INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Eλ Νίνιο: Η μαμά Αφρική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την ώρα που το Ελ Νίνιο και τα πιο έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής χτυπάνε και τη χώρα μας με μια πρωτοφανή ανομβρία και καλοκαιρία μέσα στον χειμώνα, η Αφρική αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων χρόνων. Οι κυβερνήσεις της, χρόνια τώρα απορροφημένες στις μπίζνες και στις εμπορικές αποικιοκρατικές συμφωνίες με πολυεθνικές τής Κίνας, της Αμερικής και της Ευρώπης, αρνούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αφήνοντας την «ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια» στα χέρια «τρίτων».

Όπως στην Αιθιοπία για παράδειγμα, που ενώ η πείνα και η δίψα θερίζουν εκατομμύρια, η εταιρεία ρούχων-έκτρωμα “Η&Μ” έχει στη δούλεψή της και στην εκμετάλλευση χιλιάδες Αιθίοπες με μισθό πενήντα δολάρια τον μήνα.

Η χειρότερη περίοδος ξηρασίας σε πενήντα χρόνια απειλεί να καταστρέψει τον πληθυσμό σε αρκετές χώρες. Σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την ανατολική και νότια Αφρική κινδυνεύουν από την πείνα, τις ασθένειες και την έλλειψη νερού, εξ αιτίας του πιο ισχυρού Ελ Νίνιο στην ιστορία του πλανήτη.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για μια μεγάλη επισιτιστική κρίση και κάνοντας έκκληση για επείγουσα ανάγκη στην παγκόσμια κοινότητα να αναβαθμίσει την ανθρωπιστική ανταπόκριση στις χώρες που ήδη βρίσκονται σε κρίση.

Σύμφωνα με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις δικτύων και οργανώσεων, ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα του νότιου Σουδάν, αλλά και του Σουδάν συνολικά, καθώς και των Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Ανγκόλα, Μαδαγασκάρη, Σουαζιλάνδη, Μοζαμβίκη, Αιθιοπία, Μαλάουι, Μποτσουάνα και Σομαλία, είναι ήδη σε θέση έκτακτης ανάγκης στην κλίμακα της πείνας. Εκατομμύρια βοοειδή, κατσίκες και οικόσιτα ζώα πεθαίνουν από την πείνα και δίψα με άμεσο τον κίνδυνο εξάπλωσης των επιδημικών ασθενειών.

Η Αιθιοπία, που παλεύει με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων πενήντα ετών, έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε. ο οποίος δεν κάνει τίποτα φυσικά παρά μόνο ανακοινώσεις. Ενώ με τελευταία εκτίμησή του ανεβάζει τον αριθμό σε έντεκα εκατομμύρια. Η κυβέρνηση -που κατηγορείται για διαφθορά- σε μια προσπάθεια να σώσει ό,τι μπορεί, βγάζει τους ελέφαντες από τη χώρα για να τούς σώσει από τον λιμό πουλώντας τους στην Κίνα, σε αμφιλεγόμενα «πάρκα αγρίων ζώων», κερδοσκοπώντας από την εμπορική συμφωνία και δίνοντας συγχρόνως τα ψίχουλα για την ανθρωπιστική βοήθεια την ώρα που κινδυνεύει άμεσα ή υγεία και η ζωή 400.000 παιδιών από υποσιτισμό.

Στη Μαδαγασκάρη 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη τροφής αφού η πρωτοφανής ξηρασία έχει αφανίσει μεγάλο μέρος των καλλιεργειών ενώ και στο Κονγκό ό αριθμός των υποσιτισμένων έχει φθάσει τα 6,6 εκατομμύρια.

Στο νότιο Σουδάν απαιτούνται άμεσα 1,3 δισ. δολάρια για εισαγωγές τροφίμων ενώ μόνο το 2% από αυτό το ποσό παρέχεται από την κυβέρνηση.

Στη Μοζαμβίκη, στη μισή βρέχει καταρρακτωδώς και στην άλλη έχει ξηρασία και -παρά το μόνο καλό νέο ότι βρέχει στην κεντρική Αφρική- οι πλημμύρες έχουν δημιουργήσει κατολισθήσεις καταστροφή των σοδειών και επιδείνωση των ασθενειών.

«Είναι ήδη πολύ αργά για ορισμένες περιοχές για να αποφευχθεί μια σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», γράφει η “Oxfam” στην έκθεσή της για το Ελ Νίνιο. Εκτιμά δε ότι «θα κοστίσει τουλάχιστον 1,4 δισ. δολάρια η αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στην Αιθιοπία“.

Η Unicef έχει προειδοποιήσει ότι έντεκα εκατομμύρια παιδιά στην ανατολική και νότια Αφρική κινδυνεύουν από την πείνα και από ασθένειες ως αποτέλεσμα του Ελ Νίνιο. Σε έκθεσή της καταγράφει επίσης ότι οι επιπτώσεις για τα παιδιά θα είναι τραγικές, με την κλιματική αλλαγή να είναι πιθανό να προκαλέσει πλημμύρες, καθώς και ξηρασία.

Σοβαρές πλημμύρες αναμένονται κατά μήκος των ποταμών Shebelle και Juma στη Σομαλία, που βρίσκεται στο έλεος μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης μετά από δεκαετίες συγκρούσεων.

Στην Κένυα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι 2,5 εκατομμύρια παιδιά μπορεί να επηρεαστούν από πλημμύρες, κατολισθήσεις και ασθένειες που συνδέονται με τις καταρρακτώδεις βροχές του Ελ Νίνιο.

Στη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι, τη Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική, έχουν πληγεί από την ξηρασία εκατομμύρια άνθρωποι με τις σοδειές καλαμποκιού αφανισμένες ήδη από πέρυσι.

Στην Νότια Αφρική πέντε από τις εννέα επαρχίες κηρύχτηκαν σε κατάσταση καταστροφής και έκτακτης ανάγκης, αλλά παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης πολλές κυβερνήσεις -που στην πλειονότητά τους είναι μοναρχικές και απολυταρχικές- λουσμένες στη διαφθορά και τη χλιδή, δεν συνεργάζονται με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και δεν κηρύσσουν έκτακτη ανάγκη, για να μην αναλάβουν το πολιτικό και οικονομικό κόστος, την ίδια στιγμή πού επιβάλουν οικονομικά μέτρα στον πληθυσμό.

Οι σοδειές του καλαμποκιού σε όλη τη νότια και ανατολική Αφρική έχουν καταστραφεί από την λειψυδρία με αποτέλεσμα και οι εισαγωγές να κινούνται πολύ αργά εξ αιτίας εμφυλιακών συγκρούσεων αλλά και των «προμηθειών» σε χρήμα πού δεσμεύονται από κρατικούς λειτουργούς.

Στο Μαλάουι ήδη υποσιτίζονται σχεδόν τα μισά από τα παιδιά, με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων ετών και με συνολικά 2,8 εκατομμύρια κατοίκους να αντιμετωπίζουν την πείνα, ενώ σχεδόν για μια δεκαετία θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του υποσιτισμού οξείας μορφής.

Στη Ζιμπάμπουε, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας αναμένεται να φθάσει τα τρία εκατομμύρια ενώ άλλα δεκαπέντε εκατομμύρια έχουν αδυναμία πρόσβασης σε όλα τα βασικά τρόφιμα, με άμεσο κίνδυνο να μπουν και αυτά σε κόκκινο συναγερμό .Συνολικά 717 εκατομμύρια δολάρια χρειάζονται για αγορά σπόρων, ενίσχυση των αγροτών και τροφοδοσία των σχολείων με συσσίτια.

Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο Εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων της Μποτσουάνα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη τροφίμων, όπως το καλαμπόκι και τα δημητριακά και αδυνατεί για ανεφοδιασμό, λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας στη συγκομιδή του προηγούμενου έτους.

Η ξηρασία στη Νότια Αφρική φέρεται να είναι η χειρότερη από το 1982, με τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τη δίψα και την έλλειψη τροφίμων.

Η χώρα έχει δηλώσει πέντε κύριες περιοχές παραγωγής σιτηρών της σε κατάσταση ξηρασίας. Το Λεσότο έχει εκδώσει ένα σχέδιο περιορισμού της ξηρασίας και ή Σουαζιλάνδη έχει εφαρμόσει περιορισμούς στο νερό, καθώς τα επίπεδα της δεξαμενής έχουν φθάσει σε χαμηλά επίπεδα.

Στην Αγκόλα 800.000 άνθρωποι (72% τού πληθυσμού)έχασαν τις σοδειές και τα περιβόλια τους.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας έχει εκδώσει μια προειδοποίηση για τη Νότια Αφρική, λέγοντας ότι λόγω της μη φυτικής παραγωγής θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η επισιτιστική ασφάλεια.

Στη Ναμίμπια, οι προμηθευτές νερού τής εταιρείας “NamWater” έχουν προειδοποιήσει ότι οι πόλεις στο κέντρο της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Windhoek, θα στερέψουν από τον Σεπτέμβριο του 2016, εκτός εάν βροχές ξαναγεμίσουν τα τρία φράγματα που τις τροφοδοτούν. Η επίμονη ξηρασία αναφέρεται επίσης ότι έχει σκοτώσει εκατοντάδες βοοειδών στην εκτροφή περιοχή της Ομαχέκε.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, συνήθως προκαλώντας ξηρασία σε ορισμένες περιοχές και σοβαρές πλημμύρες σε άλλες. Το φαινόμενο θα γίνει πιο έντονο φέτος, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Οι προβλέψεις λένε ότι θα είναι πιο ισχυρό από το 1997-1998, το ισχυρότερο μέχρι σήμερα στην ιστορία, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τούς κατ’ εκτίμηση 23.000 θανάτους και 35-45.000.000.000 δολάρια ως αποζημίωση.

Το χειρότερο όμως για την “πολιτισμένη Ευρώπη” και τον υπόλοιπο κόσμο που θα πληγεί επίσης από την κλιματική αλλαγή, είναι ένα νέο μεταναστευτικό κύμα που όπως λένε και οι ανθρωπολόγοι “το σημερινό κύμα προσφύγων πολέμου όπως και οικονομικών μεταναστών θα είναι ένα κυματάκι σε σύγκριση με τα γιγαντιαία κύματα των μελλοντικών κλιματικών προσφύγων”…

πηγή /africa news analysis

 

Σχετικά άρθρα

Νεοναζί επικήρυξαν την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου και ζητούν την απέλασή της

Super User

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία της ανεργίας στην Ευρώπη

Super User

Τέλος στην απόλυτη απαγόρευση των εκτρώσεων στη Χιλή

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies