INDEXANTHI.GR
Κοινωνία

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης

Αναδημοσιεύουμε το εβδομαδιαίο “δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης” που εξέδωσε η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας:

 • Ψηφίστηκε από τη “δεύτερη φορά αριστερά” και το ακροδεξιό δεκανίκι της, ο νόμος για το δικαίωμα στην ανταπεργία των εργοδοτών το γνωστό σε όλους λοκ-άουτ. Πρόκειται για τη δυνατότητα του εργοδότη σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης εργαζομένων σε ένα εργασιακό χώρο, να απομακρύνει ή να αντικαθιστά το προσωπικό της επιχείρησης ή να την κλείνει επικαλούμενος σειρά λόγων (οικονομικούς, καταχρηστική άσκηση απεργιακού δικαιώματος κλπ). Επιπλέον, η εργοδοσία μπορεί να επικαλεστεί πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω της απεργιακής κινητοποίησης του προσωπικού και να μην καταβάλλει δεδουλευμένες αποδοχές ή να δώσει μειωμένες αποζημιώσεις απόλυσης. Παράλληλα συνιστά νομιμοποίηση της απεργοσπασίας, αφού η εργοδοτική πλευρά είναι δυνατόν να επικαλεστεί το δικαίωμα μέρους του προσωπικού να εργαστεί και να απομακρύνει όσους απεργούν. Η εφαρμογή τη εργοδοτικής ανταπεργίας δημιουργεί καθεστώς ομηρίας για τους εργαζόμενους αφού αναστέλλει την εξαρτημένη σχέση εργασίας χωρίς να την λύνει, αποτελώντας το πλέον ισχυρό εργοδοτικό όπλο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε καταργήθηκε ως ακραία αντεργατική.
 • Ενημερωτική εξόρμηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Γενάρη στο Παγκράτι στην περιοχή γύρω από την κλινική «Νέο Αθήναιον», ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής για την κατάσταση των εργαζομένων και για τον αγώνα τους να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα. Στην εξόρμηση μετείχαν εργαζόμενοι της κλινικής και το κλαδικό σωματείο. Σχετικά με το δήθεν “καταγγελτικό” κείμενο του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι αναφέρουν τα εξής: Υπομονή έχουν κάνει οι εργαζόμενοι όχι το υπουργείο. Οι μηχανισμοί που επικαλείται το υπουργείο έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές. Έχουν γίνει καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, αγωγές, έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Υπάρχουν ακόμα και δικαστικές αποφάσεις, καταδικαστικές για την εργοδοσία. Αν η ηγεσία του υπουργείου επικαλείται τώρα αυτούς τους μηχανισμούς προκειμένου να επιδείξει φιλεργατικό πρόσωπο, αυτό γίνεται για να αποποιηθεί τις ευθύνες της, μπροστά και στην πιθανή περίπτωση κλεισίματος της κλινικής. Το υπουργείο εργασίας, στην καταγγελία που δημοσιεύτηκε, σκόπιμα αθροίζει τις οφειλές της κλινικής και προειδοποιούν ότι η λογική να δεχτούν το «τσουβάλιασμα» των οφειλών, σημαίνει πως οι τελευταίοι που θα εξοφληθούν, θα είναι οι εργαζόμενοι. Με έντεχνο τρόπο η καταγγελία του υπουργείου, αποδίδει την ευθύνη της κατάστασης στη κακοδιαχείριση, στα οικονομικά σκάνδαλα κλπ. Λέει δηλαδή στους εργαζόμενους: Τι να κάνουμε, ήσασταν άτυχοι. «Πέσατε» σε κακοδιαχειριστές. Την άλλη φορά ίσως είσαστε πιο τυχεροί και δουλέψετε σε κάποιον «υγιή» επιχειρηματία. Θυμίζουν δε στους κυρίους του υπουργείου ότι τα κέρδη των «υγιών» επιχειρηματιών, στηρίζονται και στην απλήρωτη εργασία και στην εξαντλητική δουλειά και στους μισθούς πείνας, τα οποία υλοποιούνται μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας. Επίσης ζητούν νέα τριμερή συνάντηση, ενώ προειδοποιούν και για νέες κινητοποιήσεις.
 • Η εργοδοσία της εταιρείας ”ΕΛΚΟ Βαγιωνής” προχώρησε σε τρεις εκδικητικές και τρομοκρατικές απολύσεις εργατών επειδή απαιτούσαν το αυτονόητο: να πληρώνονται στην ώρα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εργοδοσία καθυστερεί να καταβάλλει τον ούτως η άλλως ισχνό μισθό των 500 ευρώ.
 • Απολύσεις στην “ΜΕΤΚΑ” πριν τα Χριστούγεννα παρά την κερδοφορία, καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση-καταγγελία, το σωματείο μισθωτών τεχνικών έχει ήδη πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στην εταιρεία ενάντια στις απολύσεις και στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Σε αίτημα του σωματείου για συνάντηση η απάντηση της εργοδοσίας ήταν αρνητική. Επίσης το σωματείο θα προχωρήσει άμεσα σε κινητοποιήσεις, καθώς και σε καταγγελία και τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Δηλώνει δε σε όλους τους τόνους ότι καμία απόλυση και κανένας εκβιασμός δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση. Το Σ.Μ.Τ. διεκδικεί: υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης, κατάργηση της πληρωμής με δελτίο, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο) και να μην γίνουν απολύσεις.
 • Κατέληξε την Τρίτη 19 Γενάρη ο 35χρονος εργαζόμενος Γεώργιος Σταμέλος που είχε προσληφθεί με πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Μεγαρέων ύστερα από τέσσερις μήνες που βρισκόταν σε κώμα. Για όλους εμάς, τον κόσμο της δουλειάς, πρόκειται ξεκάθαρα για άλλη μία περίπτωση εργοδοτικής δολοφονίας. Όπως καταγγέλλουν και οι συνάδελφοί του, ο πενταμηνίτης εργαζόταν ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε εργολάβο στην καθαριότητα με αποτέλεσμα να πέσει από το απορριμματοφόρο και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία και συμβασιούχων αττικής λέει τα εξής: Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή; 495 ευρώ και ένα μεροκάματο των 19 ευρώ; Όχι πια συνάδελφοι! Η πολιτική τους για τζάμπα εργαζομένους και ανθρώπους νεκρούς ΤΩΡΑ θα σταματήσει. Από σήμερα τίποτε πια δεν θα είναι το ίδιο! ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα, απολυμένοι ή επισφαλώς εργαζόμενοι, όλοι οι άνεργοι, όλη η νεολαία, θα πρέπει να δώσουμε το “παρών” στο κέντρο αγώνα μας στη Σταδίου 29. Όχι άλλο αίμα! Όχι στη σκλαβιά της ανακύκλωσης και του θανάτου! Είμαστε άνθρωποι! Δεν είμαστε σκουπίδια! Η εξέγερσή μας οφείλει να είναι η απάντηση μας… Τα ψέματα τους τέλειωσαν… Οι αποφάσεις τους για τις ζωές μας τέλειωσαν… Δεν θρηνούμε! Είμαστε εξοργισμένοι! Η δολοφονία του συναδέλφου μας δεν θα μείνει αναπάντητη!
 • Ο θάνατος του εργαζόμενου δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά ενώνεται με τη γραμμή αίματος των νεκρών των ΕλΠΕ, του εργαζομένου στο ορυχείο της Δ.Ε.Η. στην Πτολεμαΐδα, αλλά και με τους ανώνυμους εκατοντάδες νεκρούς που τα στατιστικά δεν αποκαλύπτουν, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της συλλογικότητας “ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια”. Εν κατακλείδι η ανακοίνωση αναφέρει το διεκδικητικό πλαίσιο που είναι: Κατάργηση των επικίνδυνων προγραμμάτων κοινωφελούς και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, κανονικές προσλήψεις με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, όχι άλλες ανθρωποθυσίες, καμία ανοχή, να πληρώσουν τώρα κυβέρνηση και δήμοι.
 • Σε ένα δεύτερο παρ’ ολίγον εργοδοτικό έγκλημα δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, ο ένας ελαφρά και ο άλλος πιο σοβαρά καθώς φέρει εγκαύματα στο κεφάλι. Οι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 18/1 στο εργοστάσιο της “ΛΑΡΚΟ” στη Φθιώτιδα. Στον ίδιο χώρο δούλευαν κι’ άλλοι συνάδελφοί τους, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν.
 • Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της “Σόφτεξ” εκφράζει με ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒιοΜε. Η ανακοίνωση λέει τα εξής: “Το “έργο” το έχουμε ξαναδεί: κλείνουν το εργοστάσιο της Σόφτεξ τα αφεντικά, πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους. Αυτοί που την πήραν από το δημόσιο, αφού πρώτα την “εξυγίανε”, για να τη βάλουν στο… σωστό δρόμο της αγοράς. Άλλη μια πετυχημένη ιδιωτικοποίηση! Το υπουργείο Εργασίας λέει ότι “θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο για την επαναλειτουργία του εργοστασίου”. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κανείς νόμιμος τρόπος για να εμποδιστεί κάποιος να κλείσει μια επιχείρηση. Τα εκατοντάδες κλειστά, παρατημένα ή χρεοκοπημένα εργοστάσια αυτό δείχνουν. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει: ο τρόπος του αγώνα, συλλογικά και αμεσοδημοκρατικά οργανωμένου, και μάλιστα ενός αγώνα μαχητικού, με κατάληψη του εργοστασίου και περιφρούρηση των εγκαταστάσεων, και αποφασισμένου να φτάσει μέχρι το τέλος, μέχρι τη ντε φάκτο επαναλειτουργία του εργοστασίου από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος αν μιλάμε πράγματι για επαναλειτουργία και όχι απλώς για την αυτονόητη διεκδίκηση των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων. Ας κάνουμε πράξη το “χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”, κάνοντας σαφές ότι αυτοί μπορεί να φύγουν αλλά το εργοστάσιο θα μείνει στα χέρια των πραγματικών παραγωγών, κι αυτή τη φορά θα λειτουργήσει για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των αφεντικών. Για πρώτη φορά παράγοντας χωρίς εκμετάλλευση, με ισότιμη συνεργασία όλων, βασικά αγαθά που θα είναι ποιοτικά και προσιτά για τον καθένα. Όπως έδειξε και το παράδειγμα της ΒιοΜε, που φέτος κλείνει τρία χρόνια λειτουργίας στα χέρια των εργαζομένων, ο δρόμος αυτός μπορεί να αγκαλιαστεί και να στηριχτεί από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, δίνοντάς του τη δύναμη να αναμετρηθεί με τις απαιτήσεις των αφεντικών, του κράτους και της αγοράς. Να μην εγκαταλείψουμε αυτά που μας ανήκουν. Αν δεν μπορούν αυτοί, μπορούμε εμείς! Όλοι μαζί για να περάσουν τα εργοστάσια στα χέρια των εργαζομένων και η παραγωγή στα χέρια της κοινωνίας“.
 • Την προσπάθεια τρομοκράτησης από την εργοδοσία του καταστήματος καφέ «Mikel» της συνδικαλίστριας και εργαζόμενης στο κατάστημα, επειδή διεκδίκησε να καταβληθεί το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους, καταγγέλλουν συνδικαλιστικοί φορείς της Δράμας. Σύμφωνα με καταγγελία των συνδικάτων της Δράμας, την Τρίτη 12 Γενάρη η εργοδοσία την ανάγκασε να παραμείνει για οκτώ ώρες στην αποθήκη του καταστήματος χωρίς αντικείμενο εργασίας, σε ένα χώρο χωρίς θέρμανση, με αποτέλεσμα η εργαζόμενη να καταλήξει στο νοσοκομείο με συμπτώματα κρυοπληξίας. Καταγγέλλεται επίσης πως η εργοδοσία (σ.σ. λείπει λέξη) τους εκπροσώπους τον συνδικάτων να επισκεφθούν την εργαζόμενη για να διαπιστώσουν αν είναι καλά στην υγεία της, ενώ όταν η εργαζόμενη επέστρεψε στην δουλειά, η εργοδοσία επανέλαβε την ίδια τακτική.
 • Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων η περασμένη, καθώς καθημερινά υπήρχαν κινητοποιήσεις εργαζόμενων και φορέων κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Πιο αναλυτικά: Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου οι γιατροί των Ε.Ο.Π.Υ.Υ.-Π.Ε.Δ.Υ. Δικηγόροι και μηχανικοί του Τ.Ε.Ε. προχώρησαν σε αποχή από τις εργασίες τους από τη Δευτέρα 18 μέχρι και την Παρασκευή 22/1. Οι υπάλληλοι του Ν.Α.Τ. απήργησαν τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Γενάρη, ενώ εξήγγειλαν και νέα 48ωρη απεργία από τις 27 Γενάρη. Οι εργαζόμενοι στον Ο.Σ.Ε. από την Τρίτη έως την Πέμπτη έκαναν τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας. Σε 48ωρη απεργία στις 20 και 21/1 κατέβηκαν και οι ναυτεργάτες, ενώ την Τετάρτη απεργία έκαναν και οι υπάλληλοι των Κ.Ε.Π. Δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν στάση εργασίας την Πέμπτη 21/1, ενώ την ίδια ημέρα πραγματοποίησαν συλλαλητήριο προς το υπουργείο Εργασίας .Επί ποδός πολέμου και η αγροτιά σε όλη τη χώρα, με τους αγρότες να… ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους πάνω στις εθνικές οδούς. Μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι απόμαχοι της δουλειάς και του μόχθου. Οι συνταξιούχοι Ι.Κ.Α., ΕλΤα, δημοσίου, Ο.Σ.Ε., O.A.E.E., Ν.Α.Τ., Ο.Τ.Α., Π.Ο.Σ.Ε. Ο.Α.Ε.Ε., πραγματοποίησαν την Τρίτη 19 Γενάρη μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα. Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, στις οικοδομές, καθώς και στον χώρο της βιομηχανίας και συγκεκριμένα στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, το μέταλλο, την κλωστοϋφαντουργία, τον ιματισμό και το δέρμα, την ενέργεια, τον τύπο-χαρτί, τη χημική βιομηχανία, το φάρμακο και άλλα. Σε κατάληψη της υπηρεσίας απονομής συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην πλατεία Κάνιγγος προέβησαν το πρωί της Παρασκευής 22 Γενάρη οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν αντιδρώντας στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. Τετράωρες καταλήψεις δημαρχείων προγραμμάτισε για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό. Στις 25 Ιανουαρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκανε αποχή και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Επίσης στις 4 Φεβρουαρίου υπάρχει μία ακόμα απεργία-πυροτέχνημα από Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ενώ την ίδια ημέρα το δικό του πανηγυράκι στήνει το ΠΑΜε.
 • Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Ρόδου πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο νησί. Όπως καταγγέλλουν, εδώ και λίγες μέρες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την παράδοση του αεροδρομίου της Ρόδου στην εταιρεία FRAPORT, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους εργαζόμενους οι οποίου βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
 • Τετράωρη στάση εργασίας το Σάββατο 16 Γενάρη και συγκέντρωση την ίδια ημέρα στο κατάστημα στην οδό Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα σούπερ-μάρκετ «Αρβανιτίδης Α.Ε.Ε.Ε.» με αίτημα την άμεση καταβολή δεδουλευμένων τους.
 • Με τα Μ.Α.Τ. η εργοδοσία προσπάθησε τα ξημερώματα της Τετάρτης 20 Γενάρη να σπάσει η απεργιακή περιφρούρηση των εργατών στη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων οικιακής κατανάλωσης «ΣΚΟΤ» Α.Ε. στη Μάνδρα Αττικής. Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Μ.Α.Τ. απώθησαν τους εργάτες της “ΣΚΟΤ”, προκειμένου να περάσουν ο απεργοσπαστικός μηχανισμός και τα διευθυντικά στελέχη εντός του εργοστασίου. Σε ένδειξη ταξικής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της “ΣΚΟΤ” που η κυβέρνηση χτύπησε με Μ.Α.Τ., σύντροφοι έκαναν παρέμβαση γράφοντας συνθήματα στο κέντρο της Αθήνας και στο κτίριο της Γ.Σ.Ε.Ε. Την αμέριστη αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατ(ρι)ών εξέφρασε με ανακοίνωση του και το μπλογκ Ριφιφί. “Ο αγώνας των εργατ(ρι)ών της SKOT είναι και δικός μας αγώνας. Ένας αγώνας ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας. Να μετατρέψουμε τα κάτεργα του Θριασίου σε προπύργια αγώνα. Κόντρα στα αφεντικά δεν έχουμε αυταπάτες, αυτές/οί που θα απαντήσουν θα είναι οι εργάτ(ρι)ες“, ανέφερε η ανακοίνωση.
 • Οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», πραγματοποίησαν την Πέμπτη 21/1 κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στο Καπανδρίτι. Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
 • Συνεχίστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Μέγαρο Μουσικής. Οι εργαζόμενοι έκαναν τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 21 Γενάρη, ενώ έγιναν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας και τη Δευτέρα 25 Γενάρη, αφού -όπως καταγγέλλουν- ακόμα δεν έχει γίνει εξόφληση των δεδουλευμένων τους και το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων του οργανισμού παραμένει θολό.
 • Κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους τις Κυριακές και τις αργίες, αφού δεν έχουν πληρωθεί αυτές τις υπηρεσίες τους από τον Αύγουστο του 2015.
 • Παρέμβαση πραγματοποίησε το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. στο «Φεστιβάλ Εθελοντισμού και Πολιτισμού Χωρίς Σύνορα». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο “Hilton”, εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο., ΚοινΣΕπ και ακαδημαϊκοί μίλησαν σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και παρουσίασαν το προφίλ των εργαζομένων που αναζητούν για τη στελέχωση των οργανώσεών τους. Το Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο. παρενέβη και επιχείρησε μια πιο ρεαλιστική ερμηνεία της «εμπνευσμένης» παρουσίασης του εργασιακού τοπίου στις Μ.Κ.Ο. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Σ.Β.Ε.Μ.Κ.Ο. λέει τα εξής: “Εξηγήσαμε ότι η «μη συσσώρευση πλούτου» ισοδυναμεί με πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας μας και, σε κάθε περίπτωση, με υποαμοιβόμενη εργασία, παρά τα «υψηλά προσόντα» που αναζητούν οι Μ.Κ.Ο. Η «επαγγελματική μας ανέλιξη» ανακόπτεται από τη διαρκή υποτίμηση της εργασίας μας, καθώς και από το γεγονός ότι η πλειονότητα των εργαζομένων βρίσκεται σύντομα εκτός κλάδου, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας (ή εξωθείται εκτός αυτού επειδή διεκδίκησε βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας). Διευκρινίσαμε, τέλος, ότι εθελοντισμός δεν είναι η υπερωριακή απλήρωτη εργασία (άραγε οι εργαζόμενοι των εκπροσωπούμενων Μ.Κ.Ο. που συμμετείχαν στο πάνελ θα αμειφθούν για την πολύωρη παρουσία τους εκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο;) ούτε η ανασφάλιστη πλήρης απασχόληση «εθελοντών» σε θέσεις που θα έπρεπε να καλύπτονται με μισθωτή εργασία. Κλείνοντας, μάλλον συμφωνούμε με τον εισηγητή που από το βήμα δήλωνε (και «έκοβε» περίτεχνα -πλην σαφώς- την παρέμβασή μας) ότι «όλα αυτά είναι γνωστά, οι συνθήκες εργασίας είναι ίδιες με μιας κανονικής επιχείρησης». Είμαστε κι εμείς κανονικοί εργαζόμενοι, πολύ συχνά δε με εργοδότες εντυπωσιακά πρόθυμους να εφαρμόσουν πρώτοι τις εκάστοτε νέες αντεργατικές διατάξεις, θα συμπληρώναμε…“.
 • Να μείνουν χωρίς δουλειά κινδυνεύουν δεκάδες εργαζόμενοι στην χαρτοποιία «Carton Pack» μετά από τη φωτιά που ξέσπασε στις αποθήκες της στην Κόρινθο τη Δευτέρα 18 Γενάρη. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος η εργοδοσία να προσπαθήσει να προχωρήσει σε απολύσεις η σε μειώσεις μισθού.
 • Σε πέντε απολύσεις ακόμα προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η εργοδοσία της «ΕΒΓΑ». Οι εργαζόμενοι μέσω του επιχειρησιακού σωματείου εξήγγειλαν στάση εργασίας τη Δευτέρα 25 Γενάρη και συνέλευση την ίδια ημέρα προκειμένου να καθορίσου περαιτέρω την στάση τους.
 • Η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση συμμετέχει και στηρίζει τις δράσεις της «πρωτοβουλίας για τη δικαίωση των αγωνιζόμενων καθαριστριών». Την Τρίτη 12 Γενάρη πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της πρωτοβουλίας στο καφέ-βιβλιοπωλείο «Λοκομοτίβα». Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι από μετρό, Ε.Κ.Π.Α., ΕλΓΟ “Δήμητρα”, “Wind”, Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, Ο.Τ.Α., Τ.Ε.Ε., Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, καθαρίστριες του ιδιωτικού τομέα, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση, εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα κ.ά. Αποφασίστηκε: Να γίνει καμπάνια για την καταδίκη του ΜΑΤατζή που χτύπησε τις εργαζόμενες που αγωνίζονταν για την επαναπρόσληψή τους. Να γίνει καμπάνια για την απόσυρση των κατηγοριών που έχουν κατατεθεί από αστυνομικούς εναντίον καθαριστριών. Να ζητηθεί από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τον Σύλλογο Εργαζόμενων Υπουργείου Οικονομικών να γίνει στάση εργασίας την ημέρα της δίκης (11 Φλεβάρη), ώστε να διευκολυνθεί η παρουσία εργαζομένων. Να βγει κάλεσμα για μαζική παρουσία στη δίκη από την «πρωτοβουλία για τη δικαίωση των αγωνιζόμενων καθαριστριών». Προβολή της δίκης στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του κινήματος και στον ημερήσιο τύπο και επίσης κάλυψη των οικονομικών της μήνυσης. Νέα σύσκεψη θα γίνει την Παρασκευή στις 29 Γενάρη (18.30) στο καφέ-βιβλιοπωλείο «Λοκομοτίβα».
 • Στα ύψη συνεχίζει να βρίσκεται η ανεργία στην χώρα. Ειδικότερα, σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι και τον Δεκέμβρη του 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. που καταγράφει μόνο την εγγεγραμμένη και όχι την πραγματική ανεργία που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, καθώς δεν περιλαμβάνει χρόνια άνεργους που δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες του οργανισμού. Αν δούμε τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ. πιο αναλυτικά, προκύπτει πως καταγράφονται συνολικά 1.047.661 άνεργοι που κατανέμονται σε 858.802 εγγεγραμμένους αναζητούντες εργασία ανέργους και 188.859 εγγεγραμμένους μη αναζητούντες εργασία ανέργους. Ενδεικτικό του ζόφου που επικρατεί είναι ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε μέσα σε ένα μόνο μήνα κατά 14.494 περισσότερους ή κατά 1,72% και συγκεκριμένα από 844.308 σε 858.802. Όσον αφορά στο ούτως ή άλλως πενιχρό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ., το έλαβε τον Δεκέμβρη του 2015 σχεδόν μόλις ένας στους έξι ανέργους.
 • Εκδήλωση με τίτλο “δουλειά μέχρι θανάτου ή αγώνας για να ζήσουμε σαν άνθρωποι; Για το ασφαλιστικό υπάρχει λύση: να πληρώσουν εργοδότες και κράτος. Το ασφαλιστικό από τη σκοπιά των εργαζομένων», διοργανώνει η Πρωτοβουλία Συναδέλφων στον χώρο Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη στις 7.30μμ στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (Λόντου 6 και Μεσολογγίου, Εξάρχεια).
 • Τέλος, ρεμπέτικο γλέντι διοργανώνει ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών το Σάββατο 30/1, στο Αυτόνομο Στέκι στα Εξάρχεια, Ζωοδόχου Πηγής 95 και Ισαύρων. Με φαγητό, ποτό και μουσικές από τους “ΤΕΚΕΡΩΣ”.

 

0 Reviews

Write a Review

Σχετικά άρθρα

Για δώρο και εργασία κατά την εορταστική περίοδο

Super User

Για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Super User

Αλλαγές στα διόδια – χρέωση με το χιλιόμετρο και με e-banking

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies