INDEXANTHI.GR
Κόσμος

Άλλη μια επιστημονική ανακάλυψη στην υπηρεσία της Ιστορίας

Μία σημαντική βρετανική επιστημονική ανακάλυψη, από αυτές που φωτίζουν στιγμές της Ιστορίας, δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα από τις σελίδες της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet».

Πρόκειται για λεπτομέρειες αναφορικά με τα αίτια θανάτου του βασιλιά Ριχάρδου ΙΙΙ στη μάχη του Μπόσγουορθ πριν από περισσότερο από 500 χρόνια, με τους επιστήμονες να αποφαίνονται ότι δύο από τα πολλά χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι ήταν εκείνα που επέφεραν πολύ γρήγορα τον θάνατό του. Σημειώνεται ότι ο σκελετός του βασιλιά Ριχάρδου ΙΙΙ ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους κάτω από ένα δημοτικό χώρο στάθμευσης στο Λέστερ της κεντρικής Αγγλίας το 2012 και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της πόλης.

Από την ανάλυση που έγινε στα οστά του Ριχάρδου, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη, προκύπτει ότι δέχτηκε επίθεση από ένα ή και περισσότερα άτομα και ότι εννέα από τα έντεκα χτυπήματα που εμφανώς δέχτηκε στη μάχη, ήταν στο κεφάλι και ένα ακόμη -πιθανώς μοιραίο- χτύπημα ήταν στη λεκάνη. Από την εξέταση επιβεβαιώνεται ακόμη η επικρατούσα θεωρία ότι δεν φορούσε πολεμικό κράνος.

Τα χτυπήματα στο κεφάλι συνάδουν με κάποιες αρκετά σύγχρονες περιγραφές της μάχης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εξέτασης των επιστημόνων που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». “Τα χτυπήματα στο κρανίο υποδηλώνουν ότι δεν φορούσε κράνος, ενώ από την απουσία αμυντικών τραυμάτων στα χέρια φαίνεται ότι κατά τα άλλα ήταν πάνοπλος όταν σκοτώθηκε” δήλωσε η Σάρα Χέινσγουορθ, καθηγήτρια στο τμήμα Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών του πανεπιστημίου του Λέστερ, η οποία συνυπογράφει την έρευνα.

Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Μάιο ότι ο τελευταίος βασιλιάς της δυναστείας των Πλανταγενετών θα πρέπει να ταφεί και πάλι κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε στη μάχη, απογοητεύοντας έτσι τους απογόνους του οι οποίοι επιθυμούσαν να επιστραφούν τα οστά του στο Γιορκ της βόρειας Αγγλίας (ο Ριχάρδος ανήκε στον Οίκο του Γιορκ). Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Αγγλίας στάθηκε η αποκορύφωση του πολέμου των Ρόδων, του αιματηρού 30ετούς εμφυλίου ανάμεσα στον Οίκο του Γιορκ -όπου ανήκε ο Ριχάρδος- και στον αντίπαλο Οίκο του Λάνκαστερ.

Η ομάδα της Χέινσγουορθ χρησιμοποίησε διαγνωστικές μεθόδους, όπως ολόσωμη αξονική τομογραφία και μικρο-αξονική τομογραφία, για να αναλύσει το είδος των τραυμάτων στα οστά του Ριχάρδου ώστε να αποφανθεί ποιά από τα τραύματα που δέχτηκε ήταν μοιραία. Επίσης ανέλυσαν τα σημάδια που αφήνουν τα όπλα στα οστά προκειμένου να εντοπίσουν τα μεσαιωνικά όπλα που πιθανώς να ευθύνονται για τα τραύματά του. Σύμφωνα με τον Γκάι Ράτι, παθολόγο και μέλος της ομάδας των ερευνητών, “τα πιθανότερα μοιραία τραύματα είναι δύο στο εξωτερικό τμήμα του κρανίου, ένα ευρύ τραύμα που προκλήθηκε με δύναμη από αιχμηρό αντικείμενο, πιθανόν ξίφος ή αλαβάρδα (σ.σ τύπος λόγχης) και ένα διεισδυτικό τραύμα από αιχμηρό όπλο”.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Δεκαεννιά κυβερνήτες στις Η.Π.Α. “παγώνουν” τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Super User

Το χρήμα (μόνο) δεν φέρνει την ευτυχία…

Super User

Μικρά(;) πρότυπα της καθημερινότητας

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies