INDEXANTHI.GR
Τουρκία

«Ούτε πραξικόπημα ούτε δικτατορία»

Με τον παραπάνω τίτλο-σύνθημα σε διαδηλώσεις στη γειτονική χώρα, το Κεντρικό Συμβούλιο της νεολαίας του Τουρκικού Κόμματος Εργασίας (Ε.Μ.Ε.Ρ.) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εδώ και χρόνια στις χώρες μας και στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί μία κατάσταση πολέμου, βομβαρδισμών, κυμάτων προσφυγιάς, γενοκτονιών, πείνας και ανεργίας. Οι ιμπεριαλιστικοί άξονες, Αμερική, Ν.Α.Τ.Ο., Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν μετατρέψει την περιοχή σε κόλαση. Δημιουργούνται διαρκώς καινούργιες συμμαχίες που αλλάζουν τις ισορροπίες, πάντοτε εις βάρος των λαών μας και των γειτονικών λαών. Οι αστικές τάξεις των χωρών μας συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η πολιτική που ακολουθεί το κεφάλαιο στις χώρες μας, βάζει σε υποθήκη το μέλλον μας. Επιβάλλει την ανεργία και την πείνα σαν αναπόφευκτη μοίρα.

Εδώ και χρόνια η αστική τάξη της Ελλάδας συνεχώς επιτίθεται ενάντια στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα εργατών και εργαζομένων, δημιουργώντας παράδεισο για περισσότερη εκμετάλλευση και κερδοφορία. Δεν υπάρχει κανένα εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση που να μην έχει μπει στο στόχαστρο του κεφαλαίου.

Στην Τουρκία, η αστική τάξη και οι εκπρόσωποί της συνεχώς κάνουν λόγο για ανάπτυξη σε υψηλά επίπεδα. Όμως κρύβουν την τεράστια ανεργία, πείνα και φτώχια. Χωρίς άγρια εκμετάλλευση, δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη. Η αστική τάξη της Τουρκίας, με την επεκτατική πολιτική αλλά και με την πολιτική του φιλελευθερισμού, συνεχώς προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ελεύθερες απολύσεις, κατάργηση του οκταώρου, της κοινωνικής ασφάλισης και των δικαιωμάτων.

Αυτές τις μέρες ζήσαμε μια απόπειρα πραξικοπήματος, αποτέλεσμα εσωτερικών ανταγωνισμών της αστικής τάξης. Το καθεστώς του Ερντογάν και η μερίδα του κεφαλαίου που αυτός εκπροσωπεί, από την πρώτη στιγμή μετέτρεψαν την αποτροπή του πραξικοπήματος σε ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της εξουσίας του. Όλα τα πραξικοπήματα έχουν στόχο τη συντριβή του κινήματος και των αγώνων.

Οι λαοί της Τουρκίας, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι και οι μειονότητες, δεν τρέφουν καμιά ψευδαίσθηση ότι η αποτροπή του πραξικοπήματος θα οδηγήσει στην εξασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ακριβώς το αντίθετο. Γι’ αυτό, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες, οι διανοούμενοι, υψώνουν τη σημαία του αγώνα με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος. Στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, όπως Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Ντιγιάρμπακιρ, έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, με το σύνθημα «Ούτε πραξικόπημα ούτε δικτατορία».

Όπως ξέρουμε καλά, οι κατακτήσεις και οι αλλαγές γίνονται με αγώνες και θυσίες. Για αυτό βρισκόμαστε συνεχώς στους δρόμους, και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργατών και εργαζομένων.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Οι αστικές τάξεις, σε κάποιες χώρες “σφάζουν με το μπαμπάκι”, σε κάποιες άλλες με τα τανκς. Και στις δύο περιπτώσεις το καθήκον μας είναι να ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημά τους. Και ο μοναδικός δρόμος είναι ο αγώνας!

ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

 

Σχετικά άρθρα

Διανομείς τουρκικής εφημερίδας καταδικάστηκαν σε εξάμηνη φυλάκιση

Super User

Βίαιες συγκρούσεις και πάλι στην Taksim

Super User

Συνεχίζονται τα εντυπωσιακά έργα στην Τουρκία

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies