INDEXANTHI.GR
Πολιτική

Κάλεσμα της Ε.Ι.Υ.Ε. Ξάνθης για την πρωτομαγιά

Κάλεσμα συμμετοχής στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στις 10.00 στην κεντρική πλατεία απευθύνει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

1η Μάη παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης και των αγώνων της. Μέρα που ο κάθε εργάτης σε κάθε σημείο της γης, συνειδητοποιεί ότι αποτελεί μέλος και αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας εργατικής τάξης και αναλαμβάνει το βάρος των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτό. Μέρα απεργίας και επιθεώρησης των δυνάμεών μας. Απεργούμε τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας, δυναμώνοντας τον αγώνα μας για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, για έναν κόσμο χωρίς προσφυγιά και πολέμους. Τα αιτήματα των εργατών του Σικάγο το 1886, σήμερα μετά από 132 χρόνια παραμένουν επίκαιρα. Το δικαίωμα στη δουλειά με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, του ελεύθερου χρόνου, της κοινωνικής ασφάλισης, βρίσκονται στο στόχαστρο του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του και της Ε.Ε.

Στον κλάδο του εμπορίου το 2018, το 8ωρο έχει ξηλωθεί δίνοντας τη θέση του σε κάθε ελαστική και ευέλικτη μορφή εργασίας, στα 10ωρα και 12ωρα. Η κυριακάτικη αργία δόθηκε χάρισμα στη μεγαλοεργοδοσία και τις πολυεθνικές του κλάδου. Η ανασφάλιστη και η απλήρωτη εργασία κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Η εντατικοποίηση της εργασίας καταπονεί και φθείρει την υγεία των εμποροϋπάλληλων, ιδιαίτερα των συναδέλφων στα supermarkets, στις αποθήκες και στα πολυκαταστήματα.

Τόσο στο όνομα της κρίσης όσο και σε αυτό της ανάπτυξης, οι κυβερνώντες για χάρη των κερδών του κεφαλαίου κατεδάφισαν εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Στο χτύπημα του απεργιακού μας δικαιώματος, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το ξεσπίτωμά μας, τη μόνιμη και χωρίς τελειωμό φοροαφαίμαξη, τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους των τελευταίων χρόνων, τα 88 προαπαιτούμενα που είναι στα σκαριά, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων από 1η Μάη, συνοψίζεται η μια όψη της επίθεσης στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η συνέχεια αυτής της βάρβαρης πολιτικής είναι η βαθύτερη και επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως είναι η Ε.Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο., το γεγονός ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση, σε ορμητήριο θανάτου. Η εργατική τάξη που με τις θυσίες της στην περίοδο της “ειρήνης τους” πλήρωσε το μάρμαρο της ανάπτυξης, θα κληθεί να ταΐσει με κρέας τα κανόνια στον “πόλεμό τους” τον οποίο η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τον φέρνει κάθε μέρα και πιο κοντά.

Για την ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ προωθεί τα συμφέροντα τους και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μπλέκοντάς μας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς. Παίρνει ενεργά μέρος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του Ν.Α.Τ.Ο. και της Ε.Ε., συμμετέχει σε πολεμικές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς με διακηρυγμένο στόχο τη λεγόμενη “γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας”. Η συνέχιση και κλιμάκωση του πόλεμου στη Συρία, το αιματοκύλισμα του συριακού λαού από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, το γεγονός ότι όλη η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο πολεμικών ετοιμασιών, είναι απόρροια των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων. Ο εγκλωβισμός των θυμάτων τους, δηλαδή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και στα νησιά του Αιγαίου, που προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην Ευρώπη, η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο το Ισραήλ, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο που κλιμακώνεται ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί καλλιεργώντας τον εφησυχασμό και την αυταπάτη ότι Ν.Α.Τ.Ο. και Ε.Ε. είναι “ομπρέλες προστασίας”, όλα αυτά συνθέτουν ένα πάζλ επικίνδυνων εξελίξεων για τους λαούς όλων των χωρών που μεταξύ τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.

Συνεχίζουμε στο δρόμο που έχει χαραχθεί με τις αμέτρητες θυσίες των εργατών του Σικάγο το 1886, των καπνεργατών τον Μάη του ’36, των διακοσίων της Καισαριανής την πρωτομαγιά του ’44. Μαζικοποιούμε και δυναμώνουμε το κλαδικό σωματείο μας, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης. Απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του Ν.Α.Τ.Ο. Έξω η Ελλάδα από Ν.Α.Τ.Ο. και Ε.Ε.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν
  • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων
  • Να φύγει τώρα το Ν.Α.Τ.Ο. από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς.

Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια της εργοδοσίας από κάθε χώρο εργασίας, από κάθε γειτονιά, που σπέρνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας. Απομονώνουμε τα πρωτοπαλίκαρα της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό κίνημα, την Γ.Σ.Ε.Ε., την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., την πλειοψηφία της Ο.Ι.Υ.Ε., που πανηγυρίζουν τη συνθηκολόγησή τους με τους εργοδότες για την αισχρή συμφωνία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης των 586 και 511ευρώ, για την επιχειρησιακή σύμβαση στον Σκλαβενίτη που βαφτίζει μέρος του μισθού “επίδομα προσωπικής διαφοράς” μετατρέποντας τους συναδέλφους σε έρμαια στις ορέξεις της εργοδοσίας, που κουβέντα δεν βγάζουν για τις επικίνδυνες εξελίξεις στη περιοχή μας. Αυτούς που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των αφεντικών τους και να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε ξένα συμφέροντα.

Απαιτούμε:

  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς μας
  • Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς
  • Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ.

ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ – ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Το Κ.Κ.Ε. για τα 41 χρόνια από τον “Αττίλα”

Super User

Καταγγελία της Ε.Ι.Υ.Ε.Ξ. για την “e-Value”

Super User

Εκδήλωση-συζήτηση του ΣυΡιζΑ Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies