INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

Είπατε τίποτε;

Το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓεΛ Ξάνθης (έγινε δεκτό «παμψηφεί» παρακαλώ!) αποτελεί μνημείο ξεδιαντροπιάς, κοντόφθαλμης έως και αντιδραστικής πολιτικής συμπεριφοράς και επαρχιώτικου μικροαστικού εγωισμού.

Η γενική συνέλευση του συλλόγου πήρε πάνω της την απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια του συλλόγου διδασκόντων του 1ου ΓεΛ Ξάνθης να εγκρίνει την πραγματοποίηση εκδρομής στο Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών κατόπιν πρόσκλησης του ευρωβουλευτή του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής Ε. Συναδινού, ο οποίος και θα χρηματοδοτούσε την επίσκεψη.

Η υπεράσπιση αναφανδόν της απόφασης αυτής, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, έφθασε σε σημείο γελοιότητας. Πρώτον, γιατί το ψήφισμα «καταδικάζει παμψηφεί την κομματική καπηλεία του σχολείου απ’ όπου και αν προέρχεται και ιδιαίτερα τους αναρμόδιους φορείς και πρόσωπα τα οποία έτυχαν ανημέρωτα (sic!) και κομματικοποίησαν μια σχολική δράση. Επίσης καταδικάζει όσους αντιθεσμικά, αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά συνέβαλαν στην αναβολή ή ματαίωση της εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)».

Από πότε, αλήθεια, μια εκδήλωση ενός δημόσιου οργανισμού δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής; Πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται για το δημόσιο σχολείο, στο οποίο φοιτούν τα παιδιά της εργατικής τάξης και γενικά της εργαζόμενης κοινωνίας, τα συμφέροντα των οποίων οφείλει να υπερασπίζεται με συνέπεια κάθε πολιτική ή κοινωνική δύναμη που αναφέρεται στα ταξικά τους συμφέροντα;

Η κριτική σε τέτοιου είδους αποφάσεις δεν αποτελεί «κομματική καπηλεία», αλλά υποχρέωση κάθε ταξικής δύναμης. Σημειωτέον δε, ότι ασκήθηκε από το πολιτικό και συνδικαλιστικό φάσμα που καταφέρεται εναντίον του φασισμού και εναντίον κάθε είδους πράξης που τον γεννά και τον αναπαράγει. Συνεπώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα «αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής και αντικαταστατικής» συμπεριφοράς εκ μέρους του.

Δεύτερον, γιατί δε θεωρείται «κομματικοποίηση», η χρησιμοποίηση των μαθητών από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής για ίδια συμφέροντα του νεοναζιστικού μορφώματος.

Τρίτον, γιατί αυτός που τελικά ματαίωσε την εκδρομή ήταν το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, έτσι όπως προκύπτει από απόφαση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του στις 19-3-2016 (η εκδρομή ματαιώθηκε με «εντολή του ΓΓ του ΥΠΠΕΘ Ιωάννη Παντή»).

Στην απόφασή του αυτή το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται, προφανώς για να καλύψει την αδιαφορία ή και την συνευθύνη της διοικητικής ιεραρχίας του, ότι «από την εξέταση των γεγονότων προέκυψε ότι υπήρχε ελλιπής ενημέρωση τόσο των μαθητών, γονέων και προϊσταμένων αρχών, όσο και του ΥΠΠΕΘ, που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος».

Το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αποδεικνύει ότι υπήρξε πλήρης γνώση του περιεχομένου της εκδρομής όσο και του παρασκηνίου της, δηλαδή του γεγονότος ότι αυτός που θα κάλυπτε τα έξοδα της εκδρομής, με τον οποίον μάλιστα θα συνέτρωγαν οι μαθητές, ήταν ο βουλευτής του νεοναζιστικού μορφώματος.

Τέταρτον, γιατί είναι μεγάλη πρόκληση να υπερασπίζεται κανείς με πάθος επισκέψεις μαθητών δημόσιων σχολείων, που κατά κανόνα προέρχονται από λαϊκά στρώματα (λες και πρόκειται για αστόπαιδα, που έργο τους θα είναι να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα της τάξης τους) στους «ναούς» και τα κέντρα εκμαυλισμού του λαού και της νεολαίας του. Και μάλιστα σε περιόδους που οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί της ΕΕ έχουν καταματώσει και αφανίσει τους λαούς, γεννώντας στρατιές προσφύγων και οι κεφαλαιοκρατικοί της μηχανισμοί έχουν σακατέψει ολόκληρες χώρες και εξαθλιώσει οικονομικά λαούς, με πρόσχημα την έξοδο από την κρίση, που το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα γέννησε.

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι της Ελλάδας υφίστανται αβάσταχτα δεινά, που δεν έχουν τέλος τούτο τον καιρό από τα ντόπια και ξένα αφεντικά, γι’ αυτό και μόνο η σκέψη εθισμού των μαθητών στα ψεύδη, τα ιδεολογήματα της αστικής προπαγάνδας και στον «ευρωλιγουρισμό» αποτελεί έγκλημα κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Είναι ανήκουστο οι γονείς να ισχυρίζονται ότι το «πρόγραμμα μόνο καλό θα έκανε στους συμμετέχοντες μαθητές»!

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε στη συνέχεια το απαράδεκτο ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓεΛ Ξάνθης:

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γ.Ε.Λ. Ξάνθης καταδικάζει παμψηφεί την κομματική καπηλεία του σχολείου απ’ όπου και αν προέρχεται και ιδιαίτερα τους αναρμόδιους φορείς και πρόσωπα τα οποία έτυχαν ανημέρωτα και κομματικοποίησαν μια σχολική δράση.

Επίσης καταδικάζει όσους αντιθεσμικά, αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά συνέβαλαν στην αναβολή ή ματαίωση της εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Συμπαρίσταται στους γονείς και στους μαθητές που εξεδήλωσαν την επιθυμία τους για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συμπαρίσταται στον Σύλλογο των Διδασκόντων και τον κ. Λυκειάρχη για τις αποφάσεις τους και ιδιαίτερα στους καθηγητές συνοδούς οι οποίοι μετά από πολύ κόπο, μεράκι και ευελιξία κατάφεραν να ωριμάσουν ένα πρόγραμμα που μόνο καλό θα έκανε στους συμμετέχοντες μαθητές αφού θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα θεσμοθετημένο Ευρωπαϊκό όργανο και την λειτουργία του.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε μια προσπάθεια πολύπλευρης συμμετοχής σε δράσεις που μόνο επιτυχίες και αναγνωρίσεις έχουν προσφέρει στο Λύκειό μας και στην πόλη μας.

Απόφαση 2ης Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γ.Ε.Λ. Ξάνθης. Ο εξουσιοδοτημένος από Απόφαση 2ης Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γ.Ε.Λ. Ξάνθης, Μπουτσιούκης Προκόπιος, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γ.Ε.Λ. Ξάνθης.

πηγή: Κόντρα

(στον απόηχο προηγούμενων σχολίων από Αθήνα και Ξάνθη)

 

Σχετικά άρθρα

Η ναζιστικής έμπνευσης «συλλογική ευθύνη» το πρώτον στην δίκη Ε.Λ.Α.

Super User

Η φωτογραφία που διημερεύει

Super User

Οι αλήθειες των τοίχων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies