Οι εκπαιδευτικοί αγώνες απλώνονται σε όλη την υφήλιο. Τα αιτήματα από τη μακρινή Βραζιλία μέχρι τη γειτονική μας Τουρκία, θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις τις εγχώριες διεκδικήσεις μας για προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το ίδιο και η αντίδραση των κρατούντων: καταστολή και συκοφάντηση των αγώνων του εκπαιδευτικού κόσμου.
Βραζιλία
Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί απεργούν για πολλές εβδομάδες και διαδηλώνουν μαζικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, απαιτώντας οι δαπάνες για την παιδεία να ανέλθουν στο 10%. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν και τους μισθούς των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η υποχρηματοδότηση μαστίζει τη δημόσια εκπαίδευση, τεράστια ποσά διαπανώνται για μεγάλα αθλητικά γεγονότα, καθώς η Βραζιλία θα είναι η διοργανώτρια χώρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2014 και των Ολυμπιακών αγώνων το 2016. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν χιλιάδες πολίτες, ενώ η στρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε «στρατιωτική επιχείρηση», καταστέλλοντας, για μια φορά ακόμη, βίαια τις διαδηλώσεις, στις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί. Την ίδια στιγμή, ακόμα και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλει η τοπική κυβέρνηση του Ρίο στους εκπαιδευτικούς είναι παράνομες, καθώς παραβιάζουν το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία.
Γαλλία
Οι μαθητές ξεσηκώνονται ενάντια στις συλλήψεις και τις απελάσεις αλλοδαπών συμμαθητών τους. Κλειστά παραμένουν πολλά λύκεια, ενώ κινητοποιήσεις γίνονται σε πολλές πόλεις της χώρας με αίτημα να απαγορευθεί η αποβολή αλλοδαπών μαθητών που έληξε η βίζα τους. Η κυβέρνηση Ολάντ καλεί τους μαθητές να γυρίσουν στα μαθήματά τους, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα αιτήματά τους.
Τουρκία
Για εβδομάδες σημειώνονται σποραδικές διαδηλώσεις στην Άγκυρα και εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε άλλες πόλεις εναντίον του σχεδίου να περάσει ένας δρόμος μέσα από το χώρο του πανεπιστημίου, ένα αμφιλεγόμενο έργο που σχεδιάζει ο δήμος της τουρκικής πρωτεύουσας για να αποσυμφορήσει την κίνηση στο οδικό δίκτυο. Η τουρκική κυβέρνηση απαντά με ένταση της καταστολής για μια ακόμη φορά -μετά και τις πρόσφατες διαδηλώσεις του καλοκαιριού ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, η βίαιη καταστολή των οποίων είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών διαδηλωτών- διαλύει τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι φοιτητές και 26 διαδηλωτές συλλαμβάνονται.
Βρετανία
Οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στις συντάξεις και τους μισθούς τους. Σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, καθηγητές και δάσκαλοι θα πληρώνονται με βάση την αποδοτικότητά τους(!), ενώ το ποσό που θα τους αντιστοιχεί θα καθορίζεται από τις επιδόσεις των μαθητών και από την αξιολόγηση του διευθυντή της σχολικής μονάδας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι φτωχές πόλεις και συνοικίες να έχουν τους πιο κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, αφού οι επιδόσεις των μαθητών σχετίζονται άμεσα με τις κοινωνικές ανισότητες. Στην ουσία καταργείται το εθνικό σύστημα που προβλέπει αυξήσεις με βάση την αρχαιότητα του εκπαιδευτικού. Ανάμεσα στα άλλα, η μεταρρύθμιση προβλέπει τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών στα 68, αλλά και την παράταση των ωρών διδασκαλίας και την περικοπή των σχολικών διακοπών. «Εμπόδιο στην πρόοδο» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Παιδείας τους απεργούς εκπαιδευτικούς που «θέτουν την ιδεολογία τους πάνω από τα συμφέροντα των μαθητών τους»!
Ισπανία
Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, γονείς και καθηγητές διαδήλωσαν, ενώ τα συνδικάτα προκήρυξαν γενική απεργία κατά της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος. Με βάση τη μεταρρύθμιση αυτή, ανάμεσα στα άλλα, αυξάνονται τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, ενώ ο αριθμός των μαθητών στην τάξη, από το ανώτερο όριο των 28 που ίσχυε ως σήμερα, αυξάνεται μέχρι και τους 40. Σύμφωνα με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, το UGT και το CCOO, το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ανήλθε κατά μέσο όρο στο 83%, αγγίζοντας το 91% στα δημόσια πανεπιστήμια και το 35% στα ημιδημόσια σχολεία, ένδειξη του ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αμφισβητείται γενικότερα. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για την κατάργηση, μέσα σε ένα χρόνο, 25.000 θέσεων καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια, 4.600 σε πανεπιστήμια, και 1.600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων.
Ελλάδα
Ίδιο και χειρότερο το σκηνικό και στην Ελλάδα, στυγνό κι εδώ το πρόσωπο των μνημονίων και των κυβερνήσεων που τα εφαρμόζουν ακολουθώντας πιστά τις εντολές των ξένων αφεντικών τους!Συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων και τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αύξηση ωραρίου και «κινητικότητα» μόνιμων εκπαιδευτικών, απολύσεις αναπληρωτών, «διαθεσιμότητα» εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας συνθέτοντας μια εικόνα διάλυσης. Οι υποτελείς ελληνικές κυβερνήσεις των μνημονίων, αφού ώθησαν τους γονείς των μαθητών στην ανεργία και τους καθηγητές τους στη διαθεσιμότητα, προσπαθούν τώρα να διώξουν και τους ίδιους τους μαθητές από το Λύκειο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση ορθώνοντας κι άλλους ταξικούς φραγμούς. Το τρίπτυχο: Αντιλαϊκά μέτρα – Αγώνες – Καταστολή εμφανίζεται ξανά, με τη βίαιη καταστολή πολλών κινητοποιήσεων και την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων, άλλοτε με επιστράτευση των εκπαιδευτικών (όπως και άλλων κλάδων), και άλλοτε με τα μαθητοδικεία. Ο μεγάλος αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων, μετά τη μαζική 8ήμερη απεργία των εκπαιδευτικών τον περασμένο Σεπτέμβρη και τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» τη χρονιά που πέρασε, η συμπόρευση όλων των κομματιών της εκπαίδευσης, αλλά και όλης της κοινωνίας και των εργαζόμενων που πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων. Ο αντιστεκόμενος λαός για να πετύχει νίκες χρειάζεται να βαδίσει μαζικά και αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα!
Σοφία Σ.
Αναδημοσίευση από το τεύχος 37 του περιοδικού Πορεία