INDEXANTHI.GR
Διάφορα

Επαφές και κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων Περιφερειακού, Τοπικού και Κλαδικού Τύπου

Σημαντικές συναντήσεις είχαν την περασμένη εβδομάδα οι πρόεδροι και εκπρόσωποι ολόκληρου του περιφερειακού, τοπικού και περιοδικού τύπου της χώρας, με τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Νίκο Βούτση, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κ.Κ.Ε., και Ποτάμι), συζητώντας για θέματα που απασχολούν τον κλάδο των εντύπων.

Κοινή διαπίστωση ήταν η θέληση όλων των πλευρών να βρεθούν άμεσα λύσεις που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του τύπου της περιφέρειας (ημερήσιου, εβδομαδιαίου), των τοπικών εφημερίδων της Αττικής, αλλά και των περιοδικών-κλαδικών εκδόσεων.

Στις συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρουσιάστηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα των εντύπων που λειτουργούν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και διαπιστώθηκε η κοινή πεποίθηση από όλες τις πλευρές να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου (διακίνηση τύπου, συμμετοχή σε προγράμματα Σ.Ε.Σ. κ.α.), σε συνδυασμό με τη διαφάνεια που διασφαλίζουν μόνο οι έντυπες δημοσιεύσεις (διακηρύξεις, ισολογισμοί) και να εφαρμοστούν οι νόμοι που μέχρι σήμερα καταστρατηγούνταν επί δεκαετίες (κατανομή κρατικής διαφήμισης κ.α.), ευνοώντας ξεκάθαρα συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα της πρωτεύουσας και αδικώντας κατάφωρα τον περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό τύπο.

Στη συνάντηση στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, παρόντων του υπουργού Νίκου Παππά, του γενικού γραμματέα Λευτέρη Κρέτσου και υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε εκτενής, δίωρης διάρκειας συζήτηση, σε κλίμα ειλικρίνειας και συνεργασίας, για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό τύπο. Μετά από εποικοδομητική συζήτηση αποφασίστηκε:

  • Να προωθηθεί άμεσα η τροπολογία (έχει κατατεθεί ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης) που θα επαναφέρει την υποχρεωτικότητα των δημοσιεύσεων για έργα και αγορές που γίνονται με πρόχειρους διαγωνισμούς
  • Να εφαρμοστεί η κατανομή του 30% της κρατικής διαφήμισης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με διαφανή τρόπο και δίκαιη κατανομή προς τον κλάδο, σε συνεργασία του υπουργείου και των ενώσεων
  • Να δοθούν κίνητρα που να ευνοούν τις συνεργασίες, ακόμη και τις συγχωνεύσεις εφημερίδων
  • Να δημιουργηθεί πρόγραμμα ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου μέσω Σ.Ε.Σ.
  • Να οριστεί συνάντηση με τα ΕλΤα για να εξεταστούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα διακίνησης των εντύπων.

Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει σύντομα η διαβούλευση του υπουργείου με τις ενώσεις για να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο νόμου που ετοιμάζεται.

Μετά από πρόταση-πλαίσιο των ενώσεων, ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης συμφώνησε να συσταθεί άμεσα διακομματική επιτροπή με αποκλειστικό αντικείμενο τη βιωσιμότητα του περιφερειακού, τοπικού και κλαδικού τύπου, πρόταση με την οποία συμφωνούν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των ενώσεων συμφώνησαν ότι όλες οι περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω θα προγραμματιστούν από κοινού. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί το θετικό για τον κλάδο γεγονός της κοινής γραμμής που χάραξαν οι πέντε ενώσεις οι οποίες εκπροσωπούν το σύνολο του κλάδου της χώρας. Αφήνοντας πίσω παθογένειες και εσωστρεφείς πρακτικές του παρελθόντος, θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για την επίλυση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο έντυπος τύπος. Παράλληλα, καλούμε όλα τα μέλη των ενώσεων μας να συστρατευτούν μαζί μας, δημοσιοποιώντας κάθε ενημέρωση που αφορά τις κοινές δράσεις των ενώσεών μας.

 

Σχετικά άρθρα

Διευκρινίσεις της Π.Α.Μ.-Θ. για τη γέφυρα του Κομψάτου

Super User

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.-Θ.

Super User

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης αλιέων

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies