INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Πώς η τεχνολογία επικοινωνίας έγινε εργαλείο καταστολής: η περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Μετά την «αραβική άνοιξη», καθώς η αντεπανάσταση στρέφει την καταπιεστική σκιά της στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, τα εργαλεία που πριν λίγα χρόνια επέτρεψαν την επαναστατική οργάνωση σε μαζική κλίμακα, άλλαξαν χέρια.

Εκεί που σε ορισμένες περιπτώσεις πιστευόταν ότι έπαιζαν τον καθοριστικό ρόλο στις αραβικές εξεγέρσεις του 2011, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο έχουν πλέον μετατραπεί σε κεντρικό στοιχείο του αυταρχικού ελέγχου, καθώς η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί σταθερά μακριά από τις μάζες στην περιοχή. Αυτό είναι εμφανές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου κριτικοί της κυβέρνησης, bloggers και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, ενώ δεκάδες ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις ειδήσεων παρεμποδίστηκαν από τις αρχές για τη δημόσια έκφραση απόψεων σε αντίθεση με εκείνες του κράτους.

Από το 2011, οι κυβερνήτες του Κόλπου έχουν εγκρίνει νομοθετικές πράξεις που ουσιαστικά ποινικοποιούν την κριτική των καθεστώτων τους. Σε μια προσπάθεια να ματαιώσουν τις προσπάθειες εξέγερσης, οι αρχές έχουν ενισχύσει τον έλεγχό τους στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

Για μια σύντομη στιγμή, το διαδίκτυο παρείχε ένα χώρο μέσα στην κοινωνία των εμιράτων όπου αναπτύχθηκαν οι συζητήσεις, οι επικρίσεις και οι ιδέες. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο έλεγχος έλαβε τη μορφή του νόμου περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, ο οποίος εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2012 από τον πρόεδρο του εμιράτου Σεΐχ Χαλίφα Μπιν Ζάιντ. Οι αόριστα διατυπωμένες διατάξεις του απαγόρευσαν ουσιαστικά τη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών ως μέσο για να υποστηρίξουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, να επικρίνουν ανώτερους αξιωματούχους ή να οργανώσουν ανεπιθύμητες διαδηλώσεις, επιτρέποντας στις αρχές του εμιράτου να καταργήσουν αποτελεσματικότερα τις φωνές που διαφωνούν εντός των συνόρων τους.

Αυτή η καταστολή του κυβερνοχώρου υλοποιήθηκε σε ανταπόκριση των αδύναμων φωνών της δυσαρέσκειας που άρχισαν να εκδηλώνονται στα εμιράτα. Καθώς οι επαναστάσεις κατέστρεψαν τον αραβικό κόσμο το 2011, οι δικηγόροι, οι ακαδημαϊκοί και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κινήθηκαν σε ιστολόγια και ιστότοπους κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να ζητήσουν σχετικά μέτριες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το διαδίκτυο προσέφερε ένα χώρο στην κοινωνία των εμιράτων όπου συζητήθηκαν και οι ιδέες ευημερούσαν. Μια πολιτική αντιπολίτευση είχε αρχίσει να εμφανίζεται στην «υπνηλία των εμιράτων», τα οποία προηγουμένως ονομάστηκαν «Ελβετία της Μέσης Ανατολής» για τη σχετική εσωτερική τους σταθερότητα και την φαινομενικά μεσολαβητική ατζέντα εξωτερικής πολιτικής.

Αυτές οι εξελίξεις φάνηκαν να επιβεβαιώνουν τη μακρόχρονη άποψη ορισμένων τμημάτων της ακαδημαϊκής κοινότητας που προέβλεπαν ότι, καθώς οι μοναρχίες του Κόλπου επιδίωκαν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους από την εξάρτηση από τα έσοδα από το πετρέλαιο, η ανάπτυξη της τεχνολογικής και επικοινωνιακής υποδομής θα κατέληγε στην εμφάνιση μιας κοινωνίας πολιτών που θα εκδημοκρατίσει τελικά τον πολιτικό μηχανισμό του κράτους. Αυτή η προσπάθεια εκσυγχρονισμού δεν ήταν πουθενά πιο εμφανής από ό, τι στα Η.Α.Ε., όπου την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκε μια σκηνή τεχνολογικής εκκίνησης, στο βαθμό που η “Apple” και η “Google” έχουν ανοίξει έδρα στο Ντουμπάι. Το εμιράτο προβλήθηκε συνειδητά ως «Silicon Valley της Μέσης Ανατολής», δημιούργησε ακόμη και «τις αρχές του Ντουμπάι της πυραμίδας», σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός του Ντουμπάι -υπόσχεση του Σέιχ Ράσιντ Αλ Μακτούμ- θα καταστήσει το Ντουμπάι “ηλεκτρονική καινοτομία στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη“. Αυτό το είδος λόγου δίνει τη δυνατότητα στις αρχές του εμιράτου να προβάλλουν μια εικόνα των Η.Α.Ε. ως φάρο ανοίγματος, ανοχής και νεωτερικότητας στον έξω κόσμο.

Καθώς η τεχνολογική πρόοδος έχει αυξηθεί, το ίδιο έχει και ο κατασταλτικός βραχίονας του κράτους

Ο αντίκτυπος αυτής της νέας ψηφιακής οικονομίας έχει οδηγήσει σε μια διείσδυση του internet κατά 91% το 2016, με τη δραστηριότητα των κοινωνικών μέσων να βρίσκεται σε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογική πρόοδος έχει αυξηθεί, το ίδιο έχει και ο κατασταλτικός βραχίονας του κράτους, καθώς οι αρχές του εμιράτου επεδίωξαν να αξιοποιήσουν αυτές τις εξελίξεις για να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και να καταργήσουν τις αποκλίνουσες φωνές. Μέσα από τον νόμο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, έχουν συντρίψει το αναδυόμενο κίνημα που άρχισε να αναπτύσσεται μέσα στη χώρα.

Από τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011, η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών των Η.Α.Ε. (T.R.A.) συνεργάστηκε στενά με τις μονάδες του κυβερνο-εγκλήματος που συνδέονται με τον μηχανισμό ασφαλείας, για την εφαρμογή ενός ασφυκτικού συστήματος λογοκρισίας και επιτήρησης στο διαδίκτυο. Μια αστυνομική δύναμη στον κυβερνοχώρο, που ονομάζεται επίσημα Τμήμα Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, αποτελεί ειδική μονάδα στο πλαίσιο της αστυνομικής δύναμης του Ντουμπάι, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο για να παρακολουθεί το διαδίκτυο, στοχεύοντας δυσανάλογα τους πολιτικούς διαφωνούντες και τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ασαφής πρόβλεψη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο σήμανε ότι οι δημοσιογράφοι, οι bloggers, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι επικριτές της κυβέρνησης, εντοπίζονται κυρίως από τις αρχές. Τα τελευταία χρόνια αυθαίρετα κρατούνται, εξαφανίζονται έντονα και σε μερικές περιπτώσεις βασανίζονται λόγω των δραστηριοτήτων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για τα Μέσα Ενημέρωσης και το Κέντρο Ερευνών των Εμιράτων, μόνο το 2016 κρατήθηκαν περίπου τριακόσια άτομα για σχόλια σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που επικρίνουν το κυβερνών καθεστώς. Επιπλέον, τον Μάρτιο του περασμένου έτους ο Ιορδανός δημοσιογράφος Tayseer al-Najjar και ο εξέχων ακαδημαϊκός δρ. Nasser Bin Ghaith από τα εμιράτα, έλαβαν ποινές φυλάκισης τριών έως δέκα ετών αντίστοιχα λόγω σχολίων τους στο Facebook και το Twitter, που οι αρχές θεωρούν ότι είναι επικριτικά έναντι του κράτους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το αυστηρά ελεγχόμενο αστυνομικό κράτος έχει διευκολυνθεί στα Η.Α.Ε. από ένα νέο δίκτυο παγκόσμιων «αντιπροσώπων του κυβερνοχώρου», που ήταν πολύ χαρούμενοι για να αντιμετωπίσουν ένα αυξανόμενο κενό στην αγορά και τις μοναρχίες του Κόλπου με ένα μάτι που θα καταπνίξει κάθε μορφή διαφωνίας. Νωρίτερα πέρσι, μια έρευνα του B.B.C. αποκάλυψε ότι οι βρετανοί κατασκευαστές συστημάτων όπλων εξάγουν λογισμικό επιτήρησης στον κυβερνοχώρο στα Η.Α.Ε. και σε άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν από τις αρχές των εμιράτων για να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους.

Αυτό το αυστηρά ελεγχόμενο αστυνομικό κράτος έχει διευκολυνθεί στα Η.Α.Ε. από ένα νέο δίκτυο παγκόσμιων «εμπόρων όπλων στον κυβερνοχώρο» που ήταν πολύ χαρούμενοι να αντιμετωπίσουν ένα αυξανόμενο χάσμα στην αγορά.

Σε μια ιστορία που συγκέντρωσε τη διεθνή προσοχή πέρυσι, ο εξέχων υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμιντ Μανσούρ των εμιράτων, ονομάστηκε «διαφωνούντας εκατομμυρίων δολαρίων» από τα μέσα ενημέρωσης, αφού ανακαλύφθηκε ότι το iPhone του είχε χακαριστεί από τις αρχές των Η.Α.Ε. με λογισμικό που παρείχε η ισραηλινή εταιρεία ασφαλείας N.O.S. Η κυβέρνηση των εμιράτων κατέβαλε στην ισραηλινή εταιρεία ένα εκατομμύριο δολάρια για το λογισμικό. Ο Mansoor έλαβε ένα μήνυμα κειμένου που του υπόσχεται πληροφορίες σχετικά με τους πολιτικούς κρατούμενους στα Η.Α.Ε. αν έκανε κλικ σε ένα σύνδεσμο στο μήνυμα. Δυστυχώς, πέρασε το τηλέφωνο στο “Citizen Lab” στο Τορόντο, που ειδικεύεται στις τεχνολογίες επικοινωνιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανακάλυψαν ότι το λογισμικό hacking θα είχε επιτρέψει στις αρχές να παρακολουθήσουν κάθε κίνηση και συζήτηση του Mansoor, μετατρέποντας ουσιαστικά το τηλέφωνό του σε κινητή συσκευή επιτήρησης. Αναφερόμενος συνήθως ως ο τελευταίος που μίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Η.Α.Ε., ο Mansoor συνελήφθη για τη δραστηριότητα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Παραμένει σε άγνωστη τοποθεσία χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο.

Η περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φωτίζει το γεγονός ότι αυτές οι τεχνολογίες, όταν βρίσκονται στα χέρια καταπιεστικών αυταρχικών καθεστώτων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάλειψη κάθε είδους εκδημοκρατισμού των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ή του διαδικτύου ευρύτερα. Η τεχνολογία Cyber δεν μπορεί να εξεταστεί από το πλαίσιο των υλικών συνθηκών στις οποίες είναι ενσωματωμένη. Αντ’ αυτού, πρέπει να θεωρηθεί ότι επιτρέπει και ενισχύει τον έλεγχο ενός κράτους επί των πολιτών του. Καθώς η ισορροπία της εξουσίας έχει απομακρυνθεί από τις μάζες, έχει και τα κοινωνικά μέσα, τα οποία βρίσκονται τώρα μέσα στα όρια της αυταρχικής κυριαρχίας. Για ένα στιγμιαίο τρεμόπαιγμα, παρέδωσε έναν εναλλακτικό χώρο στον οποίο η πολιτική διαφωνία ευδοκίμησε και οργανώθηκε, αλλά τώρα με τη βοήθεια ενός διεθνούς δικτύου «αντιπροσώπων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο», ο χώρος αυτός προς το παρόν έκλεισε για τα καλά και πραγματικά.

πηγή

 

Σχετικά άρθρα

Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν

Super User

Αυξήθηκε η βία στον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης

Super User

Τι λένε για τον Τσίπρα στη χώρα των αφεντικών της Ευρωλάνδης;

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies