INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Εξαπλώνεται η σύγχρονη δουλεία στις χώρες της ανατολικής Ασίας

Η εξαναγκαστική δουλειά/δουλεία είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Ανατολικής Ασίας, με πολλές να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης πριν ακόμα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ενώ αργότερα κακοποιούνται από τους μελλοντικούς εργοδότες τους.

Πάνω από το 70% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, κατέθεσαν ότι οι προσλήψεις στις χώρες τους είναι πια περιορισμένες και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναζητήσουν εργασία εκτός συνόρων. Ωστόσο, πολλές έχουν λάβει λάθος ενημέρωση από αυτούς που τις “στρατολογούν” για την μελλοντική εργασία τους, τον μισθό και τις συνθήκες και αναγκάζονται να ξεπληρώσουν ένα χρέος που ανέρχεται σε 1.600-1.800 δολάρια, το οποίο τους επιβάλλεται επειδή βρήκαν δουλειά. Επιπλέον, πάνω από το 60% των γυναικών δηλώνουν ότι οι εργοδότες τους περιόριζαν τις κινήσεις και την επικοινωνία τους, έκαναν κατάσχεση των εγγράφων τους ή τις κακοποιούσαν ψυχικά και σωματικά. Το δείγμα αποτελούν 4.100 γυναίκες από τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Ποτέ δεν περιμέναμε ότι το πρόβλημα θα είχε τόσο μεγάλες διαστάσεις” δήλωσε ο Τζέικομπ Τόουνσεν, διευθύνων σύμβουλός της “Φάρσαιντ”, μιας διεθνούς κοινωνικής υπηρεσίας που φροντίζει αυτές τις γυναίκες. “Κάποιοι κρατούν αιχμάλωτες γυναίκες παρά τη θέληση τους, τις παίρνουν τα διαβατήρια, τις βάζουν ένα χρέος και παραλείπουν να τις ενημερώσουν για τις συνθήκες εργασίας”, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το “Reuters”, όλες τους έχουν δουλέψει ως οικιακοί βοηθοί και προέρχονται από τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη και το Χόνγκ Κόνγκ. Σήμερα υπάρχουν δύο ως πέντε εκατομμύρια οικιακοί βοηθοί από την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι οι έρευνές τους έχουν αποδείξει ότι το στερεότυπο των γυναικών που επιλέγουν να αλλάξουν ήπειρο για να εργαστούν, είναι ότι έχουν κατά βάση οικογενειακά προβλήματα που σχετίζονται με θέματα υγείας και πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. “Δεν είναι απλά μια προσωρινή μετανάστευση για να σώσεις την οικογένειά σου, είναι μια επαναλαμβανόμενη συμμετοχή σε μια ξένη αγορά εργασίας, ώστε να διατηρηθεί ένα εισόδημα διαβίωσης” λέει η αναφορά.

Σε πολλά μέρη στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, είναι αναμενόμενο σύζυγοι και κόρες να μεταναστεύσουν για να δουλέψουν, επειδή θεωρούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. “Ωστόσο, δεν γίνονται όλοι οι άνθρωποι μετανάστες λόγω οικονομικών προβλημάτων. Πολλά άτομα, όπως κι εγώ, αναγκάζονται να φύγουν λόγω κοινωνικών πιέσεων”, αναφέρει στους ερευνητές μια 24χρονη από τη δυτική Ινδονησία. “Μια οικογένεια που η κόρη τους δεν δουλεύει στο εξωτερικό, θεωρείται περίεργο φαινόμενο”, συμπληρώνει.

Περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα της εξαναγκαστικής δουλείας παγκοσμίως, με 11,7 εκατομμύρια εξ αυτών να προέρχονται από την Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.

 

Σχετικά άρθρα

Το 2015 ήταν η πιο αιματοβαμμένη χρονιά για ακτιβιστές γης και οικολόγους

Super User

Κλιματική αλλαγή και φαινόμενα φονικού συνδυασμού ζέστης και υγρασίας

Super User

Οι φυλακισμένοι της Συρίας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies