Ξέρετε ότι εκτός από τον γνωστό SARS, τον πρόγονο του σημερινού κορονοϊού, υπάρχει και άλλος; Πρόκειται για τις επίλεκτες αστυνομικές μονάδες της Νιγηρίας με το παραπλανητικό όνομα: Special Anti-Robbery Squad (Ειδικά Αποσπάσματα Κατά των Ληστειών). Γιατί παραπλανητικό; Γιατί οι μονάδες αυτές δεν «προστάτευαν» τους πολίτες από τους «κακούς ληστές», όπως υπονοεί ο τίτλος τους.
Οι μονάδες αυτές έγιναν αντικείμενο πολλών καταγγελιών εδώ και χρόνια για βασανιστήρια, εκτελέσεις χωρίς δίκες και παράνομες συλλήψεις. Όμως, η νεολαιϊστικη οργή που εδώ και μία βδομάδα συγκλονίζει τη χώρα με καθημερινές διαδηλώσεις, ανάγκασε το καθεστώς να διαλύσει αυτό το αστυνομικό σώμα.
To hashtag #ENDSARS έγινε διαδικτυακό σύνθημα, αλλά οι νεολαίοι της Νιγηρίας δεν έμειναν μόνο εκεί. Κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία και τον στρατό, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις των τελευταίων έξι ημερών να οδηγήσουν στον θάνατο δέκα ατόμων. Το αντικατασταλτικό κίνημα στις Η.Π.Α. έπαιξε σίγουρα το ρόλο του, με τους νιγηριανούς διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα παρόμοια με αυτά που ακούστηκαν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπως «Οι ζωές μας μετράνε» και «Όχι στην αστυνομική βαρβαρότητα».
Προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα, το καθεστώς αποφάσισε να διαλύσει τα S.A.R.S., να μοιράσει τους μπάτσους των S.A.R.S. σε άλλα αστυνομικά σώματα και να φτιάξει νέο αστυνομικό σώμα, το S.W.A.T. (Special Weapons and Tactics – Ειδικά Όπλα και Τακτικές), δείχνοντας τα περιορισμένα όρια αυτής της μερικής νίκης του νεολαιίστικου κινήματος στη Νιγηρία.
Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Ναι, όμως το γεγονός ότι οι νεολαίοι κατέβηκαν στους δρόμους αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διαλύσει ένα επίλεκτο κατασταλτικό σώμα, καθώς και να απελευθερώσει όλους τους συλληφθέντες των πρόσφατων διαδηλώσεων, έχει τη σημασία του στην εποχή που τα παπαγαλάκια του συστήματος προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι διαδηλώσεις κι ο αγώνας δεν έχουν κανένα νόημα…