κυβέρνησης τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση αναλύοντας τον σχεδιασμό τους με λεπτομέρεια κι όχι με μισόλογα, υπεκφυγές και υποσχέσεις. Τη θέση τους αυτή θα απαιτήσουμε να μας παρουσιάσουν στη σειρά συναντήσεων που θα ζητήσουμε να έχουμε τα αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Για τον αποκλεισμό από τους διορισμούς σε μόνιμες θέσεις και τις προσλήψεις αναπληρωτών της Ειδικής Αγωγής των συναδέλφων χωρίς πτυχίο εξομοίωσης . Δεν θα ανεχτούμε απολύσεις στην εκπαίδευση.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως έπραξε και με την απόφασή του στις 15/5/2019, εκφράζει την έντονη οργή και διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό συναδέλφων μας αναπληρωτών τόσο από τη διαδικασία διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή όσο και από την πρόσληψή τους (στη συνέχεια) σε θέσεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή, με βάση τους αναμορφωμένους πίνακες, με την αιτιολογία ότι είναι κάτοχοι πτυχίου διετούς σχολής (Παιδαγωγικής Ακαδημίας ή Σχολής Νηπιαγωγών) δίχως να έχουν προχωρήσει σε «εξομοίωση» των πτυχίων τους με αυτά των Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Θυμίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι οι συνάδελφοί μας προσφέρουν επί σειρά ετών στο Δημόσιο Σχολείο, έχουν συμμετοχές σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. στους οποίους, κάποιοι, ήταν επιτυχόντες και οδηγούνται  εκτός εκπαίδευσης, στην ανεργία, γιατί δεν διαθέτουν κάτι το οποίο δεν υπήρξε προϋπόθεση ούτε για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. αλλά ούτε και για την ένταξή τους στους πίνακες των αναπληρωτών μέχρι σήμερα. Είναι, επίσης, αναμφισβήτητο ότι πολλοί απ’ αυτούς είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εξομοίωσης αλλά δεν είχαν γίνει δεκτοί.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόνισε επανειλημμένα όλα τα παραπάνω σε επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δίχως να βρει την ανταπόκριση που θα έπρεπε.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να αντιληφθεί, έστω και τώρα, ότι δεν επιτρέπεται, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, οι πολίτες να αιφνιδιάζονται από κυβερνητικές αποφάσεις. Δεν επιτρέπεται να ανατρέπεται η ζωή ανθρώπων με προσφορά στην εκπαίδευση και να μετατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη σε ανέργους με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση ώστε κανένας/καμιά απόφοιτος σχολής Νηπιαγωγών ή Παιδαγωγικής Ακαδημίας που είναι, μέχρι σήμερα, εγγεγραμμένος/η στους πίνακες προϋπηρεσίας να μη μείνει άνεργος, εκτός εκπαίδευσης εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα εξομοίωσης του πτυχίου του. Αποτελεί ευθύνη της το να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για διορισμό καθώς και η άρση του κωλύματος της έλλειψης πτυχίου εξομοίωσης με τον ορισμό μεταβατικής περιόδου μέσα στην οποία θα ληφθεί μέριμνα ώστε να παρακολουθήσουν και αυτοί οι συνάδελφοι τα σχετικά προγράμματα.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών

Super User

Μέχρι 7/1 αιτήσεις μετεγγραφών σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Super User

Ο Ηλίας Σμήλιος για τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies