INDEXANTHI.GR
Αρθρογραφία

46 χρόνια από την εκτέλεση Μάλλιου

Σαν σήμερα (14 Δεκεμβρίου) το 1976, εκτελείται από την επαναστατική οργάνωση 17 Νοέμβρη στο Φάληρο ο απότακτος αστυνομικός και βασανιστής της χούντας Ευάγγελος Μάλλιος. Είναι η δεύτερη επίθεση της οργάνωσης και χειροκροτείται ανοιχτά (το “γεια στα χέρια τους” έμεινε στην ιστορία) από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε οργιστεί από την αθώωση των αρχιβασανιστών της δικτατορίας.

Η κοινωνική οργή για την ατιμωρησία των βασανιστών εκφράζεται με μια σειρά συνθημάτων, όπως «Οι φασίστες στο Γουδί», «Δίκες λαϊκές για τους βασανιστές», «Φόλα στο σκύλο της Ε.Σ.Α.», «Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά» κ.α.

Δεν ήταν μόνο η αθωωτική ετυμηγορία στη δίκη της Χαλκίδας, αλλά και η εξωφρενική συμπεριφορά κατηγορουμένων και δικαστών, ενώ -μεταξύ άλλων- ακούστηκε πως «οι αστυνομικοί Μάλλιος, Μπάμπαλης, Καραπαναγιώτης και Κραβαρίτης ήταν ικανότατοι και εκτελούσαν υποδειγματικά τα καθήκοντά τους»! Σε αρκετές περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι πήραν ρόλο ανακριτή, υποβάλλοντας προκλητικές ερωτήσεις στους μάρτυρες, ενώ διατείνονταν πως οι κακώσεις των θυμάτων τους ήταν αποτέλεσμα… αυτοτραυματισμού!

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου (17/11/1975), τα “Νέα” κυκλοφορούν με τίτλο «Προκλητικοί οι βασανιστές στη Χαλκίδα», γράφοντας: «Οι κατηγορούμενοι είναι προκλητικοί. Γελάνε την ώρα που τα θύματά τους καταθέτουν για τα απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστησαν στην ασφάλεια. Συνεχίζουν τον πόλεμο λάσπης κατά των μαρτύρων κατηγορίας, υποστηρίζοντας για μερικούς απ’ αυτούς ότι συνεργάστηκαν με την ασφάλεια».

Λίγες μέρες μετά την εκτέλεση, η ομάδα «Προλεταριακή Αριστερά» εκδίδει προκήρυξη συμπαράστασης στη 17Ν που αναφέρει: «Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, η οργάνωση 17 Νοέμβρη έδρασε σαν εντολοδόχος του λαού. Το πιστόλι που εκτέλεσε τον Μάλλιο το κρατούσαν οι εκατοντάδες νεκροί της δικτατορίας, οι δεκάδες χιλιάδες βασανισμένοι, ένας ολόκληρος λαός. Γι’ αυτό και σύσσωμη ήταν η αντίδραση του λαού: “Ν’ αγιάσουν τα χέρια τους”».

Δύο μέρες μετά την εκτέλεση έγινε η κηδεία του βασανιστή, μέσα σε έντονα επεισόδια. «Αγανακτισμένοι» αστυνομικοί σε αγαστή –όπως πάντα- συνεργασία με χουντικούς (μεταξύ των οποίων και οι Γεωργαλάς, Αγαθαγγέλου και Μιχαλολιάκος), φωνάζουν αντικομμουνιστικά συνθήματα ξυλοκοπώντας μαζικά και τραυματίζοντας δημοσιογράφους.

Δύο χρόνια μετά, στις 17 Δεκεμβρίου του 1978, ακροδεξιοί τοποθετούν 39 βόμβες σε Αθήνα και Πειραιά (τραυματίστηκαν επτά διερχόμενοι) ως «μνημόσυνο» για τον νεκρό βασανιστή.

Η προκήρυξη της Ε.Ο. 17 Νοέμβρη

Δύο ολόκληρα χρόνια ο ελληνικός λαός περιμένει να δει την τιμωρία των βασανιστών της ασφάλειας, των εγκληματιών του λαού που επί 7,5 χρόνια βασάνιζαν με μεσαιωνικά και βάρβαρα βασανιστήρια χιλιάδες αντιφασίστες αγωνιστές. Κι αντί για τιμωρία βλέπει την αποκατάσταση των βασανιστών. Όλοι οι βασανιστές της ασφάλειας κυκλοφορούν λεύτεροι. Οι περισσότεροι ξαναγύρισαν στις θέσεις τους. Κι αυτοί που αποστρατεύτηκαν για τα μάτια, παραμένουν οι σουπερ μυστικοσύμβουλοι της ασφάλειας ενώ παράλληλα ξεκουράζονται στα πολυτελή διαμερίσματα και τις βίλλες τους που έκτισαν βασανίζοντας τον ελληνικό λαό.

Το κράτος δεν άσκησε καμία δίωξη. Η Δικαιοσύνη τους αθώωσε στη Χαλκίδα και σε άλλες δίκες, δείχνοντας χειροπιαστά ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη και κράτος δικαίου, κι ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτε απ’ αυτή. Κι ενώ οι βασανιστές και οι άλλοι φασίστες του κράτους και του παρακράτους αφήνονται ανενόχλητοι, ταυτόχρονα συνεχίζεται το χτύπημα του λαϊκού κινήματος: άλλοι όπως ο αγωνιστής Ψαρουδάκης κλείνονται στις φυλακές επειδή κριτίκαραν το περίφημο “στιγμιαίο” του Αρείου Πάγου που αθώωσε τους 104 ψευτοϋπουργούς. Στη μαζική διαδήλωση της 25 του Μάη ενάντια στον αντεργατικό νόμο 330, εκατοντάδες αγωνιστές τρομοκρατούνται απ’ τις αύρες, ξυλοκοπούνται, τραυματίζονται, και τέλος σκοτώνονται -όπως η γυναίκα στα Χαυτεία. Άλλοι πέφτουν θύματα της αστυνομικής τρομοκρατίας όπως ο αγωνιστής Σιδέρης.

Τέλος, για άλλους όπως ο ηρωικός αγωνιστής Παναγούλης, οι φασίστες δεν δίστασαν να επιστρατεύσουν τα τελειότερα κι επιστημονικότερα μέσα τους: την καμουφλαρισμένη σε “τροχαίο ατύχημα” δολοφονία. Ο Παναγούλης είχε την αφέλεια να πιστέψει ότι, σαν βουλευτής, μπορούσε να χώνει τη μύτη του σε μέρη απλησίαστα, να κάνει ατομικές έρευνες για τα αρχεία της Ε.Σ.Α., τη πολιτεία του φασίστα Αβέρωφ, την Κύπρο κλπ. Είχε το θράσος να συλλαμβάνει τους φασίστες που τον παρακολουθούσαν χωρίς να τους παραδίνει στην αστυνομία. Μέθοδες απαράδεκτες για “σοβαρούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους”. Οι φασίστες λοιπόν αποφάσισαν να του κόψουν το “τσαμπουκά” όπως είπαν.

Η δολοφονία του Παναγούλη είναι συνάμα μεγάλων διαστάσεων εκφοβιστική και τρομοκρατική ενέργεια του συστήματος ενάντια στον ελληνικό λαό και τους πρωτοπόρους αγωνιστές. Δεν είναι ενέργεια του παρακράτους για να σαμποτάρουν τον Καραμανλή, όπως ειπώθηκε, αλλά αντίθετα έργο του ενιαίου φασιστικού μηχανισμού μέσα κι έξω απ’ το επίσημο κράτος, για να στερεώσει κι όχι ν’ ανατρέψει τον κοινοβουλευτισμό. Είναι υπενθύμιση στο λαό ότι υπάρχουν και χειρότερα, δηλ. η ανοικτή βία, κι άρα δεχτείτε τη σημερινή κατάσταση που ‘ναι καλύτερη απ’ τη δικτατορία. Είναι προειδοποίηση για όσους δεν κάθονται “φρόνιμα” και τους λέει: καθίστε στ’ αυγά σας γιατί αλλιώς θα σας συντρίψουμε. Δολοφονούμε όταν θέλουμε και όπου θέλουμε, ακόμη και βουλευτή, χωρίς ν’ αφήνουμε ίχνη και χωρίς να μπορεί κανένας “σοβαρός κύριος” να ισχυριστεί ότι είναι δολοφονία. Το κράτος μας καλύπτει υιοθετώντας το τροχαίο και κουκουλώνοντας τις ανακρίσεις. Άρα, για το συμφέρον σας, καθίστε ήσυχα και δεν θα σας πειράξουμε. Αυτή είναι η καραμανλική “Δημοκρατία”.

Καμιά όμως τρομοκρατία δεν πρόκειται να πτοήσει τον αδάμαστο ελληνικό λαό. Κανένας νόμος δεν πρόκειται να προστατέψει τους φασίστες, κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να αθωώσει τους βασανιστές. Για το λαό παραμένουν ένοχοι, εγκληματίες και πρέπει να λογοδοτήσουν. Ο λαός θα αγωνιστεί με όλα του τα μέσα για να τους τσακίσει, γιατί όντας ατιμώρητοι προετοιμάζονται ανενόχλητοι για να ξανακάτσουν στο σβέρκο του λαού μας.

Έτσι αποφασίσαμε να εκτελέσουμε παραδειγματικά έναν από τους κυριότερους αρχιβασανιστές, τον πασίγνωστο Ευάγγελο Μάλλιο. Ο αστυνόμος Μάλλιος δεν ήταν κανένα τσιράκι που εκτελούσε διαταγές ανωτέρων. Μαζί με τους ομοίους του Λάμπρου, Μπάμπαλη, Καραπαναγιώτη ήσαν τα αφεντικά στα μπουντρούμια της Μπουμπουλίνας και της Μεσογείων. Αυτοί αποφάσιζαν για τα βασανιστήρια κι έπαιρναν μέρος σ’ αυτά. Χιλιάδες αγωνιστές υπέφεραν στα χέρια τους. Σήμερα τα καθάρματα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα και κοροϊδεύουν τα θύματα τους και τον ελληνικό λαό. Κανένας θεσμός δεν μπόρεσε να τους τιμωρήσει. Ούτε η βουλή, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η δικαιοσύνη. Ο ελληνικός λαός θα τους αναλάβει πια μόνος του. Το προηγούμενο της ατιμωρησίας του δοσιλογισμού δεν θα επαναληφθεί.

Σήμερα τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Οι ψευδαισθήσεις ορισμένων γκρεμίστηκαν. Ο Καραμανλής με βήματα αργά αλλά σταθερά εκπλήρωσε την αποστολή που του είχαν αναθέσει αυτοί που τον έφεραν: ο Κίσσινγκερ κι η χούντα κι όχι ο ελληνικός λαός. Το συστηματικό κτίσιμο ενός καθεστώτος καλυμμένου φασισμού με κοινοβουλευτική βιτρίνα. Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, απαγορεύονται οι απεργίες, διώκονται οι συνδικαλιστές, απαγορεύεται η αφισοκόλληση, η διανομή τρακτ, προστατεύονται με το “ιδιώνυμο” οι φασίστες της ασφάλειας ενώ διώκονται οι πολίτες κλπ. Η σημερινή κατάσταση στην ουσία, εκτός από μερικές λεπτομέρειες, είναι η ίδια με τη φιλελευθεροποίηση του Παπαδόπουλου αν είχε πετύχει.

Μπροστά σ’ ένα τέτοιο καθεστώς δημοκρατικής βιτρίνας και φασιστικής ουσίας, μπροστά στη πλήρη αποτυχία να εκπληρωθούν τα δύο παλλαϊκά αιτήματα να φύγουν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και να εκκαθαριστεί ο φασιστικός μηχανισμός, δεν απομένει στο λαό παρά ν’ αγωνιστεί με όλα τα μέσα για την εκπλήρωση αυτών των στόχων. Και με νόμιμα και με παράνομα μέσα, και με ειρηνικές ενέργειες και με δυναμικές. Για να ανατραπεί το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, το καθεστώς της νέας τρομοκρατίας, το καθεστώς της εκμετάλλευσης απ’ τα ξένα και ντόπια μονοπώλια. Και για ν’ ανοίξει τέλος ο δρόμος, για το χτίσιμο της λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού.

  • ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
  • Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Σχετικά άρθρα

Ας βοηθήσουμε όλοι την Ο.Υ.Κ. να μπει στην Κωνσταντινούπολη

Super User

Θεοφάνεια 1966

Super User

Πανάκριβο εθνικιστικό/μιλιταριστικό σόου ενώ πετσοκόβουν μισθούς-συντάξεις και ετοιμάζονται να πάρουν σπίτια…

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies