INDEXANTHI.GR
Πολιτισμός

Πλούσιο το πρόγραμμα δράσεων της ΛΑ΄ Ε.Π.Κ.Α.

Μία ενδιαφέρουσα σειρά από επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις διοργανώνει η ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο, με σκοπό αφ’ ενός να παρουσιαστεί το αρχαιολογικό έργο που επιτελείται στην περιοχή και αφ’ ετέρου να γνωρίσει το κοινό ενδιαφέροντα ευρήματα άλλων περιοχών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων έχει ως εξής:

  • 29 Μαρτίου. Διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων με τίτλο «Αρχαιοαστρονομικές και εθνοαστρονομικές έρευνες στο χώρο της Θράκης». Ο επίτιμος έφορος Δ. Τριαντάφυλλος θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα των πολύχρονων ερευνών του για τα μνημεία της αρχαιοαστρονομίας στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων. Η διάλεξη θα συνοδεύεται από φυλλάδιο που εκπόνησε ο ομιλητής.
  • 05 Απριλίου. Ημερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων για το αρχαίο θέατρο Αβδήρων. Στις 2 Απριλίου λήγει η β’ προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αντικείμενο της οποίας υπήρξε η συνέχιση των ερευνών στο σημαντικό αυτό μνημείο. Η εκδήλωση, που γίνεται με συμμετοχή της Περιφέρειας, θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών. Εισηγήσεις: Μ. Χρυσάφη («Το θέατρο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο»), Κ. Καλλιντζή («Η έρευνα για το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων έως το 2008»), Κ. Χατζηπροκοπίου και Μ. Χρυσάφη («Αρχαιολογικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο των Αβδήρων την περίοδο 2008-2014»), Ν. Λιανός («Εφαρμογές ψηφιακής τεκμηρίωσης μνημείων με χρήση 3D terrestrial laser scanner στο αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων»).
  • 07 Απριλίου. Εκδήλωση στο 1ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης με θέμα τα μαγειρικά σκεύη και τις διατροφικές συνήθειες στην αρχαιότητα. Η Δ. Σκουλαρίκη θα οργανώσει εκδήλωση με τη συνεργασία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, με θέμα τα μαγειρικά σκεύη και τις διατροφικές συνήθειες της αρχαιότητας. Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 π.μ. θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της οποίας οφείλονται στην ίδια, με θέμα «Μαγειρικά σκεύη… από το παρελθόν στο παρόν».
  • 03 Μαΐου. Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων με θέμα την ιστορία της Θάσου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με κεντρική ομιλία της αρχαιολόγου της ΙΗ’ Ε.Π.Κ.Α. Δ. Μαλαμιδου, με θέμα την ιστορία και τις ανασκαφές στη Θάσο. Παράλληλα θα λειτουργεί από τις 10 Απριλίου ως τις 30 Ιουνίου φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Θάσος 1911-2011. Εκατό χρόνια ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών».
  • 12 Μαΐου. Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων με τίτλο «Μαγειρικά σκεύη… από το παρελθόν στο παρόν». Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση, θεατρική παράσταση και εργαστήριο παρασκευής αρχαίων τροφών που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η αρχαιολόγος Δ. Σκουλαρίκη. Το πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι δυνατόν να επαναληφθεί μετά από συνεννόηση από τις 19 ως τις 30 Μαΐου.
  • 05-15 Μαΐου. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Αβδήρων με τίτλο «Ας παίξουμε παιχνίδια αρχαία». Η αρχαιολόγος Μ. Χρυσάφη σε συνεργασία με νηπιαγωγεία της Ξάνθης θα υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε η ίδια, απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής ηλικίας και αποσκοπεί στη γνωριμία των παιδιών με τα παιχνίδια στην αρχαιότητα. Απαιτείται προσυνεννόηση.
  • 05-15 Μαΐου. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων με τίτλο «Φωτιάς Έργα». Η αρχαιολόγος Μ. Χρυσάφη θα υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε η ίδια, απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αποσκοπεί στη γνωριμία των παιδιών με τη χρήση της φωτιάς στην αρχαιότητα. Απαιτείται προσυνεννόηση.
  • 18 Μαΐου. Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Στο πλαίσιο της ημέρας η αρχαιολόγος Κ. Χατζηπροκοπίου θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις στους επισκέπτες του μουσείου Αβδήρων από τις 11.00 ως τις 13.00.
  • 07 Ιουνίου. Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων με θέμα «Εικόνες της ζωής μέσα από το γεγονός του θανάτου». Εισηγήσεις: Α. Αγελαράκης, αρχαιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης («Τα μηνύματα της παιδικής θνησιμότητας από τον 7ο π.Χ. μέχρι και τον 14ο μ.Χ. αιώνα στα Άβδηρα/Πολύστυλο της Θράκης». Κ. Καλλιντζή («Παιδικοί τάφοι στο νεκροταφείο των τύμβων»). Στο κοινό θα διανεμηθούν περιλήψεις των ανακοινώσεων.
  • 29 Ιουνίου. Διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων για τη ρωμαϊκή Πλωτινοπολη. Διάλεξη του αρχαιολόγου της ΙΘ’ ΕΠΚΑ Μ. Κουτσουμανή, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των μακροχρόνιων ερευνών του στην ρωμαϊκή Πλωτινοπολη, παραποτάμια πόλη δίπλα στο Διδυμότειχο. Πρωτότυπα ψηφιδωτά δάπεδα και μια ιδιαίτερη από αρχιτεκτονική άποψη κατασκευή ύδρευσης, είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα ευρήματα. Η διάλεξη θα συνοδεύεται από δυο φυλλάδια που εκπόνησε ο ομιλητής. Μετά τη λήξη θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του μουσείου.

 

Σχετικά άρθρα

Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για παιδιά από τη Φ.Ε.Ξ.

Super User

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων των Θ.Λ.Ε. για το σαββατοκύριακο

Super User

Εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση στα Πηγάδια

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies