INDEXANTHI.GR
e-Ξανθη-ματα

Επετειακόν αφιέρωμα

Θα διώξουμε τους Τούρκους με ένα νόμο και μια υπογραφή“! Η μπάσα φωνή του πρίμου φλογερού επαναστάτη τράνταξε συθέμελα την καρναβαλική Πάτρα, με το πλήθος να παραληρεί “ούρα, ούρα“. “Αργότερα” απάντησε Εκείνος στην… προτροπή, με το γνωστό εκνευριστικό μειδίαμα που ωστόσο φαινόταν πως έπειθε τις απαίδευτες κοινωνικές ομάδες. Ο φλαμπουράρης (σ.σ. αυτός που κουβαλάει το φλάμπουρο) ανέμισε τη σημαία του ξεσηκωμού, με τους λεκέδες των freddo να κυματίζουν ευδιάκριτα στον ήλιο.

Και κατεβαίνοντας από το βάθρο στο βόθρο του αλαλάζοντος πόπολου, ο Γρηγόριος Τσιπραίος (γνωστός ως Παπα-φλέσσας λόγω της διαβίωσής του στη σκιά και υπό την καθοδήγηση του Παππά) όρκιζε τα πρωτοπαλίκαρα και τις ηρωίδες του αγώνα: τον Δραγαϊσκάκη, τον Κωλοτσιρώνη, την Κουντουρίνα Μπουμπουλίνα, το καημένο καμένο ζαρκάδι της Ρούμελης Πάνο, τον γιδοβοσκό με τη βίτσα που του έδωσε το προσωνύμιο “βίτσας”, τον φιλέλληνα Τερέντιο Γρήγορο (Quick), τον Μιχελογιαννακαρά τον τουρκοφάγο και όσους άλλους απέμειναν. Ακόμη και τον εμβληματικό Νίκα Καρανίκα!

Περιχαρής η Θεανώ Μαυρογένους παραμέρισε τη Ναυπλιώτισσα Ψωροκώσταινα κι έφερε ταψιά με γεμιστά για τον αγώνα, καθώς τρεις άντρες συγκρατούσαν το καμένο ζαρκάδι της Ρούμελης (γνωστό στη Γκιώνα και ως “πυρακτωμένο πιρούνι”) να μην τα φάει. “Μείνε πάνω Πάνο” του φώναζαν άγρια οι οπλαρχηγοί.

Οι αλήστου μνήμης πίπιζες, ντουντούκες και βουβουζέλες του φλόρουμ και των “κοινωνικών κινημάτων” (θυγατρικών της Φιλικής –φιλί: kiss- Εταιρείας) παιάνιζαν τω “τη υπερμάχω” κατ’ εντολή του Ιερώνυμου, επιστήθιου φίλου, αδερφού, συναδέλφου και συνοδοιπόρου τού Γρηγόριου Τσιπραίου. Πιο εκεί, ο οπλαρχηγός Μουζάλας πρόσφερε στον αγώνα χιλιάδες πρόσφυγες, κάτι που μοιραία έφερε τα “Καμμενικά” (Μουζαλικά) που υπονόμευσαν το ξεκίνημα του αγώνα. Ωστόσο οι πρόκριτοι προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο της επανάστασης. Αυτοί που με τους Τούρκους την έβγαζαν τσάτρα-πάτρα, βρέθηκαν στην Πάτρα να ομνύουν πίστη στη νέα δημοκρατία, την ελληνική, που θα διαδεχόταν την οθωμανική κυριαρχία, που διαδέχτηκε τη βυζαντινή, διάδοχο της ρωμαϊκής που είχε διαδεχτεί την αθηναϊκή, τη μηδική και πάει κλαίγοντας. Λίγο αργότερα όμως, γύρισαν την πλάκα κι άρχισαν να φωνάζουν “να σώσουμε τις τράπεζες”, εκδίδοντας το ιστορικό “δεύτερη φορά και από δεύτερο χέρι μανιφέστο“, σημειώνοντας φλογερά: “Να βοηθήσουμε τους πολυχρονεμένους αφέντες μας που στηρίζουν τη χώρα και την επανάσταση. Μην ακούτε το Μόσχοβο, άλλο Κάμενικ κι άλλο Καμμενικά, κλείστε τα αυτιά στις ανυπόστατες θεωρίες των αβράκωτων. Η θέση μας είναι στη δύση, στην Ευρώπη“. Και βροντοφώναξαν “Μένουμε Ευρώπη“, όλοι μαζί εκείνη την άγια νύχτα, μ’ ένα στόμα, μια φωνή, ναι με μια φωνή…

Τέλος επετειακού αφιερώματος.

 

Σχετικά άρθρα

Η φωτογραφία της ημέρας

Super User

Με αφορμή την ημέρα

Super User

Η φωτογραφία της ημέρας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies