INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το διαδίκτυο

Σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό διαμορφώνεται ο βαθμός χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά, ενώ σχεδόν καθολική είναι και η χρήση του από τους γονείς. Όπως προκύπτει από την έρευνα «Internet και ασφαλής χρήση από τα παιδιά – Οι απόψεις των γονέων» που έγινε από την MRB για λογαριασμό της “Cosmote”, οι Έλληνες είναι πλέον απόλυτα εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου, το οποίο μάλιστα θεωρούν τόσο απαραίτητο όσο τη γνώση γραφής και ανάγνωσης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Χρήση και συνήθειες χρήσης διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας γονέων και παιδιών

Ο βαθμός χρήσης του internet από τα παιδιά διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ηλικίας και της χρήσης internet. Στις ηλικίες δώδεκα ως δεκαοκτώ ετών η διείσδυση του διαδικτύου είναι καθολική, ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα πέντε έως έντεκα ετών η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%.

Σχεδόν καθολική είναι και η χρήση του internet από τους γονείς (98%), γεγονός που αναδεικνύει τη σχέση που υπάρχει στη χρήση του μεταξύ παιδιών και γονιών. Το smartphone και το tablet είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται περισσότερο για την πρόσβαση και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, τόσο από τους γονείς όσο και από τα παιδιά. Το 51% των παιδιών διαθέτουν το δικό τους smartphone, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε 80% στις ηλικίες δώδεκα ως δεκατεσσάρων ετών και 92% στις ηλικίες δεκαπέντε ως δεκαοκτώ 18 ετών.

Βάσει των απαντήσεων των γονέων, το 75% των ιδίων και το 36% των παιδιών διαθέτει σύνδεση κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητες πρόσβασης στο internet. Η χρήση του, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά τους, είναι καθημερινή για τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών.

Κατά μέσο όρο, οι γονείς δηλώνουν ότι σερφάρουν στο διαδίκτυο δυόμισι ώρες τη μέρα και τα παιδιά τους σχεδόν δύο ώρες τη μέρα. Ο μέσος όρος των ωρών ανά ημέρα που αφιερώνουν τα παιδιά σερφάροντας στο internet, αυξάνεται με την ηλικία.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τόσο για ψυχαγωγικούς όσο και για εκπαιδευτικούς λόγους. Η χρήση του από τα κορίτσια είναι πολυδιάστατη (βλέπουν ταινίες, ακούνε μουσική και βλέπουν video, υποστηρίζουν την εκπαίδευση τους, επισκέπτονται sites μόδας, ομορφιάς και υγείας) ενώ αυτή των αγοριών είναι περισσότερο μονοθεματική (παίζουν κυρίως παιχνίδια).

H γενική στάση των γονέων ως προς το διαδίκτυο

Η συντριπτική πλειονότητα των γονέων (74%) θεωρεί ότι το internet έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους, ενώ όσο υψηλότερη είναι η μόρφωση του γονέα τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης απέναντι στο διαδίκτυο. Αναλυτικότερα οι γονείς πιστεύουν ότι το διαδίκτυο:

 • Είναι πολύτιμο εργαλείο στην εκπαίδευση των παιδιών
 • Είναι τόσο απαραίτητο, όσο η γνώση γραφής, ανάγνωσης και αριθμητικής στις αρχές του 20ου αιώνα
 • Μειώνει την κοινωνική ανισότητα γιατί κάνει προσιτή την πληροφορία σε όλο τον πληθυσμό.

Η ορθή χρήση μειώνει πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από τη χρήση του, ενώ το 55% ανησυχεί για πιθανούς κινδύνους.

