INDEXANTHI.GR
Παιδεία

Δυσφόρησε για να… μας επιβεβαιώσει η Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης

Παρά την αρχική δυσφορία και τα όποια παράπονα διατυπώθηκαν από την Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης προς το δημοσίευμα του indexanthi.gr αναφορικά με την επίσκεψη Λοβέρδου στην περιοχή μας (εδώ), μια συνομιλία με την πρόεδρο της ένωσης Μαρία Λουκόπουλου ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει τον πυρήνα και την ουσία του δημοσιεύματός μας.

Ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο το πρώτο όσο και το παρόν δημοσίευμα δεν έχουν να κάνουν με προσωπικές εμπάθειες ή συμπάθειες (είναι γνωστό άλλωστε ότι στην παρούσα περίπτωση αν κάτι ισχύει είναι το δεύτερο), συνομιλήσαμε με την πρόεδρο της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης για να ανιχνεύσουμε τι δημιούργησε τη… δυσφορία και αν πρέπει να αναθεωρήσουμε ή να διορθώσουμε κάτι. Αν και η κοινή ανακοίνωση τριών Ε.Λ.Μ.Ε. (εδώ) ενίσχυε ακόμη περισσότερο την άποψή μας. Παραθέτουμε αυτολεξεί την εξήγηση που έδωσε η ίδια, για το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί επέλεξαν τον ρόλο του θεσμικού συνομιλητή χωρίς να υπάρχει –έστω και εκ παραλλήλου- οποιαδήποτε πινελιά διαμαρτυρίας (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Ζητήθηκε να επιδιώξουμε οπωσδήποτε συνάντηση με τον υπουργό και να μην διασπάσουμε την προσοχή με τυχόν κινητοποίηση. Θέλαμε οπωσδήποτε να δει τους συναδέλφους με απόσπαση και σε διαθεσιμότητα και να μιλήσει μαζί τους. Οι ίδιοι και οι δύο Ε.Λ.Μ.Ε. του Έβρου μας ζήτησαν να μην ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις, ώστε ο στόχος να είναι να μιλήσουμε οπωσδήποτε με τον υπουργό. Προτιμήσαμε να γίνει έτσι, με δεδομένο ότι μας κάλυπτε κιόλας. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν ξεκίνησε κάποια κινητοποίηση». Αφήνοντας λοιπόν να αιωρείται η αίσθηση ότι η Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης ήθελε να προβεί σε κινητοποιήσεις αλλά υπέκυψε στα κελεύσματα που περιγράφονται παραπάνω, η κα Λουκοπούλου προσθέτει: «Ορισμένα πράγματα λύνονται και με άλλο τρόπο, χωρίς φυσικά να απεμπολούμε τη δυναμική της κινητοποίησης. Δική μας επιδίωξη ήταν ο υπουργός να δει πρώτα τους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα και έπειτα τους αναπληρωτές. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Και τελικά μίλησαν μαζί του και οι μεν και οι δε».

Ούτε κινητοποιήσεις ούτε (φυσικά) ουσιαστικές δεσμεύσεις…

Κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι ήταν όντως καλύτερος αυτός ο δρόμος, ρωτήσαμε αν τουλάχιστον κερδήθηκε κάτι, αν υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις από πλευράς υπουργού και υπουργείου. Παραθέτουμε και πάλι αυτούσια την απάντηση: «Η δέσμευση του υπουργού ήταν ότι δεν θα απολυθούν αυτοί που είναι σε διαθεσιμότητα, ενώ δεν δεσμεύτηκε γι’ αυτούς που έχουν ήδη απολυθεί… Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα ασχοληθεί λίγο με το πειθαρχικό, αφού μπορεί κάποιος εκπαιδευτικός να βρεθεί εκτός σχολείου από ένα δυσαρεστημένο γονέα! Από εκεί και έπειτα δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι, αφού ακούσαμε μια νομική μπαρούφα, καθώς και την επίσημη ομολογία του ότι αν συνεχίσει η κατάσταση όπως είναι, του χρόνου δεν θα μπορούν ν’ ανοίξουν τα σχολεία από τα κενά! Ωστόσο δεν είπε ότι μπορεί να γίνουν διορισμοί, παρά μόνο ότι δεσμεύεται από το ένα προς δέκα. Βέβαια, τα δύο τελευταία χρόνια έφυγαν δεκαπέντε χιλιάδες και πήρανε 92. Αυτό δεν είναι αναλογία ένα προς δέκα… Είπε επίσης –και αυτό το θεωρήσαμε πολύ μεγάλη ντροπή από υπουργό οποιασδήποτε χώρας- ότι ζήτησε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να κάνει Α.Σ.Ε.Π. και να διορίσει δέκα χιλιάδες ανθρώπους. Ενώ ο ίδιος ομολόγησε ότι φέτος λείπουν είκοσι χιλιάδες. Από τον προϋπολογισμό υπάρχουν κονδύλια μόνο για δύο χιλιάδες. Ούτε γι’ αυτό δεσμεύτηκε».

Κλείσαμε τη συνομιλία μας ανιχνεύοντας την πιθανότητα κλιμάκωσης ή αλλαγής του τρόπου αντίδρασης των εκπαιδευτικών μπροστά στις τετριμμένες εθιμοτυπικές και ατελέσφορες (γραφικές πια για πολλούς) συνάξεις και… βόλτες στην πόλη. Παραθέτουμε –και εδώ- αυτούσια την απάντηση: «Περιμένουμε την εισήγηση από την ομοσπονδία μας. Κατ’ αρχήν συμμετέχουμε στην πορεία της Θεσσαλονίκης (σ.σ. της Δ.Ε.Θ. που έγινε το Σάββατο χωρίς… να προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση σε κανένα). Η Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου είναι μέρα πανελλαδικής ενημέρωσης του κοινού και κινητοποιήσεων. Αποφασίσαμε να κάνουμε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία με μουσική, για να μοιράζουμε υλικό στους πολίτες. Και επιφυλασσόμαστε για μια δυναμικότερη κινητοποίηση. Εκείνο που θα εστιάσουμε (sic) είναι η ενημέρωση του κοινού για να έχουμε τους γονείς σύμμαχους, αφού το θέμα αφορά όλους μας».

Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

Σχετικά άρθρα

Διαδικτυακή ημερίδα από την Ε.Μ.Ε. Ξάνθης

Super User

Ανακοινώσεις του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης

Super User

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies