XanTheater

  • Απέραντος σκουπιδότοπος είσοδοι πολυκατοικιών, καταστήματα και δρόμοι, από εκείνους που θέλουν να... νοικοκυρέψουν την πόλη
  • Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εκδηλώσεις με τίτλο "Σκίζομαι για την πόλη μου", στο πλαίσιο του πανελλαδικού προγράμματος "Εκλογές είναι, θα περάσουν"
  • Ένα εξαίσιο κείμενο ξανθιώτισσας προς υποψήφιους των δημοτικών εκλογών
  • Δεν έχουν ώρα ανάρτησης (πονηρά σκεπτόμενοι), γράφουν όμως "συμβαίνει αυτή την ώρα"! Κι ο αναγνώστης συγχύζεται (και με τις δύο έννοιες της λέξης)...
  • Το είδαν στο indeXanthi.gr και τους άρεσε. Προσέτρεξαν στην πηγή, το έκαναν copy-paste αλλά... ξέχασαν να την αναφέρουν. Όπως κάνουν καθημερινά...

Myblogs.gr

Νίκος

Με αφορμή την πρόταση του τοπικού ΣυΡιζΑ για υποψηφιότητα του Τάσου Τεφρωνίδη στις επόμενες δημοτικές εκλογές, καταθέτουμε μερικές πρώτες απόψεις –εφ' όλης της σχετικής ύλης- που γράφτηκαν αβίαστα και χωρίς καμιά μετέπειτα επεξεργασία, έχοντας όλο τον καιρό για συμπληρώσεις.

Ο χαμηλών τόνων ενεργός ξανθιώτης πολίτης Τάσος Τεφρωνίδης είναι ο εκλεκτός του ΣυΡιζΑ για τη μάχη των δημοτικών εκλογών. Μια μάχη στην οποία έχει εναποτεθεί η ελπίδα των τοπικών στελεχών για την απόκτηση ερεισμάτων στην τοπική κοινωνία, ερείσματα που δεν ήρθαν ούτε καν με την ανάδειξη του κόμματος σε (συν)κυβέρνηση.

Το πλαίσιο…

Ο ΣυΡιζΑ δεν κατάφερε να αποκτήσει προσβάσεις στην κοινωνία ή έστω να κεφαλαιοποιήσει κάποιο αξιόλογο μέρος από το πλασματικό εκλογικό ποσοστό του 2015 που σχηματίστηκε από την αγόμενη και φερόμενη γνωστή μερίδα των ψηφοφόρων. Την ίδια που έδινε "θεαματικά ποσοστά" και ξανθιώτικες πανελλαδικές πρωτιές πότε στο ΠαΣοΚ και πότε στη Νέα Δημοκρατία και θα χαθεί όπως ακριβώς αποκτήθηκε: αγεληδόν.

Δεν κατάφερε να αναδειχτεί ούτε και στο πεδίο του συνδικαλισμού, το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε προνομιακό χώρο για την (όποια) αριστερά. Ούτε στον φοιτητικό χώρο, όπου τα "χαστούκια" είναι ηχηρά και απανωτά.

Περιχαρακωμένα στο σκιερό κάστρο της στοάς Νούση και μακριά από τον ήλιο του καθημερινού γίγνεσθαι -παρά τις συνεχείς επισημάνσεις απουσιών τους από τύπο και κοινωνία- δήθεν για να μη γίνουν "μαϊντανοί" και με περισπούδαστη σοβαροφάνεια, τα τοπικά στελέχη κάνουν πολιτική μέσα από ένα μόνιμο αυλάκι καταγγελτικού λόγου, ειρωνευόμενα και βρίζοντας δεξιά (συνήθως δίκαια) αλλά και αριστερά. Μέσα σ' ένα γκροτέσκο σκηνικό όπου οι προϊστάμενοί τους –μοιραία- περιδιαβαίνουν τα κάθε λογής "σαλόνια", την ώρα που τα τοπικά στελέχη στέκονται… σεμνά απέναντι από τις εξέδρες.

Την αυλαία του "bellum contra omnes" που θα ακολουθούσε, άνοιξε το ρεβιζιονιστικό πογκρόμ με τις εκπληκτικές εκκαθαρίσεις του 2014, οι οποίες αποστέρησαν το κόμμα από πολλές εξέχουσες μορφές κοινωνικής και πολιτικής προσφοράς, που διακρίνονταν για την εργατικότητά τους και μπροστά σε αρκετές εξ αυτών υποκλίνονταν φίλοι και εχθροί (τα ονόματα πολλά και γνωστά στην τοπική κοινωνία).

Όσο για τα δημοτικά πράγματα, η εκλογή του πρώην γραμματέα του ΣυΡιζΑ Ξάνθης Νίκου Καλιαμπάκα (που… πλάκα-πλάκα ήταν αυτός που "έστρωσε το τραπέζι") στον δήμο Αβδήρων δεν απέφερε το παραμικρό, ενώ η υπόθεση Ανταμπούφη στον αντίστοιχο της Ξάνθης δεν "περπατάει" εδώ και χρόνια και μοιάζει με παλιό, φθαρμένο ρούχο σε γιορτή…

…και η καλή κίνηση

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι αιτιάσεις και επιθέσεις του τοπικού ΣυΡιζΑ κατά του νυν δημάρχου –πέρα από το ανθρωποδιωκτικό και εριστικό ύφος που σαν αόρατη κλωστή διατρέχει κάθε αράδα κάθε ανακοίνωσης του κόμματος- είναι πέρα για πέρα βάσιμες.

Ο δήμος Ξάνθης έχει το κακό του το χάλι. Πανθομολογουμένως. Και βρίσκεται έτη φωτός μακριά από θεαματικά μα τόσο απλά κεκτημένα καθημερινότητας άλλων δήμων όπως ο υποδειγματικός των Τρικκαίων, μακριά από ουσιαστικές κοινωνικές πολιτικές όπως ο λαμπρός της Πάτρας. Εν χορώ φωνάζουν οι πολίτες σε σχετικές σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη κι εκείνοι που με την αδράνεια ή την ψήφο τους ανέδειξαν τη σημερινή διοίκηση του δήμου. Ο δε τοπικός ΣυΡιζΑ έχει πολλές φορές αναφερθεί στη λίστα της ντροπής (μία εδώ, κάτω-κάτω).

"Δεν κάνει για δήμαρχος, δεν έχει τη δυναμική" είναι η πρώτη αντίδραση… της αντίδρασης για τον Τάσο Τεφρωνίδη. Κάτι που βέβαια μένει να κριθεί στην πράξη και όχι με εκτιμήσεις και εικασίες. Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν κάνουν για δήμαρχοι οι φυτευτοί άβουλοι μανδαρίνοι, που τόσες φορές στην ιστορία "εζυγίσθησαν, εμετρήθησαν και βρέθηκαν ελλιπείς". Οι ποτισμένοι ως το μεδούλι με τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, οι συντηρητικοί με την οσμή φορμόλης, φοβισμένοι, άβουλοι και εχθροί κάθε πρωτοτυπίας, που αφήνουν τον καιρό να περνάει πότε με πασαλείμματα και πότε με λεζάντες, πορευόμενοι "εική και ως έτυχεν".

Η πρόταση Τεφρωνίδη είναι –αν μη τι άλλο- υγιής και αποτελεί εν πρώτοις ένα καλό, θετικό βήμα. Τα υπόλοιπα (και όλα τα παραπάνω) έχουν μπροστά τους πολλούς μήνες ακόμη για να ζυγιστούν και να κριθούν.

 

Καλαϊδόπουλος