Παρά τα αναμφισβήτητα οφέλη, οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν και πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του internet για τα παιδιά τους, καθώς διακατέχονται από υψηλά επίπεδα ανησυχίας (55%). O βαθμός ανησυχίας των γονιών συνδέεται άμεσα με την ηλικία των παιδιών (όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσο μεγαλύτεροι είναι οι φόβοι των γονιών). Τα θέματα που απασχολούν τους γονείς είναι:

 • Η υπερβολική ενασχόληση με το internet σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων
 • Η έκθεση σε ακατάλληλο/επιβλαβές υλικό/περιεχόμενο στο διαδίκτυο
 • Η κλοπή προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών μέσω internet
 • Η σεξουαλική παρενόχληση μέσω internet
 • Η επικοινωνία μέσω internet με άγνωστους, με σκοπό την αποπλάνηση των παιδιών
 • Η παρενόχληση/ bullying μέσω internet.

Οι «ανήσυχοι», οι «ήρεμοι» και οι «σκεπτικοί»

Βάσει της συνολικής στάσης των γονιών απέναντι στο internet και στους ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά τους, σχηματοποιούνται τρεις βασικές «φυλές» (clusters) γονιών: «Ανήσυχοι» (50% του δείγματος), «Σκεπτικοί» (32% του δείγματος) και «Ήρεμοι» (18% του δείγματος).

Η κάθε φυλή έχει και διαφορετικούς προβληματισμούς. Οι «Ήρεμοι» φοβούνται κυρίως το addiction, ενώ όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί κίνδυνοι δεν αγγίζουν ιδιαίτερα τη συγκεκριμένοι ομάδα. Η φυλή των «Σκεπτικών» φοβάται περισσότερο «την έκθεση σε ακατάλληλο, επιβλαβές ή επικίνδυνο υλικό/περιεχόμενο», «την κλοπή προσωπικών δεδομένων ή πληροφοριών», «την επικοινωνία μέσω internet με αγνώστους, με σκοπό την αποπλάνηση» και «τη σεξουαλική παρενόχληση». Τέλος, η φυλή των «Ανήσυχων» φοβάται περισσότερο «την παρενόχληση/bullying μέσω του internet», «τη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους που γνωρίστηκε μέσα στο internet», «την κλοπή χρημάτων ή την οικονομική απάτη μέσω internet».

Το 15% των ερωτώμενων δήλωσε ότι το παιδί τους είχε κάποια δυσάρεστη εμπειρία από την χρήση του internet και των social media. H εμπειρία αφορούσε σε σκηνές και εικόνες βίας σε παιχνίδια και οπτικοακουστικό υλικό γενικά και εικόνες/σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου. Σχετικά σημαντικό είναι το ποσοστό των γονέων που δήλωσαν ότι παιδί τους δέχθηκε bullying μέσω διαδικτύου.

Έξι στους δέκα δεν ελέγχουν τη χρήση από τα παιδιά

Το 58% των γονιών δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί κάποια μέθοδο ελέγχου του internet ως προς τη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η άγνοια για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.

Το 64% των γονιών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), απλά παρακολουθούν το ιστορικό κίνησης του παιδιού. Γενικά, οι μέθοδοι γονικού ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γονείς χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

 • Η πρώτη και πιο διαδεδομένη, βασίζεται στον φυσικό έλεγχο του ίδιου του γονέα στη χρήση του internet και των social media που κάνει το παιδί, μέσω της παρακολούθησης του ιστορικού των κινήσεων αλλά και τη φυσική παρουσία του γονιού όση ώρα είναι το παιδί στο διαδίκτυο
 • Η δεύτερη κατηγορία μεθόδων αφορά στη χρήση διάφορων εφαρμογών που διασφαλίζουν την παρακολούθηση και την ορθή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

Το 50% των γονιών δήλωσε ότι χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορεί να επιβλέπει και να συμβουλεύει αποτελεσματικά τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του internet.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Οι Έλληνες παραμένουν πιστοί σε όσπρια, φρούτα και λαχανικά

Super User

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της Δ.Ε.Η.

Super User

Δραματικά τα στοιχεία για τα τροχαία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies